A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – novemberben 125,1 pontot ért el, ami 1,2 százalékkal alacsonyabb az októberi, felülvizsgált értéknél. Az index immár három egymást követő hónapban csökkent, 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékétől, és 21,9 százalékkal alacsonyabb a 2022. márciusában mért csúcsnál.
Fotó: FAO/ Giulio Napolitano
A növényiolajok ára 2,6 százalékkal csökkent októberhez képest, mivel a pálma-, repce- és napraforgóolaj jegyzéseinek visszaesése ellensúlyozta a szójaolaj enyhe drágulását, amelyet a biodízel-ágazat erős kereslete befolyásolt, különösen Brazíliában.
A FAO húsárindexe 0,8 százalékkal mérséklődött novemberben az októberi értékhez képest. A baromfihús ára csökkent a bőséges exportképes készletek és az erősödő globális verseny miatt, amelyet részben Brazília azon törekvése is elősegített, hogy piaci részesedését visszaszerezze a madárinfluenza-miatti korlátozások feloldását követően. A sertéshús jegyzése is esett, nagyrészt a jelentős európai uniós kínálatnak köszönhetően, valamint a csökkenő kínai kereslet miatt, amit az újonnan bevezetett importvámok eredményeztek. A marhahús ára javarészt stagnált, míg a birkahús drágult.