A külföldre utazóknak ez most nagyon fáj

A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint. A jegybank sem áll a gyengülés útjába, noha annak sebessége valószínűleg őket is meglepte. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása.

 

A magyar államadósság-állományban történelmi alacsony szintű a deviza aránya. A tartozás kb. ötödét tartják most nyilván valutában, míg négyötöde forintalapú.

Kép: Pixabay

A gyengébb forint és az infláció miatt könnyebben fizeti vissza Magyarország a forintban számított tartozását. Noha a befektetők a negatív reálhozam miatt hosszabb távon nem járnak túl jól, hazánk könnyebben kinövi, úgymond elinflálja adósságát.

Persze a másik oldalon ez okoz némi inflációs nyomást, hiszen a drágábban vásárolt importtermékek árába beépül a magasabb beszerzési ár. Klasszikusan ilyen tétel az üzemanyag, ami minden mást is drágíthat, de kisebb mértékű, a gazdaságnak is jót tevő áremelkedést be fog vállalni a hazai fiskális és monetáris politika – véli Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője.

Megpadlózott a forint
Tegnap, 328,22 forintos euró árfolyammal történelmi mélypontra süllyedt a forint. Különben a zlotyi is – amivel sokszor együtt mozog a magyar fizetőeszköz - gyengült de kisebb mértékben. Így behoztuk a román lejt, amely az euró bevezetése óta (2000 január) 28,4 százalékot gyengült.
Nemzetközi összevetésben a forint még mindig jól áll, a kamatszinteket tekintve egyenesen alulteljesít például Csehországhoz képest, de már a jóval népszerűbb USA-kötvények is magasabb megtérülést biztosítanak a befektetőknek, mint a forintkötvények.

Hazai szemmel nézve azonban amíg sikerül a reálhozamokat a negatív tartományban tartani, az államnak kedvező marad a helyzet, hiszen olcsón finanszírozhatja a működését.

Mindezek miatt nem vár egyelőre MNB kamatemelést a Sberbank szakértője. Horváth szerint bár szakmai berkekben már korábban számítottak erre a szcenárióra, de a nyaralóknak ettől még rossz hír lehet, hogy egyelőre valószínűleg nem fog megállni a forint gyengülése.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo