Arcul csapta az olajmultit a tőzsdefelügyelet

Nem feltétlenül elégségesek az Exxon Mobil azon közlései, amik üzleti tevékenysége klímaváltozásból eredő kockázatairól szólnak. Az amerikai tőzsdefelügyelet arra kötelezte a céget, hogy szavaztassa meg részvényeseivel, szükségük van-e részletesebb ismertetésre. A vállalat vezetése erre önmagától nem volt hajlandó.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

New York állam főszámvevője, Thomas DiNapoli kezdeményezte, hogy az Exxon Mobil éves közgyűlésén bocsássák napirendi pontként a jelenlévők elé, vajon a cég profitját érintő, klímaváltozásból eredő kockázatokról eleget tudnak-e a részvényesek. A környezetszennyezés anyagi terhei (bírságok, emissziós kvótavásárlási kötelezettség stb.) ugyanis közvetlenül befolyásolják a cég nyereségességét. A vállalat menedzsmentje ellenállt a kérésnek, mondván a javaslat túl homályos és már amúgy is közzéteszik a széndioxiddal kapcsolatos információkat. Valóban, 2014-ben publikáltak egy jelentést Energy and Carbon - Managing the Risks címmel.

Csakhogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ezt nem találja eléggé kimerítőnek és teljes körűnek. A SEC ügyvédje, Justin Kisner levélben tájékoztatta a vállalatot: igenis kötelesek szavazásra bocsátani a kérdést - jelentette a Reuters hírügynökség, mely bizalmas forrásból betekintést nyert a dokumentumba. Kisner hangsúlyozta, az Exxon jelenlegi infrmáció átadási politikája elmarad a New York állam főszámvevője által javasolt változtatásoktól.

Kép: SXC

A SEC döntése kötelező érvényű, az Exxonnak fellebbezésre nincs módja, a szavazás meg fog történni. Ez persze közel sem garantálja azt, hogy a széleskörűbb tájékoztatás meg is fog valósulni: a cég részvényesei ugyanis a múltban egyszer sem hagytak jóvá klímaváltozással kapcsolatos javaslatokat. 2015-ben például azt az indítványt szavazták le (79%-os többséggel), hogy az igazgatótanács klímaszakértő is szerződtessen a céghez.

De mi közük hozzá?

New York állam főszámvevőjének, DiNapolinak az ad jogot rá, hogy javaslatot nyújtson be az Exxonnak, hogy a tagállam 178,3 milliárd dolláros nyugdíjalapjának ügyintézője, mely értelemszerűen Exxon részvényeket is birtokol. A tőzsdefelügyelethez benyújtott kérelemhez csatlakozott Vermont és Kalifornia nyugdíjalapja is, a Brainerd Foundation és a Church of England.

DiNapoli úgy látja, a részvényeseknek tudniuk kell, vajon a vállalat mit tesz azért, hogy a párizsi klímacsúcs megállapodásának jegyében alacsonyabb kibocsátási pályára állítsa üzletvitelét.

Az Exxon egyébként más fronton is támadás alatt áll emisszióról szóló ismertetései miatt. New York állam főügyésze, Eric Schneiderman vizsgálatot indított a vállalat ellen, hogy kiderítse, vajon az félrevezette-e a részvényeseket és a közvéleményt, s elhallgatott-e fontos információkat a klímaváltozásból eredő üzleti kockázatokról. Schneiderman tavaly a Peabody Energyvel kötött peren kívüli egyezséget, pontot téve egy hasonló, 8 évig tartó vizsgálatra. A Peabodyt arra kötelezték, hogy több infót tegyen közzé a klímaváltozási kockázatokról.

A minap pedig a Rockefeller Family Fund bejelentette, hogy túlad Exxon részvényein, csatlakozva a divestment-mozgalomhoz, vagyis a tőkekivonási aktivizmushoz, mely mostanság a fosszilis cégekre irányul. (Leonardo DiCaprio is a mozgalomhoz csatlakozó befektetők között van.)

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo