Forint cikkek

hirdetés

Új 100 forintos jön - így néz ki

Új 100 forintos jön - így néz ki

A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki.
Borúsak a cégek, szerintük tovább fog gyengülni a forint

Borúsak a cégek, szerintük tovább fog gyengülni a forint

Kétharmaduk számít további forintgyengülésre jövő nyárig.
Így kaphat forint helyett euróban fizetést

Így kaphat forint helyett euróban fizetést

A növekvő infláció és a gyengülő forint miatt egyre gyakoribb téma az euró használatának lehetősége a magyar gazdaságban.
Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős?

Hol kötünk ki? Mindenért a forint a felelős?

Mindennapi vásárlóként érezzük, ahogy a termékek árai folyamatosan kúsznak felfelé. A forint árfolyama az utóbbi fél évben drasztikusan gyengült mind az euróhoz, mind a dollárhoz, mind pedig a régiós valutákhoz képest. Az árfolyamot alakítani egy kis nyitott országban, olyanban, mint Magyarország, nehéz. Vegyük végig, milyen hatással van a mindennapi életünkre a forint gyengülése.
400 forint az euró: Varga Mihály megnevezte a felelőst

400 forint az euró: Varga Mihály megnevezte a felelőst

Kénytelen volt megszólalni a pénzügyminiszter, miután már elérte a 400 forintot az euró árfolyama.
hirdetés
Zuhan a forint

Zuhan a forint

400 forint egy euró.
Lejtmenetben a forint

Lejtmenetben a forint

Új történelmi mélypotra gyengült a főbb devizákkal szemben.
Negatív rekord: soha nem volt ennyire gyenge a forint

Negatív rekord: soha nem volt ennyire gyenge a forint

379 forint felett is járt az euró.
Fájdalmas év van a forint mögött: ennyit gyengült egyetlen év alatt

Fájdalmas év van a forint mögött: ennyit gyengült egyetlen év alatt

1,3 százalékkal az euróval, 9,3 százalékkal a dollárral és 6,0 százalékkal a svájci frankkal szemben.
Soha nem volt még ilyen gyenge a forint

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint

A magyar fizetőeszköz hétfőn 370 feletti szinten is járt az euróval szemben.
hirdetés

Lefelé tart a forint

Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.

Túl sok készpénz van a magyaroknál

A Magyar Bankszövetség szerint csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt.

Nem akármilyen napja van a forintnak ma!

Hetvenöt éve, 1946. augusztus 1-jén vezették be Magyarországon a hiperinfláció letörése érdekében az új fizetőeszközt, a forintot.

Nyugdíjmegtakarítás: milliós veszteséget is jelenthetett a forintgyengülés 30 év alatt

A forint már sok éve trendszerűen gyengül a nyugati devizákkal szemben. Ennek következtében sokan vélekednek úgy, hogy hosszú távú nyugdíjmegtakarításaikat érdemes több pénznem között is megosztani. Az eurós befektetések kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek ebből a szempontból. De milyen buktatókra kell odafigyelni ilyen esetben? Milyen előnyei és hátrányai vannak az eurós megtakarításoknak?

Megszabadulnak a magyarok a készpénztől – imádják ezt a megoldást

A K&H befizetős automatáiba tavaly 533 milliárd forintot fizettek be, ami 39 százalékos emelkedést jelent éves szinten – közölte a bank.

Dinamikus bővülése után: mi vár a magyar gazdaságra 2020-ban?

A magyar gazdaság a tavalyi, dinamikus bővülés után lassabb fokozatba kapcsolhat, de növekedése még így is jelentősen meghaladhatja az eurózónáét és a régiós országokét az Equilor Befektetési Zrt. 2020-as gazdasági kilátásait összefoglaló elemzése szerint. A GDP-növekedés 3,8 százalékos lehet idén, amelyben továbbra is komoly szerepet kaphat a belső fogyasztás, illetve a hazai beruházások és az export. A reálbérek emelkedése a korábbi években tapasztaltaknál visszafogottabb ütemű lehet, a lakossági fogyasztás továbbra is erőteljes tényező maradhat, míg a beruházások és az export volumene a tavalyinál kisebb mértékben emelkedhet.

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

A hamis bankjegyek tovább fogynak - szép számokat hozott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napi gyakorisággal monitorozza a pénzhamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

Gyenge forint: kevesen érzik közvetlenül, pedig mindenkire hathat

Napról napra gyengébb a magyar fizetőeszköz, az elmúlt egy hétben majd minden napra jutott egy történelmi mélypont az euróval szemben. Nem véletlen indult el szakmai vita arról, hogy kinek árt és kinek kedvez a mostani árfolyam, és összességében mennyire jó ez a magyar gazdaságnak.

Fékezett az infláció, mélypontra esett a forint

A lakhatással kapcsolatos költségeknél kétszámjegyű a drágulás. A jegybanknak nem lesz semmi dolga, a forint gyengül, 331 forint fölött az euró.

Hogyan tovább forint?

Borús napokon vannak túl a nemzetközi piacok, a befektetők viszonylag rosszul viselték a több helyről érkező negatív híreket. Ez pedig a forintra is hatással volt. Mi várható most?

Gyengülhet a forint, jól választ, ha euróban fektet be

Az idén a régiós devizaversenyben a forint, a lengyel zloty és a cseh korona lényegében fej fej mellett haladt, de a magyar deviza a román lejjel szemben előnyt szerzett – derül ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzserének összefoglalójából. Ugyanakkor a forintra inkább gyengülés vár.

Nyithatok-e külföldön forint bankszámlát a cégemnek?

Nyithatok-e külföldön forint bankszámlát a cégemnek? Igen, de nem minden pénzintézetnél lehet, ezért érdemes előtte érdeklődni – tanácsolja az Írisz Office.

A forint a helyén van

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.

Milyen pénznemben legyen az áfa a számlán?

Kell-e jelölni a számlán forintban is az áfát, vagy elég az értékesítés pénznemében? Erre válaszolnak a Reggeli egypercesben szakértőink.

MNB: 3 százalék felett lesz az infláció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs jelentése szerint rövid távon enyhén 3 százalék felett lesz az infláció, fenntartható módon és szerkezetben 2019 közepétől várható az inflációs cél elérése - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Devizapiac: forintba, jüanba most ne fektessen

Tovább eshet a forint, és az amerikai-kínai vámháború miatt is hullámzó lesz a devizapiac. A K&H Alapkezelő összeszedte, milyen devizabefektetésekkel profitálhatunk a közeljövőben.

Infláció: 20 százalékkal drágultak a külföldi utazások

A júniusi 3,1 százalékról júliusban 3,4 százalékra ugrott az infláció. A maginfláció ugyanakkor stabilnak mondható. A K&H vezető elemzője szerint az idei átlagos infláció 2,8 százalék körül lehet.

Döntött az MNB: nem változik az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, amely várhatóan 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntése után.

Van, aki örülhet a gyenge forintnak

Noha a gyenge forinttal kapcsolatos hírek többsége negatív, az exportra termelő kis- és középvállalkozások számára nem várt többletnyereséget hozhat a drágább külföldi értékesítés. Ugyanakkor az export-expanzió is rejteget pénzügyi és bizalmi kihívásokat a banki szakértő szerint. Az importőrök látszólag most a vesztesek közé kerülhettek, de közülük a felkészültebbek szintén elkerülhették a veszteséget.

Veszély vagy lehetőség az árfolyam-ingadozás?

Banki szakértők szokatlannak tartják a forint folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülését. Az OTP elemzése szerint ennek a zuhanásnak nem fundamentális okai vannak, a magyar deviza az elmúlt években nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest.

A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj

A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint. A jegybank sem áll a gyengülés útjába, noha annak sebessége valószínűleg őket is meglepte. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása.

Így néz ki az új ezres: holnap már találkozhatsz vele

Március 1-től új ezrest bocsát ki az MNB, a régi bankjegyekkel idén októberig lehet még fizetni, de még három évig beválthatók lesznek minden bank- és postafiókban.

Mi vár idén a befektetőkre?

A klasszikus befektetések közül az idei évre kétségtelenül a részvények rendelkeznek a legjobb kilátással. A K&H befektetési szakemberei szerint azonban nem árt résen lenniük a megtakarítóknak, ugyanis a tavalyihoz hasonló, gyakorlatilag esés nélküli emelkedést már felválthatják a nagyobb árfolyamingadozásokkal tarkított hónapok.

Még egy hónapig fizethetünk a régi bankjegyekkel

Még egy hónapig, július 31-ig lehet fizetni a készpénzes vásárlásoknál a régi, 2016 előtt kibocsátott 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel, mert július végén a Magyar Nemzeti Bank bevonja a forgalomból azokat.

Még két hónapig lehet fizetni a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel

Még két hónapig (július 31-ig) lehet fizetni a készpénzes vásárlásoknál a régi – 2016 előtt kibocsátott – 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel, mert július végén a Magyar Nemzeti Bank bevonja a forgalomból azokat – közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

Jövőre már nem lehet fizetni a régi húszezressel

A Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 000 forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig a régi bankjegyek is használhatók a vásárlások során, ezt követően azonban már csak a megújított, 2015 decemberétől forgalomba hozott 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók.

Holnap jön az új húszezres

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba. A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

A negatív hangulat mára is esést sugall Európában

Amerikában profitrealizálás indult a piacon, Japánban a jen erősödése hatott kedvezőtlenül a tőzsdére, a német DAX-ot néhány céginformáció húzta le, mindezek az Erste elemzői szerint nem túl jó jelek a mai folytatásra nézve.

Elkeserítő számokat közölt az Egis

A kedvező adatoknak köszönhetően vidámabbak lettek a befektetők. Budapesten az Egis gyenge gyorsjelentése rontotta a hangulatot, mindennek ellenére az Erste elemzői szerint még mindig olcsó a gyógyszerrészvény.

A FED elnökére várnak a piacok

Ma délután négy órától beszél a Fed elnöke, Ben Bernanke a kongresszus előtt. A piac arra számít, hogy valamiféle új információt kaphat a beszédből a mennyiségi lazítás programjának kivezetési ütemezéséről - áll az Erste reggeli összefoglalójában.

Ütik a Molt Horvátországban

Ma sem unatkoznak majd várhatóan a befektetők. Miként arra az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben felhívták a figyelmet: folytatódhat az áttörésre készülődés a piacon, s több nagy cég is közzéteszi második negyedéves gyorsjelentését az USA-ban.

Egyelőre nem áll le az amerikai pénzgyár

Bizonytalan, iránykereső nyitásra számítanak az Erste szakemberei ma a hazai tőzsdén.

Nőtt a készpénzállomány, több a hamis bankjegy

Az első negyedévben nőtt a készpénzállomány Magyarországon, s ezzel együtt emelkedett a hamis bankjegyek száma is. A mérték ugyan továbbra sem nyugtalanító, mindezzel együtt érdemes áttekinteni milyen módszerekkel lehet a hamis pénzt kiszűrni.

Kockázatkerülő üzemmódban a piacok

Hangos a sajtó a risk-off üzemmódtól, amely az elmúlt napokban uralkodott el a piacokon. A globális növekedési kilátások romlásával magyarázzák a jelenlegi eladási hullámot, amely a vezető indexek esetében, talán leginkább a DAX-ban látszik - áll az Erste reggeli összefoglalójában.

Megőrizheti lendületét a forint

A forint jelentős erősödést mutatott pénteken a negatív nemzetközi hangulat ellenére is. Az árfolyam áttörte a lélektani szempontból kiemelt jelentőséggel bíró 300-as szintet és az árfolyam 301,11-ről 298,81-ig mérséklődött.

Lendületet vett a japán piac

Egyre inkább térünk vissza a normál kerékvágásba, de kicsit furcsa módon. Ez alatt azt értjük, hogy újra egyedi események mozgatják a piacokat - emelték ki reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői.

Csúcsdöntésre készülnek a piacok

Élénkítő lépéseket bejelentésében bíznak a ma kezdődő jegybank ülést követően a japán tőzsde résztvevői, az USA-ban az indexek napok óta csúcsjavításra készülnek - emelkedést várnak ma az Erste elemzői.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Gazdaság

Fontosabb hitelcél lett a lakáskorszerűsítés, mint az otthon szépsége

Fontosabb hitelcél lett a lakáskorszerűsítés, mint az otthon szépsége

A koronavírus-járvány okozta megtorpanás után jelentősen megélénkült a kereslet a szabad felhasználású személyi kölcsönökre.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo