árfolyam cikkek


A gyenge dollár jó az energiaszektornak

A gyenge dollár jó az energiaszektornak 

Az amerikai dollár látványos mélyrepülése klasszikusan a nyersanyag és energiaszektor, ezzel együtt pedig a feltörekvő piacok számára kedvező, amit a befektetőknek is érdemes kiaknázni – javasolja a K&H.  
14 ezer dollár fölött a bitcoin árfolyama

14 ezer dollár fölött a bitcoin árfolyama 

Újabb történelmi csúcsot ért el a bitcoin árfolyama csütörtökön: a Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon reggel 14 ezer dollár fölé emelkedett a jegyzés. Huszonnégy órával korábban, szerda reggel még a 12 ezer dolláros rekordszint áttöréséről szóltak a hírek.
Kkv-k az árfolyamkockázatok kivédéséről

Kkv-k az árfolyamkockázatok kivédéséről 

A hazai kis-és középvállalatok 46%-a semmilyen módon nem védekezik az árfolyamkockázatokkal szemben, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások használatát. Ez derült az egyik nemzetközi átutalási intézmény friss kutatásából. A szolgáltatásokat igénybe vevők mintegy harmada ugyanakkor azért döntött a biztosítás mellett, mert saját bőrén tapasztalta meg a pénzügyi veszteséget.
A hazai piac húzza a nagyokat is

A hazai piac húzza a nagyokat is 

A belföldi kereslettől teszik leginkább függővé jövedelmezőségüket a hazai nagyvállalatok, miközben az évekig meghatározó közterhek mára már nem érinti annyira érzékenyen a cégeket. A forint árfolyam-változása és az infláció viszont egyre nagyobb hatással van nyereségükre – derül ki a K&H felméréséből.
Harvey és Irma hazavágja a jegybanki szigorítást?

Harvey és Irma hazavágja a jegybanki szigorítást? 

Mostanában nem érkeznek jó hírek a tengeren túlról, sem az időjárást, sem az inflációt illetően. Nem csodálkozhatunk tehát, ha a Fed a további kamatemelést áttolja 2018-ra, de akár a jegybanki mérleg csökkentése is távolodhat. Akárhogy is döntsön jövő héten az amerikai jegybank, középtávon a részvénypiacok járhatnak jól a kötvényekkel szemben – jelezte a K&H.
Az infláció az év hátralévő részében vélhetően 2 százalék körül mozog

Az infláció az év hátralévő részében vélhetően 2 százalék körül mozog 

Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa-csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás), ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet, így az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
Újabb történelmi csúcson zárt a BUX

Újabb történelmi csúcson zárt a BUX 

Az előző csúcsdöntés június 2-án, pénteken volt, akkor a BUX 35 150,44 ponton állt. A tegnapi emelkedés főként az OTP-papírok közel egy százalékos felértékelődésének volt köszönhető, a BUX pedig 35 411,01 ponton zárta a napot.
Nagyot szakított, aki bitcoinba fektetett

Nagyot szakított, aki bitcoinba fektetett 

A bitcoin értéke több mint a duplájára ugrott 2016 folyamán. E digitális valutának azonban hátulütője is van: gyakran erősen ingadozik az árfolyama.
Tőzsdézés helyett inkább ezüstre költsön

Tőzsdézés helyett inkább ezüstre költsön 

Merre mozdul az olaj ára? Hogyan alakul a dollár árfolyama? Milyen geopolitikai tényezők hatnak az egyes piacokra? Néhány a kérdések közül, amelyek foglalkoztatják a portfoliómenedzsereket, és amelyeket a befektetőknek mérlegelniük kell, mielőtt döntenek részvények vételéről, eladásáról, árupiaci vagy nemesfém-befektetésekről.
Átok vagy áldás a gyenge forint?

Átok vagy áldás a gyenge forint? 

Rossz a devizahiteleseknek és mindazoknak, akik importálnak, de van, akinek nem árt a gyenge forint. Lássuk, ki jár jól vele és mit tehet, akinek gondot okoz.

A mai kereskedés a korrekció jegyében telhet 

Tovább erősödtek a tengerentúli piacok. 105 dollárt közelíti a WTI árfolyama. Pozitív hangulatban erősödött a forint. Gyenge külker adatok ellenére emelkedett Kína. Ma zárás után tizedelik a Richtert. Korrekció jöhet ma a tőzsdén.

Kedvezőtlen IMF-hírek ellenére is erős tudott maradni a forint  

Jó hangulat uralkodott a tengerentúlon. Indokolatlanul nagyot zuhant az arany árfolyama. Stabil tudott maradni a forint. Emelkedés Ázsiában. Emelkedhet a mai kereskedésben a hazai piac.

Közép-Kelet-Európában a legalacsonyabb az üzleti bizalom 

A közép-és kelet-európai pénzügyi szakemberek kevésbé pesszimisták, mint nyugati társaik, globális szinten mégis a gazdasági növekedés további lassulása várható - derül ki az ACCA és az IMA közös elemzéséből.

Van ideális forintárfolyam? 

Néhány hét alatt soha nem látott mértékben, közel 10 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, miután a hazai gazdaságpolitika kifejezte tárgyalókészségét és megállapodási szándékát az IMF-el. A magyar fizetőeszköz árfolyama érzékenyen reagál minden rezdülésre, de a Solar Capital szakértője szerint a jelenlegi pozitív görög fejleményeknél nagyobb hatása lesz az IMF tárgyalások előrehaladásának.

Hogyan védjük ki a veszteséget? 

A válság a szokásosnál is kiszámíthatatlanabbá teszi a vállalatok számára az üzleti környezetet. Megnövekedett pénzügyi kockázatokkal kell szembenézniük, amelyek közül kiemelkedő a devizaárfolyamok és a hitelkamatok változása miatt jelentkező, a nyereségességet jelentősen befolyásoló kockázat, amely akár milliárdos nagyságrendű veszteséget is okozhat. A hektikus árfolyammozgás számos vállalkozás számára szerencsejátékká alakítja az üzleti életet.

Devizahitel: Svájcból jön a segítség 

Döntött a svájci jegybank: nem engedi a frank euróval szembeni árfolyamának erősödését az 1,20-as szint alá. A lakosság mellett a hazai kkv-k is örülhetnek, akik közül ugyancsak sokan adósodtak el svájci frankban. Tartós 230 forintos árfolyam jöhet.

Devizakockázat: mit tehetünk? 

Elvileg a fedezeti ügyletek jelenthetnek megoldást a kkv-k számára a hektikus árfolyammozgások kivédésében, ám egyes szakértők úgy vélik, sem a brókercégek, sem a bankok kínálata nem megfelelő a folyamatosan kereskedelmet folytató cégek devizakockázatának a lefedésére. Több bank viszont azt állítja, hogy ma már az ügyletkötési minimum és a termékek struktúrája is alkalmas arra, hogy azokkal a kkv-k védekezzenek.

Devizahitele van? Spóroljon 10-30 %-ot! 

Péntektől igényelhető árfolyamrögzítés a pénzügyi nehézségekkel küzdő devizahitellel rendelkező adósoknak. Az árfolyamrögzítés igénylése után az adósok havi törlesztőrészlete azonnal a kedvezményes árfolyamon kerül elszámolásra. Az árfolyamrögzítés időszakának lejárta utána a havi törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában. Mindkét szabályozást a kormány rendeletben rögzíti.

Az OTP 200 forinton állítja meg a svájci frankot 

Az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami programban is - mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatóján.

Három tipp, amivel árfolyam-ingadozás ellen védekezhetünk 

Újra bizonytalanság jellemző az európai gazdaságokra, ami Magyarországon a forint-euró árfolyam kiszámíthatatlan ingadozásával is jár. Az árfolyam-hullámzás drasztikus hatással lehet a külföldi piacokon is aktív cégek üzletmenetére, és előre nehezen tervezhető kockázatokat, illetve veszteségeket szülhet a vállalatoknál. A Deloitte három gyakorlatias megoldást sorol fel az árfolyamkockázat hatásának csökkentésére: ilyen a devizás könyvvezetés, a fedezeti ügyletek kötése és fedezeti könyvelés, illetve az úgynevezett naturális fedezés.  - írja Molnár Gábor, a Deloitte Számviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere elemzésében.

Nagy napon van túl a forint 

 Hosszas küzdelmet követően, negatív külföldi (egyiptomi) és pozitív belföldi (reformok) híráram közepette áttörte a 272 forintnál levő ellenállást. Így az EUR/HUF árfolyam eggyel lejjebb, a 262-272 közötti sávba került.

Forint: nem kezdődik jól 2011 

Gyengüléssel kezdte az évet a forint a főbb devizákkal szemben: az eurót hétfőn délelőtt fél tízkor 278,60 forinton jegyezték a 2010. december 31. délutáni 277,77 forint után.

Megint 290 forintos euróval riogatnak 

Előző esti árfolyama környékén kezdett a forint szerdán reggel, majd délelőtt háromnegyed tízkor 287,23 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben, szemben a kedd este nyolc órai 286,83 forinttal. Kedden a jegyzés 287,75 és 285,57 forint között mozgott, szerdára virradóra pedig 286,55 környékén állt a nemzetközi kereskedelemben, de a délelőtti órákban már 286 alatti és 287 feletti jegyzésre is volt példa.

Mélyzuhanásba kezdett a forint 

A svájci frank reggel óta egymás után állítja be árfolyamrekordjait a forinttal szemben: háromnegyed kilenckor 222,42 forinton állt a jegyzés, de később mérséklődött; a kereskedők szerint a folyamatok nemzetközi hatásokat tükröznek. Kedd kora reggel óta folyamatosan erősödnek a "menedék" befektetési eszközök, közöttük a svájci frank és a japán jen a nemzetközi piacokon erőt vett befektetői kockázatkerülés hatására, jelentős árfolyamveszteséget okozva a kockázatosabb befektetési eszközök körében, közöttük a forint esetében is.

A románok miatt zuhant be a forint 

A közép-kelet-európai valuták - köztük a forint - jelentősen gyengültek pénteken délelőtt amiatt, hogy Romániában az Alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a bukaresti kormány és a parlament által elfogadott megszorító intézkedéscsomagot, az euró rövid idő alatt 286 forint fölé is erősödött.

Árfolyamkockázat helyett devizaalapú könyvvitel 

A BDO Magyarország tapasztalatai szerint az idei évben nőtt azon cégek száma, amelyek a forint árfolyamának ingadozásából származó kockázatok kivédésére, áttértek a devizaalapú könyvvezetésre. „Számos ügyfelünk az előző pénzügyi évben több tízmillió forintos veszteséget volt kénytelen elszámolni az árfolyamváltozások miatt. A számviteli törvény 2010-től hatályos módosításai eredményeként azonban, bármely vállalkozás elkészítheti euróban éves beszámolóját." - hívja fel a figyelmet Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere. 

Erősödött reggel a forint 

Pénteki árfolyamánál erősebben jegyezték a forintot hétfőn reggel a bankközi kereskedelemben: délelőtt kilenc órakor egy euró 262,50 forint volt, szemben a péntek délutáni 264,50 forinttal. Csütörtök délután még 265,73 forinton állt az euró jegyzése.

Nem száll el a forint, ha még jobban csökken a kamat? 

Az eddig vártnál nagyobb ütemű magyarországi jegybanki kamatcsökkentést jósolnak új előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, a recesszió mellett a váratlanul alacsony inflációra hivatkozva.

"Esedékes volt": megindult lefelé a forint 

A feltörekvő devizákat érintő általános korrekció keretében gyengébb, a 270 forint feletti euró árfolyam tartományába lépett át a forint. A magasan kamatozó "kockázatos" devizák körében általános árfolyamcsökkenés következett be, amit a kereskedők a profitkivét egyenes következményének tulajdonítanak.

A hét nagy kérdése: meddig bírja a forint?  

A héten esedékes európai makrogazdasági adatokból lesz megítélhető, mennyiben tartható a forint kisebb-nagyobb kilengésekkel hónapok óta tartó enyhe erősödő trendje, illetve milyen mértékű korrekcióra kerülhet sor - vélekedtek bankközi devizapiaci kereskedők hétfőn.

Ismét gyengül a forint 

A térség valutáihoz hasonlóan  minimálisan gyengült a forint az euróval szemben szerda kora reggel. Röviddel 7 óra előtt az euró 265,36 forint volt a kedd késő esti 265,13 forinttal szemben(-0,09 százalék) a londoni bankközi piacon. Ugyanekkor a dollár 184,05 forint volt, kedden későn 183,95 forint (-0,05 százalék).

Újra dörzsölhetik markukat a devizahitelesek 

Idei legerősebb árfolyamát érte el a forint: kora délután az eurót 264,52 forinton is jegyezték a bankközi kereskedelemben. 265 forint alatti jegyzés utoljára az elmúlt év december 31-én volt.

Hónap végén törleszt? Most szerencséje lehet! 

A forint - a többi közép-európai devizával együtt - gyengült az euróval szemben, amely 268 forint fölött állt kedden késő délután a londoni bankközi devizapiacon.

A gyenge dollár jót tesz a forintnak 

Ha csak a gazdasági háttér és a nemzetgazdasági szükségletek határoznák meg a forint irányzatát, akkor nem kellene erősödnie belátható időn belül, írta elemzők véleményét idézve csütörtökön a Dow Jones hírügynökség.

Tovább erősödik a forint 

A forint - a többi térségbeli devizával együtt - erősödött az euróval szemben, amely 273 forint alatt állt hétfőn kora este a londoni bankközi devizapiacon.

Egyelőre stabil maradt a forint 

A forint változatlanul a 274 forintos euró árfolyam környékén mozog: pénteken délelőtt 274,15 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 274,17 forinttal.

Csökkenjen a devizahitel részlete, vagy tüntetés lesz! 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálódik a devizahitelek törlesztőrészlete ügyében, míg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) néhány nappal ezelőtt vizsgálatot indított a panaszok nyomán.

Forintpiac: megnyugodhatunk? 

A nemzetközi értékpiaci fordulatot követve a közép-kelet-európai valuták is javultak csütörtökön, habár a múlt héten elért, hathavi csúcsok még messze vannak.

Messze még a válság vége - 8 újabb bank ment tönkre 

Az Egyesült Államokban újabb nyolc bank bezárásával az idén már 52-re emelkedett a válság miatt tönkrement pénzintézeteknek száma, eközben Bajnai Gordon  a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén azt hangoztatta: várhatóan a második félévben is komoly nyomás nehezedik majd a kormányra.

Egyelőre búcsút inthetünk az erősödő forintnak? 

A forint a csúcsokhoz képest 4 százalékkal, a korona 3 százalékkal, a zloty 1 százalékkal gyengülhet szeptemberig, miután az utóbbi hetekben fokozatosan megrendült a világgazdaság gyors javulásába vetett bizalom.

Van-e kibúvó az árfolyam-ingadozás miatti drágulásból? 

A forint drasztikus árfolyamgyengülése miatt sokan hivatkoznak arra, hogy a szerződés teljesítése az átváltással elvesztett óriási összegek miatt lehetetlenné vált. Mások a bírósági szerződésmódosítás (pl. bérleti díj mérséklés) kérelmezésével próbálkoznak. A magyar polgári jog alapján mindkét lehetőség fennáll a bajba jutott szerződő fél számára - de csak különleges esetekben.

"Komoly gondot jelent hitelem törlesztése!" 

A deviza alapú hitelt felvevő magyarok csaknem fele úgy ítélte meg áprilisban, hogy komoly problémát jelent majd számára hitelének visszafizetése, 11 százalék pedig úgy vélte, hogy egyáltalán nem fog tudni törleszteni - derül ki a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felméréséből.

CIB: örülhetnek a frankhitelesek 

Javultak a frankhitelesek kilátásai az elmúlt hónapban a CIB elemzői szerint, akik úgy vélik: csökkent az esélye annak, hogy a forint árfolyama újabb mélypontra, vagy a svájci valuta ellenében tartósan 200 forint fölé kússzon, az euróval szemben az év végén is a jelenlegi szint közelében lehet az árfolyam.

Erősödő forint, de a 330-as euró sem elképzelhetetlen 

A regionális fundamentumok befolyásolják a forint árfolyamát, de a Bank of America Merryll Lynch szakértőjének várakozása szerint a forint rosszabbul teljesít majd regionális társaihoz képest - olvasható a DowJones összeállításában.

Már megint a forintra vadásztak... 

A térségbeli devizákhoz képest jelentősebben gyengült a forint az euróhoz képest, amely kora este már több mint 293 forintot ért. A zloty minimálisan gyengült, a cseh korona szerényen erősödött az euróhoz viszonyítva.

Mit tegyünk az árfolyamkockázat ellen? 

Az elmúlt hónapokban a forint árfolyama mintegy 20 százalékot gyengült a legfontosabb devizákhoz képest. A vállalatok számára a devizaárfolyam ingadozása kockázatokat rejt, amely nagy mértékű hullámzás esetén drasztikus hatással is lehet az üzleti tervekre és akár komoly veszteséget is okozhat a vállalatok számára. Ezen kockázatok kivédésére azonban sok esetben előre fel lehet készülni, és ezt még most sem késő elkezdeni -figyelmeztet a Deloitte.

Előremenekül a kormány: visszamenőleg változnának az adószabályok 

Több kormányjavaslat is napvilágot látott a válságkezelésre Magyarországon, miközben a gazdasági válság hatásai egyre kézzel foghatóbbak mindenki számára bel- és külföldön egyaránt. A kormány egyebek között azt javasolja, hogy visszamenőleg január 1-jétől emelkedjen a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatára 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra. Surányi ex-jegybankelnök szerint már a 290 forintos euróárfolyam az "életveszélyes" a gazdaság számára.

Egyre nagyobb gondot okoz a forint 

Újabb rekordot döntött a forint gyengülése a budapesti bankközi devizapiacon szerdán. Leszakadtunk régiótól, így komoly kormányzati lépésre van szükség.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo