Elemzés cikkek


Magyarország a második helyen a régiós mamutok között

Magyarország a második helyen a régiós mamutok között 

Folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság szárnyalása, Magyarország majdnem 5 százalékos, rekordközeli GDP-növekedést ért el.
A mesterséges intelligencia jelzi, sikeres lesz-e egy film

A mesterséges intelligencia jelzi, sikeres lesz-e egy film 

A mesterséges intelligencia (AI) még nem látja ugyan a jövőt, de egy új algoritmusa szinte: jelezni tudja, sikeres lesz-e egy tervezett film.
Nagyot mentek a beruházások, de jövőre lassulás jöhet

Nagyot mentek a beruházások, de jövőre lassulás jöhet 

A beruházások a harmadik negyedévben 22 százalékkal nőttek, ez gyorsulást jelent az előző negyedévekhez képest. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál enyhén fokozódott a beruházási kedv, de akadnak negatív eredmények is.
Átlagosan 400 ezer forint megtakarítása van egy magyar fiatalnak

Átlagosan 400 ezer forint megtakarítása van egy magyar fiatalnak 

A 19 és 29 év közöttiek több mint 44 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással – ez derült ki a K&H ifjúsági indexének 2018 második negyedéves adataiból.
A következő években is alacsony kamatok várhatók

A következő években is alacsony kamatok várhatók 

Annak ellenére, hogy árfolyam- és olajársokkok történnek ma Magyarországon, ezek nem épülnek be a várakozásokba, nem látni semmiféle inflációs hatást. Nagy kérdés, hogy ez meddig tud így maradni folyamatosan laza monetáris politika mellett – mondta a Fitch elemője.
Nem változik a jegybank politikája

Nem változik a jegybank politikája 

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB – a K&H Bank vezető elemzője szerint.
GDP-adatok: tartja a tempót a gazdaság

GDP-adatok: tartja a tempót a gazdaság 

A magyar GDP 4,6 százalékkal növekedett 2018 második negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a 4,1 százalékos piaci várakozást.
Tartósan az import lenyomja az exportot

Tartósan az import lenyomja az exportot 

Bár júniusban az export növekedése meghaladta az importét, az első félévben utóbbi nagyobb mértékben nőtt. A lakossági fogyasztás bővülése, a beruházások felfutása, valamint az export magas importhányada miatt az importbővülés a következő időszakban is magasabb lehet, emiatt mérséklődhet a külkereskedelmi többlet.
Veszély vagy lehetőség az árfolyam-ingadozás?

Veszély vagy lehetőség az árfolyam-ingadozás? 

Banki szakértők szokatlannak tartják a forint folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülését. Az OTP elemzése szerint ennek a zuhanásnak nem fundamentális okai vannak, a magyar deviza az elmúlt években nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest.
A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj

A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj 

A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint. A jegybank sem áll a gyengülés útjába, noha annak sebessége valószínűleg őket is meglepte. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása.

Miért jó a kata? 5 érv ellene, 5 mellette 

Vállalkozás indításán töröd a fejed? Az adózás bonyolultsága sokakat elriaszt ettől a tervtől. A néhány éve bevezetett KATA (kisvállalatok tételes adózása) sok szempontból egyszerűbbé tette a dolgokat. Szakértők segítenek átlátni, hogy miért éri meg – és miért nem.

Infláció: innen már nincs lejjebb? 

Februárban 1,9 százalékos volt az infláció, azaz a várakozásoknak megfelelően lassult. A második és harmadik negyedévben gyorsulásra lehet számítani, az év végén pedig a 3 százalék körüli szintet is elérheti az infláció.

7 tanács a jobb befektetésekhez 

A befektető pszichéje éppolyan bonyolult, mint a romantikus szeretőé. Könnyen elcsábul, gyakran nyomós ok nélkül. Hiába éltük át 2007-2008 után a modern kori történelem 1929 óta legnagyobb gazdasági válságát, a befektetések terén gyakran ugyanazokat a hibákat követjük el, mint régen. Néhány jó tanács arra, hogyan ismerhetjük fel a rossz döntéseinket, mielőtt jócskán ráfizetnénk.

Arcul csapta az olajmultit a tőzsdefelügyelet 

Nem feltétlenül elégségesek az Exxon Mobil azon közlései, amik üzleti tevékenysége klímaváltozásból eredő kockázatairól szólnak. Az amerikai tőzsdefelügyelet arra kötelezte a céget, hogy szavaztassa meg részvényeseivel, szükségük van-e részletesebb ismertetésre. A vállalat vezetése erre önmagától nem volt hajlandó.

Nem emelkedik a női vezetők aránya 

Évek óta 33,5 százalék a vezető beosztású nők aránya a cégekben, és ez az arány az elmúlt években csak minimálisan változott, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl elemezésében. A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta öt év távlatában.

Semmi sem stimmel a jövő évi költségvetésben? 

Vagy önkritikát gyakorol a kormány, és reálisan végiggondolja, mekkora a tényleges teljesítés a 2013. évi költségvetés bevételi sorai mögött, és ehhez képest határozza meg az összegeket, vagy továbbra is irreális számokat ír a büdzsébe – áll a Policy Agenda e heti elemzésében, amely szerint a kiadási oldalt is érdemes lenne szemügyre vennie a kabinetnek.

Egyre több teher a vállalkozásokon 

Két évvel a második Orbán-kormány megalakulása után a helyzet a kkv-k szempontjából egyáltalán nem szívderítő: növekvő terhek, finanszírozási gondok, szűkülő piac, bizonytalan környezet. S ha az elhúzódó gazdasági válságot számításba is vesszük, a félidős mérleg akkor is az: az ország a lehetőségei alatt teljesített, ennek főoka pedig a kiérleletlen és az összefüggéseket figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitika, amelynek árát mindannyian fizetjük. A kkv-szektor az átlagnál többet. 2011-ben a gazdaság remélt feléledése elmaradt, az ország adósságállománya érdemben nem csökkent, a deficitcél ismét csak a vállalkozásokat sújtó erőfeszítések árán volt tartható. A romló gazdasági helyzet miatti leminősítések és a visszahívott IMF-fel megkezdődött huzavona sem javította a vállalkozói környezetet.

A recesszió padlóra küldheti a kkv-kat? 

Két évvel a második Orbán-kormány megalakulása után - az elhúzódó gazdasági válságot is számításba véve - a félidős mérleg az, hogy az ország a lehetőségei alatt teljesített, ennek főoka pedig a kiérleletlen és az összefüggéseket figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitika. Ennek árát pedig mindannyian fizetjük. A kkv-szektor az átlagnál többet. Számba vesszük, mi történt évről évre. 2012-ben az év eleji költségnövekedéseket év közbeni adóváltozások egészítették ki, a stagnálás recesszióba fordulása pedig végképp padlóra küldheti a kkv-k egy részét.

Se adócsökkentés, se munkahelyteremtés 

Két éve, 2010. május 29-én alakult meg a második Orbán-kormány. A kormányprogram bemutatása után, 2010-ben a Piac&Profit - az előző kabinetek hasonló dokumentumaira is jellemző konkrétumhiányok miatt - azt írta: majd meglátjuk. Két év elteltével azt mondhatjuk: a helyzet a kkv-k szempontjából egyáltalán nem szívderítő: növekvő terhek, finanszírozási gondok, szűkülő piac, bizonytalan környezet. Számba vesszük, mi történt évről évre. Ezek a 2010-es események.

Nincs vége a globális átverések korszakának 

Egy szövevényes, gigantikus gazdasági - pénzügyi piramisjáték összeomlása volt mindaz, ami a világban 2008-2009-ben történt. A korrupcióban és leginkább adócsalásokban testet öltő globális átverések korszakának koránt sincs azonban vége, különösen nem Európában – mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai közgazdász és befektetési tanácsadó, Ed Yardeni.

Csökkenő reálkeresetek, visszaeső fogyasztás  

Nőhetnek a bruttó, de csökkennek a reálkeresetek és a cégek jelentős része trükközni kényszerül majd idén. Várhatóan javul az ipari konjunktúra. A befektetők tartós megnyugtatása nélkül nem várható Magyarország kockázati megítélésének javulása a GKI elemzése szerint.

Gúzsba van kötve a magyar gazdaság 

Gyenge teljesítmény, kedvezőtlen pénzügyi folyamatok jellemzik a magyar gazdaságot a GKI szerint. Szükség lesz az IMF hitelre is. A jogbiztonság és az előreláthatóság hiánya gúzsba köti a gazdaságot.

Megint nőni fognak a terhek 

A kohéziós források befagyasztásával úgy kell 150 milliárdot „találnia" a kormánynak az idei költségvetésben, hogy ahhoz nem használhat egyszeri tételeket. A Policy Agenda elemzi, mik lehetnek az opciók a források végleges elvesztésének elkerüléséhez. 

Se munka, se munkaerő?  

Egymillió munkahely tíz év alatt. Bár néha még most is találkozhatunk ennek az ígéretnek némileg módosult változataival, nemrégiben maga a foglalkoztatásért felelős államtitkár is azt mondta: jelenleg nem az új munkahelyek létrehozása, hanem a munkahelyek megőrzése a fő feladat.

Megérdemli Magyarország a büntetést? Érvek pro és kontra 

Szigor vagy növekedés - ez a kérdés foglalkoztatja most az Európai Unió tagállamait. A Magyarországra csütörtökön az Európai Bizottság által kirótt büntetés ebből a szempontból is érdekes, hiszen a hiánycél tartásának fontosságát folyamatosan hangoztató magyar kormány növekedési kilátásait alaposan leronthatja, ha a GDP 0,5 százalékának megfelelő pénzösszeget 2013-tól valóban befagyasztja az Európai Bizottság. Öt érv pro és kontra.

Biztonságpolitikai veszélyben Európa 

Soros György a müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Németország rossz irányba tereli Európát, amely így komoly biztonságpolitikai veszélybe kerülhet. A világ egyik legtekintélyesebb befektetője, gazdaságtudósa az alapblog.hu-nak adott interjúban kifejtette: pusztán durva megszorításokkal nem lehet célba érni, gazdaságélénkítésre is szükség van. Máskülönben végeláthatatlan deflációs spirál, társadalmi robbanások és új nacionalizmusok fenyegetnek a kontinensen.

Rekordmagasságú kockázat, történelmi csúcson a forint 

Ismét rekordot döntött a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása szerda délután a londoni piacon. Pénzügyi elemzők értékeléseikben a magyarországi kockázati tényezők közül kiemelték az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanságot. Ennek fő oka az új jegybanktörvény, amelynek legvitatottabb részei az elfogadott változatban módosítás nélkül szerepelnek. Befektetői szempontból pedig egyre nehezebb eligazodni a magyar kormány stratégiáján. A forint árfolyama is csúcsot döntött szerda délelőtt.

Szétesik az eurózóna? 

Londoni pénzügyi elemzők prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik. 

Az Orbán által várt spekuláció jele a bóvlibesorolás? 

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerint a magyar gazdaság teljesítménye semmilyen módon nem támasztja alá a Standard & Poor's szerda esti bejelentését Magyarország leminősítéséről. Londoni elemzők viszont úgy vélik, az S&P számára „az utolsó csepp a pohárban" a magyar kormány ragaszkodása lehetett a jegybanktörvényben tervezett módosítások keresztülviteléhez. A leminősítés uitán ismét megugrott a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Nem enyhül a nyomás 

Az IMF tárgyalások megkezdésétől sem csökken a nyomás forinton, állítja a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank kötvénypiaci stratégája. Guillaume Tresca szerint a jelentős egyensúlytalanságok, a hazai gazdaság rendkívüli kitettsége a gyengélkedő eurózóna gazdaságának és a lanyha belső kereslet befolyásolják a magyar fizetőeszköz értékét.

A bóvli kategória inkább váratlan, mint meglepő 

Nem igazán lepte meg sem a hazai, sem a külföldi elemzőket a Moody's döntése, amellyel Magyarország kikerült a befektetésre ajánlott kategóriából, az okok között elsősorban a kormány nem meggyőző gazdaságpolitikáját említik. A szakemberek alapkamat-emelést jósolnak. Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György társaságában péntek délután neves közgazdászokkal konzultált a magyar gazdaság helyzetéről.

IMF: mik az együttműködés formái? 

A Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány együttműködésének végső formája a piaci viszonyok alakulásán túl a finanszírozás feltételek olyan klasszikus mérőszámain múlik majd, mint a devizatartalékok mértéke, a tőkemenekítés kockázata, valamint a költségvetési kilátások és a költségvetési tervek hitelessége. A megállapodás esélyét londoni felzárkózó piaci elemzők mintegy kétharmadosra teszik.

Elkerülhető az „ördögi spirál" 

Várhatóan nehezek lesznek a tárgyalások az IMF-fel, de ha a kormánynak sikerülne megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal, az jelentősen csökkentené a magyar kockázati felárakat - vélekedtek Magyarország tárgyalási szándékának bejelentéséről pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Nincs más választás, mint a pénznyomtatás 

Tegnap még emelkedni tudtak az amerikai részvénypiacok, Európa gyengébb volt. Drágult az olaj, ma már esik a nyersanyag és az arany ára is. Távol-Kelet: Alacsony forgalom mellett estek az indexek. Erősödik a dollár és gyengül a forint a reggeli órákban. Rendkívül gyenge főszezon a Danubiusnál. Ma az árak esésére számítunk.

Csökkenthető a válság okozta bizonytalanság  

A hatalmas, nagy részben strukturálatlan adathalmaz amit többek között a közösségi oldalak jelentenek, megfelelő kezeléssel igazi kinccsé válhatnak a cégek számára.

Lassuló gazdaság, növekvő bizonytalanság 

Idén korábbi prognózisukál kisebb, 1,7 százalékos GDP-növekedésre számítanak a TakarékBank elemzői. A külső és belső feltételek romlása miatt azonban nemcsak az idei, de a 2012-re szóló előrejelzést is jelentősen mérsékelték. Jövőre további lassulásra, mindössze 1,5 százalékos növekedésre számítanak, 2013-ben viszont amennyiben a gazdaság kiszámítható pályán marad 2,5 százalékos gyorsulást várnak. A nagyfokú bizonytalanság miatt azonban a következő évekre kidolgoztak egy pesszimista és egy optimista verziót is. 

Magyarország teljesít a legrosszabbul 

A borús világgazdasági kilátások miatt az Erste Group elemzői a közelmúltban felülvizsgálták Kelet-Közép-Európára vonatkozó előrejelzésüket. Eszerint a régió jövőre még mindig túlteljesíti az euróövezet növekedését – Magyarország kivételével, ahol a törvényi háttérrel kapcsolatos bizonytalanságok komolyan rányomják bélyegüket a kilátásokra. Az intézkedéseket valódi reformoknak és az államháztartási kiadások visszavágásának kell felváltaniuk, figyelmeztet az Erste Group. A JP Morgan londoni felzárkózó piaci stratégái szerint is Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai térségben.

Kezelhető marad a végtörlesztés hatása 

Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének - állítja budapesti látogatása után írt elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Recesszió lesz jövőre 

Magyarországon jövőre szinte biztosan recesszió lesz, csak az a kérdés, hogy mekkora. A lakosság a hiteleit fizeti majd vissza, fogyasztani nem tud.  

Megszorítás vagy megszorítás? 

Az ellenzéki pártok bár másképpen, de ugyanazt mondják: a jövő évi költségvetés ismét a közepes és alacsony jövedelműeket sújtja, a magas jövedelmeket élvezőknek viszont kedvez, ily módon a 2012. évi büdzsé tervezete az Orbán-kormány eddigi, a jómódúakat privilegizáló politikáját folytatja. Gazdasági szempontból is vannak kétségei az ellenzéknek, amelyeket hazai és külföldi elemzők is többé-kevésbé osztanak. Ugyanakkor a szakemberek pozitívumként hangsúlyozzák a tervezetnek a korábbiaknál realistább szemléletét.

Orbán-csomag: nagy kockázat, csekély haszon 

Mivel a devizaalapú hiteleket kihelyező bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez, kevés háztartás tud majd élni a lehetőséggel, így a tényleges hatás valószínűleg korlátozott lesz. Ezt a véleményt szinte minden nagy londoni elemzőcsoport osztja, de ugyanígy szinte mindegyikük felhívja a veszélyekre is a figyelmet: visszaeshet a hitelezés, gyengülhet a forint, elveszthetik bizalmukat a befektetők, lassulhat a gazdaság.

Búcsút inthetünk az eurónak? 

Fel kell hagyni a valutaunióhoz szükséges föderatív európai állam ideájával, állítja Thatcher volt pénzügyminisztere, a brit Konzervatív Párt egyik legnagyobb tekintélyű veteránja, Lord Nigel Lawson, aki szeptember 5-én, a The Timesban publikált írásában a második világháború utáni időszak legfelelőtlenebb politikai kezdeményezései közé sorolta az európai valutaunió létrehozásról szóló döntést.

Stabilizálódó ipari ingatlan piac  

Egyensúlyban van mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak tekintetében a budapesti ipari ingatlan piac. Csökkent a spekulatív fejlesztések száma, a kereslet pedig nagyjából a tavalyi év szintjén áll. A bérleti piac nagy akativitást mutat a Colliers International szakértője szerint. 

Agglomerációs ingatlanpiac: idén Piliscsaba a sláger 

Az üzemanyagárak látványos emelkedése valós problémát jelenthet az agglomerációból való bejárásnál, de kevesen tudják mennyire fejlett és kényelmes már az elővárosi vonatközlekedés. - írja összegfoglalójában a Duna House.

Primitív elvonások: a kormány csak az időt húzza? 

Élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere a Népszabadság hétvége mellékletében megjelent tanulmányában; a közgazdász borús képet festett az országra nézve, ha az Orbán-kabinet a tervezett intézkedéseit hajtja végre.

Mi a felelős a magyar államadósságért? 

A  2007-től 2010  végéig terjedő időszakban 66-ról 80 százalékra emelkedett a GDP-arányos adósság. Az adósság nominálisan 30 százalékkal, a GDP viszont  folyó áron csak 7 százalékkal nőtt, mivel volumene 4,8 százalékkal visszaesett a három év alatt.  A 14 százalékpontos romlás legfontosabb tényezője a világgazdasági válság volt -  állapítja meg a GKI Gazdaságkutatónak az államadósság rendszerváltás óta kialakult hullámzásáról készített legutóbbi elemzése.

A magyarországi helyzet "egyre aggasztóbbnak" tűnik 

A kormány felé leadott "figyelmeztető lövésként" értékelték és az általuk "egyre kiszámíthatatlanabbnak" nevezett magyar gazdaságpolitikával magyarázták londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank (MNB) negyed százalékpontos hétfői kamatemelését, amely egyébként nem érte teljesen váratlanul a City elemzői közösségét.

Egy elemzés Magyarországról 

A kkv-knak a Széchenyi-terv lehet a jövő évi mentsvár, és bár az export tovább nő, a gyenge belső kereslet sokaknak okozhat nehézségeket - ezek a főbb megállapításai az Atradius Hitelbiztosító Market Monitor nevű elemzésének.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo