Nagyvállalatok nélkül nem megy

Hiába a kiscégeknek nyújtott támogatás, ameddig a nagyvállalatok nem állnak talpra, addig a kkv-knak is nehezebb lesz kilábalniuk a válságból. A nagycégek negyede szerint fél éven belül kilábalnak a válságból, míg a kisebb méretű vállalatok esetében ez az arány jóval alacsonyabb - derül ki az IFUA Horváth & Partners által készített Navigátor felmérésből.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötből négy megkérdezett vállalat a megrendelések visszaeséséről számolt be abban a kutatásban, melyet az IFUA Horváth & Partners és a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének Vezetés és Kontroll Tanszéke közösen végzett magyarországi nagy- és középvállalatok körében. Az összesített árbevétel alapján a magyar GDP egyötödét kitevő vállalati kört célzó kutatás idei eredményei e tekintetben rosszabbak a 2009-ben lezajlott felmérésnél: akkor csak a megkérdezett cégek fele számolt be kereslet- és árbevétel-csökkenésről.

A termékek és szolgáltatások iránti kereslet visszaesése (10 százalékot is meghaladó mértékben) a kkv-kat érintette leginkább. Bár pozitívumnak tekinthető, hogy megnőtt azon válaszadók száma, akik a következő időszakban stagnálást, vagy akár mérsékelt növekedést várnak, a csökkenést prognosztizálók többsége azonban kiscég. A válság várható hosszával kapcsolatos várakozásokról az is kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok általában véve optimistábbak a saját vállalatukat illetően, mint az iparág helyzetét tekintve. Nagyobb arányban számítanak a vállalatok a válság hosszú lefutására iparáguk esetében, mint saját vállalatuknál. Az eltérő méretű vállalatokat külön vizsgálva megállapítható, hogy a megkérdezett nagyvállalatok negyede úgy ítélte meg, hogy vállalatuk fél éven belül kilábal a válságból, míg a kisebb méretű vállalatok esetében ez az arány jóval alacsonyabb.

A kiadásokat csökkenteni, amíg nincsen megrendelés

Amennyiben élénkül a kereslet, és legalább egy, vagy akár két egymást követő negyedév eredménye szól a kibocsátás újbóli növelése mellett, akkor következhet be a nagyvállalatoknak beszállító kkv-k körében a megrendelési állomány növekedése. „Ugyanakkor ez azt is jelzi, hogy a kiscégek támogatása mellett a nagyvállalatokról sem szabad elfeledkezni, hiszen az ő sikereik idővel a kkv-k teljesítményét is felhúzzák, elsősorban az iparági vertikumokon keresztül." - közölte  Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere. E tekintetben a társasági adó csökkentését kedvezőnek tartja, melynek hatását ugyanakkor egyes iparágakban a válságadó biztosan tompítani fogja.

A kkv-k szintjén késleltetve jelentkező fellendülésnek egy másik fontos tanulsága, hogy a likviditás biztosítása terén komolyabb kihívás vár erre a szektorra. „A fellendülés kezdeti időszaka polarizálhatja a kisvállalati kört" - jelzi előre Bodnár Viktória. „Azok a kkv-k, amelyek rendelkeznek forrással a beinduló fellendülés hozta növekvő megrendelések teljesítésére, elhúzhatnak azon versenytársaiktól, amelyek nem képesek elégséges mennyiségben alapanyagot vásárolni a tevékenységük dinamizálásához."

Erre az időszakra való felkészülést a termékpolitika átalakításával lehet támogatni. A vállalatok költségcsökkentési lépései között kiemelkedő arányt mutat a szortiment és a termékpaletta optimalizálása, melynek fókuszában a veszteséges, nehezebben finanszírozható termékek és szolgáltatások visszavágása áll. A cégek több mint fele már elkezdte vagy akár be is fejezte ezt 2010 folyamán, és az összes költségcsökkentő lépés közül ezt tartják a vállalatok a legfontosabbnak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo