árfolyam cikkek


A nyugati szankciók lassan amortizálják az orosz gazdaságot

A nyugati szankciók lassan amortizálják az orosz gazdaságot 

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentősen megemelte inflációs előrejelzését a következő két évre.
Kamatdöntés: mit léptek Matolcsy Györgyék?

Kamatdöntés: mit léptek Matolcsy Györgyék? 

Nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács.
Bajban az orosz gazdaság

Bajban az orosz gazdaság 

Az orosz jegybank 350 bázispontú kamatemelésről döntött.
Még hogy nem hatnak a szankciók, tapossák a rubelt

Még hogy nem hatnak a szankciók, tapossák a rubelt 

Tizenhét hónapos mélypontra esett a rubel árfolyama az euróval és a dollárral szemben.
Pozitív fordulat közeleg a magyar gazdaságban

Pozitív fordulat közeleg a magyar gazdaságban 

Magyar Bankholding: Az év második negyedévétől pozitív fordulat várható a gazdaságban.
Nem lesz olcsóbb az olaj, sőt

Nem lesz olcsóbb az olaj, sőt 

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő növelte előrejelzését a jövő évi olajárra és az idei gázárra.
A kkv-k egyik legnagyobb gondja a valuták szélsőséges piaci ingadozása, orvosság a dollár alapú számla

A kkv-k egyik legnagyobb gondja a valuták szélsőséges piaci ingadozása, orvosság a dollár alapú számla 

A hazai kkv-k amerikai terjeszkedése elől újabb akadály gördült el.
Van, ahol már ezer forintot ér egy euró

Van, ahol már ezer forintot ér egy euró 

Egészen elképesztő pályát futott be az euró-forint árfolyam az elmúlt időszakban, ennek ellenére még mindig meg lehet lepni az embereket.
A dollár már a fontot is előzni készül

A dollár már a fontot is előzni készül 

Mélységi árfolyamrekordokon a font az adócsökkentési program hatására.
Rekordon az árfolyamváltozás problémája a kkv-knál

Rekordon az árfolyamváltozás problémája a kkv-knál 

A szakemberhiány és az árfolyamingadozás akadályozza leginkább a kkv-k működését.

Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős? 

Mindennapi vásárlóként érezzük, ahogy a termékek árai folyamatosan kúsznak felfelé. A forint árfolyama az utóbbi fél évben drasztikusan gyengült mind az euróhoz, mind a dollárhoz, mind pedig a régiós valutákhoz képest. Az árfolyamot alakítani egy kis nyitott országban, olyanban, mint Magyarország, nehéz. Vegyük végig, milyen hatással van a mindennapi életünkre a forint gyengülése.

Reméljük senki nem tartja a pénzét ukrán valutában 

Az ukrán jegybank azonnali hatállyal 25 százalékkal leértkelte a hrivnyát a dollárral szemben, a hivatalos dollárárfolyam 29,2549 hrivnyáról 36,5686 hrivnyára változott.

Ha euróban akarná kiszámolni a nyugdíját, inkább ne tegye 

Az országos választások előtt a politikusok kedvencei a nyugdíjasok, aztán ez az érzés a szürke hétköznapokon elenyészik és ha hosszabb távon nézzük a járandóságokat, akkor nem sok jót látunk.

Meredeken zuhant az euró 

Az összes elemzőt meglepte tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntése, amelynek mértéke jelentősen felülmúlta a piaci várakozásokat.

Az árfolyam-ingadozás még a háborúnál is jobban fáj a vállalkozásoknak 

Az exportorientált vállalkozásokat segíti az erős euró.

A használt autók 9 százalékkal drágultak a háború miatt 

Az utóbbi egy hónapban, vagyis az orosz-ukrán háború kezdete óta átlagosan 9 százalékkal drágultak a használt autók - közölte a joautok.hu.

Az orosz pénzügyi rendszer gyakorlatilag megbénult a nyugati szankciók miatt 

Egyelőre nem indítják újra a kereskedést a moszkvai tőzsde részvényszekciójában az orosz pénzügyi rendszer stabilitását biztosító kérdések megoldása érdekében - közölte a felügyeleti szervként működő jegybank, amely jelezte azt is, hogy az orosz jegybank elnöke idén már nem tart sajtóértekezletet a kamatdöntések után.

Közel 1 millió magyar került bajba az euró majd 400 forintos ára miatt 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan 400 forint közeli euró és 260.000 forint garantált bérminimum mellett – hívja fel a figyelmet a legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ).

Zuhan a forint 

400 forint egy euró.

Lejtmenetben a forint 

Új történelmi mélypotra gyengült a főbb devizákkal szemben.

Fájdalmas év van a forint mögött: ennyit gyengült egyetlen év alatt 

1,3 százalékkal az euróval, 9,3 százalékkal a dollárral és 6,0 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja? 

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Fékezett az infláció, mélypontra esett a forint 

A lakhatással kapcsolatos költségeknél kétszámjegyű a drágulás. A jegybanknak nem lesz semmi dolga, a forint gyengül, 331 forint fölött az euró.

Matolcsy György nekiment Varga Mihálynak 

Nyílt háborúskodásba fordult Matolcsy György és Varga Mihály vitája. A jegybankelnök a növekedés.hu oldalán megjelent legújabb írásában vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével.

Hogyan tovább forint? 

Borús napokon vannak túl a nemzetközi piacok, a befektetők viszonylag rosszul viselték a több helyről érkező negatív híreket. Ez pedig a forintra is hatással volt. Mi várható most?

Monsanto-bírságok: 13 400 rákos ember készül perelni a Bayert! 

Éveken át uralta a növényvédő szerek piacát a glifozát alapú Rounduppal a Monsanto, mígnem a felhasználók pereket indítottak ellene. A harmadik ilyen pert nyerték meg rákbeteg felhasználók Kaliforniában, ahol kétmilliárd dolláros bírságot szabott ki a bíróság a Monsanto új tulajdonosára, a Bayerre.

Mire figyeljünk külföldi befektetéseink adózásánál 

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania.

Gyengülhet a forint, jól választ, ha euróban fektet be 

Az idén a régiós devizaversenyben a forint, a lengyel zloty és a cseh korona lényegében fej fej mellett haladt, de a magyar deviza a román lejjel szemben előnyt szerzett – derül ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzserének összefoglalójából. Ugyanakkor a forintra inkább gyengülés vár.

A forint a helyén van 

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.

A fenntartható cégek a tőzsdén is jobban teljesítettek 

A Barron’s amerikai üzleti magazin immár másodszor állította össze százas toplistáját a legfenntarthatóbb amerikai tőzsdei cégekről. Az üzletvitelt közel 200 szempont alapján értékelték. E vállalatok kevesebbet vesztettek értékükből a tavalyi árfolyamzuhanások közepette, mint a Top 100-ba be nem került cégek.

Jó választás lehet-e, ha részvénybe fektetek? 

Magyarországon az erősödő inflációs nyomás miatt a jegybanki fordulat is hamarosan beköszönthet. Az elmúlt hetek felminősítései után ismét a kamatpolitika kerülhet fókuszba, érdemes tehát számba venni a hazai eszközosztályok kilátásait – tekint előre a következő hetekre a K&H Alapkezelő.

Az arany kezdi lenyomni a bitcoint 

A bitcoin árfolyama egy éve 16.700 dollárnál állt, aztán gyorsan tízezret vesztett értékéből. Jelenleg 3.400-nál áll s bár vannak, akik bíznak jövőjében, sokan inkább az aranyba fektetnek.

Milyen pénznemben legyen az áfa a számlán? 

Kell-e jelölni a számlán forintban is az áfát, vagy elég az értékesítés pénznemében? Erre válaszolnak a Reggeli egypercesben szakértőink.

A látszat ellenére ne temessük a részvényeket 

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés továbbra is stabil. A részvényeknek ezért az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is stabil helyük van a portfólióban – tájékoztat a K&H Alapkezelő.

Ráfizethet a külföldi bankautomatákra 

A külföldi bankkártyahasználat során egyre gyakoribb, hogy a kártyaleolvasó terminálok és készpénzkiadó automaták lehetővé teszik a forintban történő fizetést is. Az árfolyam és az extra költség miatt azonban a tranzakciók indokolatlanul megdrágulhatnak.

Idén eljöhet az igazság pillanata 

Trendfordulóhoz érkezett az elmúlt időszak árfolyamemelkedési hulláma, egyre nyomasztóbb a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság, Donald Trump kereskedelmi háborújának valamelyik lépése pedig könnyen lehet az utolsó csepp a pohárban.

A dollárra figyeljen, ha aranyba fektetne 

Újra 1200 USD/uncia felett kereskednek az arannyal, így tovább folytatódik az arany korrekciója az augusztus közepi mélypont után. Az arannyal kereskedők továbbra is a dollár alakulását kell, hogy figyeljék, akár vételre, akár eladásra játszanak – hívja fel a figyelmet a Saxo Bank elemzése.

A gyenge forint mellett menekülőút a devizabefektetés 

Az amerikai kereskedelmi korlátozásokra Kína a devizája gyengítésével reagál, az euró pedig a táguló kamatolló és az olaszok problémái miatt gyengült a dollárral szemben. A dollár bő egyéves csúcson az euróval szemben, a szeptemberi kamatemelés pedig szinte borítékolható. A befektetők mindebből leginkább devizabefektetésekkel profitálhatnak a tartósan gyenge forint miatt – tanácsolja a K&H Alapkezelő.

Kezdőknek nem ajánlott: spekulánsok és hekkerek mozgatják az árfolyamot 

Zuhan a bitcoin: az év kezdete óta értékének csaknem a felét elvesztette, és zuhan a többi kriptovaluta is. Hekkerek és a szabályozás áll a drámai fejlemény mögött.

Veszély vagy lehetőség az árfolyam-ingadozás? 

Banki szakértők szokatlannak tartják a forint folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülését. Az OTP elemzése szerint ennek a zuhanásnak nem fundamentális okai vannak, a magyar deviza az elmúlt években nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest.

A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj 

A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint. A jegybank sem áll a gyengülés útjába, noha annak sebessége valószínűleg őket is meglepte. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása.

Megdönti a kormányok hatalmát a bitcoin? 

A bitcoinban nemcsak az a lényeg, hogy a nemzeti bankoktól függetlenül bocsát ki digitális fizetőeszközt a jónép, hanem hogy egy forradalmi technológia és rendszer működteti. Ez a blockchain, ami nem múló jelenség, sok mindent fognak rögzíteni, könyvelni, archiválni és működtetni vele. Már vallás is működik blockchain-technológiával.

Tudatos manipuláció áll a bitcoin zuhanása mögött 

Az árak tudatos manipulálása állhatott a Bitcoin és más, nagy virtuális fizetőeszközök értékének zuhanása mögött, mutatja amerikai és brit szakemberek vizsgálata. A hír tovább nyomta lefelé a Bitcoin árfolyamát.

Közeleg a transzferár-nyilvántartás határideje 

Május végéig az új szabályok szerint eleget kell tenni a transzferár-nyilvántartási kötelezettségnek. Ezt a régi rendszerben és a tavaly bevezetett új módon is el lehet készíteni.

Izgalmas lesz ez a hét a devizapiacon 

Brit kamatemelés, orosz szankciók, háborús fenyegetés: ezek rengethetik meg a napokban a devizaárfolyamokat.

Már közel a dollár erősödése a Fidelity szerint 

2018 első hónapjában a dollár több devizával szemben is gyengült, de a Fidelity szerint idén már sokkal jobban nem fog esni az árfolyama a többi valutához képest, és a évet növekedéssel zárhatja. Mint írják, a dollár árfolyamát befolyásoló utolsó tényezők egyértelműen csak az USA-hoz kapcsolódnak: a kormány inflációs politikája, az adósságplafon és a januári kormányzati leállás.

Népszerűsége okozta a Bitcoin bukását 

Hiába kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama is megsínylette a hétfői tőzsdepánikot, pedig elvileg akár menekülővaluta is lehetett volna. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértő szerint a zuhanást részben éppen a népszerűsége okozta, az, hogy a közelmúltban az addig alternatív terméknek számító valuta integrálódott a mainstream pénzügyi rendszerbe.

Megy a kavarás az árfolyamok körül 

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszer a közelmúltban arról beszélt, milyen előnyös országának a gyenge dollár – mire annak árfolyama azonnal tovább esett. Az európaiak hevesen tiltakoznak a dollár gyengítése, az árfolyamháború ellen.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

További forint leértékelődésre számítanak

További forint leértékelődésre számítanak 

Egyensúly Intézet gazdasági előrejelzése: idén 2,9 százalékos GDP növekedés és 4,3 százalékos infláció várható.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo