hirdetés

A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj

A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint. A jegybank sem áll a gyengülés útjába, noha annak sebessége valószínűleg őket is meglepte. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása.
hirdetés

 

A magyar államadósság-állományban történelmi alacsony szintű a deviza aránya. A tartozás kb. ötödét tartják most nyilván valutában, míg négyötöde forintalapú.

Kép: Pixabay

A gyengébb forint és az infláció miatt könnyebben fizeti vissza Magyarország a forintban számított tartozását. Noha a befektetők a negatív reálhozam miatt hosszabb távon nem járnak túl jól, hazánk könnyebben kinövi, úgymond elinflálja adósságát.

Persze a másik oldalon ez okoz némi inflációs nyomást, hiszen a drágábban vásárolt importtermékek árába beépül a magasabb beszerzési ár. Klasszikusan ilyen tétel az üzemanyag, ami minden mást is drágíthat, de kisebb mértékű, a gazdaságnak is jót tevő áremelkedést be fog vállalni a hazai fiskális és monetáris politika – véli Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője.

Megpadlózott a forint
Tegnap, 328,22 forintos euró árfolyammal történelmi mélypontra süllyedt a forint. Különben a zlotyi is – amivel sokszor együtt mozog a magyar fizetőeszköz - gyengült de kisebb mértékben. Így behoztuk a román lejt, amely az euró bevezetése óta (2000 január) 28,4 százalékot gyengült.
Nemzetközi összevetésben a forint még mindig jól áll, a kamatszinteket tekintve egyenesen alulteljesít például Csehországhoz képest, de már a jóval népszerűbb USA-kötvények is magasabb megtérülést biztosítanak a befektetőknek, mint a forintkötvények.

Hazai szemmel nézve azonban amíg sikerül a reálhozamokat a negatív tartományban tartani, az államnak kedvező marad a helyzet, hiszen olcsón finanszírozhatja a működését.

Mindezek miatt nem vár egyelőre MNB kamatemelést a Sberbank szakértője. Horváth szerint bár szakmai berkekben már korábban számítottak erre a szcenárióra, de a nyaralóknak ettől még rossz hír lehet, hogy egyelőre valószínűleg nem fog megállni a forint gyengülése.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo