Multi cikkek


Egy dologtól tényleg retteg a davosi elit

Egy dologtól tényleg retteg a davosi elit 

Teljesen mindegy, hogy a világvállalatok felsővezetése mit gondol a klímaváltozásról és annak emberi eredetéről, mert a szélsőséges időjárástól mindenképpen sérül a céges ellátási lánc, és a fennakadások megnyirbálják a profitot. 2019 nagy üzleti kockázata lesz a klímaváltozás.
Multi vagy kkv? Mit választ a magyar?

Multi vagy kkv? Mit választ a magyar? 

Stresszesebb munka, keményebb elvárások, és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival – derült ki a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő cég munkaerő-piaci kutatásából, ami az elmúlt 15 év trendjeit vizsgálta.
Kitalálnád, melyek a karbonsemleges világcégek?

Kitalálnád, melyek a karbonsemleges világcégek? 

Van köztük bank, szoftvermárka, internetóriás, csomagküldő. Európában több a zöld előírás, ami a vállalatokat környezettudatos működésre kötelezi, Amerikában kevesebb. De az üzleti szféra élvonalában a zöldülés szinte magától értetődően fontos.
Céges vízstratégia: víz nélkül nincs se bevétel, se profit!

Céges vízstratégia: víz nélkül nincs se bevétel, se profit! 

A tudatos cégek már felbecsülik a víz értékét, az általa nyújtott szolgáltatásokat, és költenek a vízbázisok megóvására, hogy elegendő minőségű és mennyiségű vízhez jussanak termelési folyamataik elvégzéséhez. Az Intel, a Gap és mások bukták már el profitjuk jelentős hányadát vízproblémák miatt.
Világunk sorsa függ attól, mit eszel vacsorára: dönts felelősen

Világunk sorsa függ attól, mit eszel vacsorára: dönts felelősen 

Ehetünk úgy húst, hogy nem szennyezzük a bolygót és nem súlyosbítunk egyéb gazdasági, közegészségügyi problémákat a húsintenzív étrendünkkel? Angliában néhány praktikus tanáccsal állt elő egy közös kampányban ötven civil szervezet.
Az élet 35 felett kezdődik: az üzletben mindenképpen

Az élet 35 felett kezdődik: az üzletben mindenképpen 

Bill Gates. Steve Jobs. Mark Zuckerberg. Vállalkozók példaképei. Mindannyian arról híresek, hogy fiatalon kezdték felépíteni cégbirodalmukat. Ugyanakkor egy amerikai felmérés azt mutatja, minél idősebb egy cégvezető, annál nagyobb az esélye, hogy a vállalkozása sikeres. Mi lehet ennek az oka?
Csökken a külföldi cégek száma és aránya Magyarországon

Csökken a külföldi cégek száma és aránya Magyarországon 

Az elmúlt egy évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe. Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik Magyarországon, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es érték.
Még mindig a multik a nyerők, de erős a bérnyomás

Még mindig a multik a nyerők, de erős a bérnyomás 

A fogyasztói kereslet növekedése hajtja a kiskereskedelmi láncok növekvő árbevételét, ám az eredményességük szempontjából számos kockázati tényező felerősödik a magyar piacon – olvasható az Euler Hermes Hitelbiztosító legfrissebb iparági elemzésében.
Óriási olajkészletet kellene a földben hagyni

Óriási olajkészletet kellene a földben hagyni 

A már felfedezett fosszilis készletek nagy részét a földben kellene hagyni, ha meg akarjuk állítani a globális felmelegedést. Az Északi-sarkon pedig nem szabad olajat kitermelni. Tudósok első alkalommal számosították a szóban forgó készletek mennyiségét, és listázták a konkrét lelőhelyeket. Maguktól nem lesznek képesek erre az olajmultik. Kormányzati és nemzetközileg koordinált klímapolitikai beavatkozás szükséges.
A multikkal nagyot fordult a világ tíz év alatt

A multikkal nagyot fordult a világ tíz év alatt 

A párizsi klímaegyezmény 2 Celsius foknál alacsonyabb globális felmelegedést irányoz elő. Egyre több vállalat számolja ki, hogy légszennezéséhez arányosan mekkora részt vállaljon az emissziócsökkentésben. A cégek önkéntes kibocsátáscsökkentési vállalásaikból eddig 31 százalékot valósítottak meg.

Szeméttelep emisszióját hasznosítja a L'Oreal 

A világ legnagyobb kozmetikai cége modellértékű kezdezményezésbe fogott, amelyet más vállalatok is utánozhatnak. Szeméttelepek emisszióját hasznosítja újra.

A jó ügyfélélmény nem a multik privilégiuma 

A kiemelkedő ügyfélélmény nyújtása korántsem csak a nagyvállalati szektor privilégiuma, sőt éppen ez az a terület, ahol akár egy mikrovállalkozás is sikeresen fel tudja venni a versenyt a legnagyobbakkal. A Develor International Zrt. tapasztalatai alapján hazánkban is egyre nagyobb az érdeklődés a kkv-szektor részéről téma iránt.

Negyven évig hazudott a klímaváltozásról az Exxon 

A Harvard University két kutatója közel 200 dokumentumot tanulmányozott, melyek a cég klímatudományról szóló kommunikációjához kapcsolódtak. A vállalat elferdítette a tényeket és félrevezette a közvéleményt, köztük a részvényeseit. Utóbbiak megtévesztése bűncselekménynek számít, ezért folyik vizsgálat az Exxon ellen.

Népszerűek vagyunk a nemzetközi cégek körében 

Az Egyesült Királyság áll a nemzetközi kiskereskedelmi láncok európai terjeszkedési terveinek élén 2017-ben: 65 százalékuk a szigetországot jelölte meg legfontosabb piacaként. Magyarországot a láncok 19 százaléka választja, ezzel a spanyol és holland piaccal a magyar az ötödik a terjeszkedni kívánó kiskereskedők listáján a CBRE legfrissebb kutatása szerint.

Lázár szerint versenyhátrányt okoz a multi jelenlét 

A multinacionális kézben lévő kiskereskedelemnek való kiszolgáltatottság ma Magyarország egyik legnagyobb versenyhátránya - mondta Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Klímaszakértő is ülhet az olajmulti vezetésében 

Az Exxon Mobil éves közgyűlésén a részvényesek megszavazták, hogy akár külső klímaszakértőket is jelölhessenek a kisebbségi tulajdonosok a vállalat igazgatótanácsába. Ez már félsiker, de persze nincs garancia arra, hogy be is választják.

Nagy mogulok happolják el a termőföldeket 

A világon mindenütt külföldi nagybefektetők kezében összpontosul egyre több termőföld. Európában éppúgy, mint a harmadik világban. A jelenséget elemző Landgrabbing című filmet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon néztük meg.

Arcul csapta az olajmultit a tőzsdefelügyelet 

Nem feltétlenül elégségesek az Exxon Mobil azon közlései, amik üzleti tevékenysége klímaváltozásból eredő kockázatairól szólnak. Az amerikai tőzsdefelügyelet arra kötelezte a céget, hogy szavaztassa meg részvényeseivel, szükségük van-e részletesebb ismertetésre. A vállalat vezetése erre önmagától nem volt hajlandó.

Lép az Unió az agresszív társaságiadó-tervezés ellen 

A társasági adózás átláthatóságának és tagállamok közti egyeztetésének javítását, illetve az eltérő nemzeti rendszerek egymáshoz közelítését célzó jogi lépéseket javasolt a Parlament egy szerdán elfogadott állásfoglalásában. A Parlament a Luxemburg és a multinacionális vállalatok közötti kétes adómegállapodásokra fényt derítő „Luxleaks"-botrány után kezdte el arra ösztökélni a tagállamokat, hogy lépjenek fel a multinacionális cégek európai agresszív társaságiadó-tervezése és adóelkerülése ellen.

Top 100: ezek a legszennyezőbb vállalatok 

A University of Massachusetts égisze alatt működő Political Economy Institute listáján ismert világmárkák is bőven találhatók.

Multinacionális csapatban segíthetnek a sztereotípiák 

Az olaszok családszeretők, a japánok szorgalmasak, a németek precízek - minden nemzet képviselőiről él valamilyen általános kép a fejekben. A sztereotípiák pedig hasznosak is lehetnek, például, ha multinacionális környezetben dolgozunk. A nemzetközi csapatok menedzselésének nehézségeiről Cziczárdi Györgyivel, az Expat-Center ügyvezetőjével beszélgettünk.

Megint a multik győztek! 

A globális nagyvállalatok biztosabb alapokon állnak, mérlegeik jelentősen megerősödtek 2008-hoz képest. Ezek a cégek a gazdasági bizonytalanságok ellenére az elkövetkező 12 hónapban újabb befektetéseket terveznek.

Kiszúrtak a kiscégekkel, most milliókat fizethetnek 

A beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) öt kereskedelmi láncot - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Misztérium (VM). Az Auchant, a Tescót, az Aldit, a Reált és a Rossmannt a hatóság termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Beszállítói gondok Magyarországon 

A magyar kis- és középvállalkozások számára kiemelkedően fontos, hogy stabil beszállítói kapcsolatokat építsenek ki a világpiac számára Magyarországon termelő cégekkel, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a partnerség közel sem zökkenőmentes - derül ki a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány és a Commerzbank, valamint a Noerr és Társai Iroda együttműködésében készült felmérésből.

Rengeteg pénzen ülnek az európai multik 

Hatalmas készpénz állományokkal vágnak neki a jövő évnek az európai vállalatok, ami azt jelenti, hogy 2011. a nagy vállalati fúziók és felvásárlások éve lehet az elmúlt hónapok meglehetősen vérszegény M&A tevékenysége után.

Nagyvállalatok nélkül nem megy 

Hiába a kiscégeknek nyújtott támogatás, ameddig a nagyvállalatok nem állnak talpra, addig a kkv-knak is nehezebb lesz kilábalniuk a válságból. A nagycégek negyede szerint fél éven belül kilábalnak a válságból, míg a kisebb méretű vállalatok esetében ez az arány jóval alacsonyabb - derül ki az IFUA Horváth & Partners által készített Navigátor felmérésből.

Kinek van több hatalma: a kormánynak, vagy a multiknak? 

A 24 vizsgált ország polgárainak 69 százaléka gondolja azt, hogy a  nagyvállalatok nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint a kormány - derül ki a www.canada.com számára - a Torontóban rendezett G20-csúcs kapcsán - készült legfrissebb Ipsos felmérésből. Összességében a globalizációt előnyösnek tartjuk, ám a multik vezetőinek csak a lakosság 35 százaléka hisz.

185 milliárdos adókönnyítést kaptak a multik 

Csaknem dupla mértékű adókedvezményekkel támogatta az elmúlt években a magyar állam a multinacionális cégeket - írta szombati számában a Magyar Nemzet egy, az adóhivatal által összeállított kimutatás alapján.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni

Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni 

A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen vagy annak egyik jogelődintézményben végzett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Adózás

Szűkült az adóparadicsomok listája

Szűkült az adóparadicsomok listája  

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét.

Jogi kisokos

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény 

Magas pozícióban lévő külföldi kollégák papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal.

Cégblog

100 milliós bírságot szórt ki az MNB

100 milliós bírságot szórt ki az MNB  

Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo