hirdetés

Gyengülhet a forint, jól választ, ha euróban fektet be

Az idén a régiós devizaversenyben a forint, a lengyel zloty és a cseh korona lényegében fej fej mellett haladt, de a magyar deviza a román lejjel szemben előnyt szerzett – derül ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzserének összefoglalójából. Ugyanakkor a forintra inkább gyengülés vár.
hirdetés

Nagyüzem van a jegybankoknál. A Magyar Nemzeti Bank két hete minimális szigorítást hajtott végre, hangsúlyozva, hogy egyszeri lépésről van szó, alapvetően marad a laza monetáris felfogás. Közben a magyar kamatokat, árfolyamokat is meghatározó nagy nemzetközi jegybankok közül az Európai Központi Bank továbbra is kivár, azaz a szigorítás ott sincs napirenden az eurózóna gyengélkedő gazdasága miatt.

Kép: Pixabay

„A tengerentúlon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél is ez az irány, a kamatemeléssel egyelőre nem foglalkoznak, ráadásul Donald Trump jegybankár-jelöltjei is inkább a galambok közé sorolhatóak, azaz egy-egy későbbi szigorításról csak nagyon indokolt esetben döntenek, a laza monetáris politika hívei” – vázolta a devizapiaci trendeket befolyásoló helyzetet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

A régiós devizaversenyt nézve április elején a következő volt a helyzet. A forint, a lengyel zlotyval

Érdemes még ingatlanba fektetni?
Ha nagyon leegyszerűsítjük az ingatlanbefektetések logikáját, akkor azt mondhatjuk, hogy ahogy emelkednek az árak, úgy egyre kevésbé éri meg ingatlanba fektetni a pénzünket. Hiszen kevesebb olyan vételt találunk, mely biztosítaná a megfelelő hozamot.
és a cseh koronával lényegében párhuzamosan haladt. Ugyanakkor év eleje óta a magyar deviza több mint 2 százalékkal erősebb lett, mint román társa. Kovács Mátyás szerint ez azzal magyarázható, hogy a román gazdaságra ikerdeficit (amely a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány egyidejű fennállását jelenti) és kiszámíthatatlanság jellemző, amelyre a Román Jegybank válaszul a román lej leértékelése mellett döntött.

Negatív irány, miért? Azt, hogy a forint a jövőben a régiós devizákkal szemben hogyan szerepel, azt az euróhoz mért árfolyam határozza majd meg. Márpedig a mostani kilátások alapján a következő hónapokban a magyar deviza inkább gyengülni fog az euróval szemben, mint erősödni.

A forintgyengülés egyrészt a laza monetáris feltételek fenntartására utaló jegybanki magatartás miatt valószínű. „Másrészt pedig a forintot a korábbi években támogató többletes folyó fizetési mérleg a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén, 2020-ban, 2021-ben már plusz nullára csökkenhet. Márpedig ezzel kiesik egy fontos pillér, amely erőt adott eddig a forintnak” – mondta Kovács Mátyás.

Bár a devizapiacokon nagyon gyorsan, akár napon belül vagy 1-2 nap alatt is történhetnek igen jelentős elmozdulások, de hosszabb távon a forint most inkább negatív irányba haladhat a következő hónapokban. Mindez azt is jelenti, hogy az euróalapú befektetések jó választást jelenthetnek ebben az időszakban.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo