Cukor cikkek


Új rekord és veszélyek az élelmiszertermelésben

Új rekord és veszélyek az élelmiszertermelésben 

Viszonylag optimista a FAO globális mezőgazdasági árupiacokra vonatkozó legfrissebb értékelése.
Keserédes helyzetben a magyar édességpiac

Keserédes helyzetben a magyar édességpiac  

Stagnáló piacon egyensúlyoz az édesipar a kihívások és lehetőségek között.
Árcsökkenés egy fontos alapanyagnál

Árcsökkenés egy fontos alapanyagnál  

A nyerscukor világpiaci ára 2021 óta a legalacsonyabb szintre esett.
A nagy cukorteszt, mennyi van az üdítőkben és az energiaitalokban

A nagy cukorteszt, mennyi van az üdítőkben és az energiaitalokban  

Bőven az ajánlott értékek felett fogyasztunk cukrot.
Drágult a hús és a cukor

Drágult a hús és a cukor 

Júliusban már a második hónapja jobbára volt változatlan az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója.
Drágább lett a cukor, a hús és a tej

Drágább lett a cukor, a hús és a tej 

Februárban már a hetedik egymást követő hónapban csökkent az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója.
Egekben a cukor ára, egy újabb probléma tovább ronthatja a helyzetet

Egekben a cukor ára, egy újabb probléma tovább ronthatja a helyzetet  

Miközben nem változott érdemben az élelmiszerek világpiaci ára novemberben.
Nincsenek könnyű helyzetben az édességgyártók

Nincsenek könnyű helyzetben az édességgyártók  

Másfélszeresére drágult a cukor és a kakaó.
Ennyivel kevesebb a cukor az üdítőkben

Ennyivel kevesebb a cukor az üdítőkben 

Az értékek 45,5 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben voltak.
Erdélyben újraélesztik a cukoripart, amit világszerte multik uralnak

Erdélyben újraélesztik a cukoripart, amit világszerte multik uralnak 

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi gyár új tulajdonosai.

Újabb élelmiszerekre vet ki adót a kormány 

További termékeket érint a népegészségügyi termékadót.

Elszálltak az élelmiszerárak 

Elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása miatt közel 10 éves csúcson álltak az élelmiszerárak a világon januárban.

Rossz előjelek – drágulásra készülnek az édességgyártó vállalkozások 

A termelés korszerűsítésével megőrizhetik a versenyképességüket – mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnök, a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb cukrot iszunk az üdítőkkel 

2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban tett önkéntes vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.

Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti 

Nem kell sem vegetáriánusnak, sem vegánnak lenni, hogy megkíméljük bolygónkat az állattenyésztés növekvő környezeti terhelésétől, de kétségtelenül vissza kell fognunk húsfogyasztásunkat. Tudósok előálltak az ideális étrenddel.

Nem csak cukor lesz az üdítőkben 

Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség önkéntes vállalása szerint.

Megoldás a globális éhínségre: csótánytej?! 

A csótányok tejében van egy fehérjekristály, ami négyszer több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez hasznos eszköz lehet a globális élelemzésben.

Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb 

Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.

Húsadó lenne az ökoadók egyik formája 

A hústermelés óriási tempóban nő világszerte, ökolábnyoma pedig nem csekély. Az állattenyésztés externáliái, kedvezőtlen környezeti hatásai azonban nincsenek beárazva a kész húsipari termékbe. Ezen változtatnának a zöldek.

Van ünnep cukor nélkül is 

A karácsonyi ételarzenál különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik valamilyen ételallergiával vagy alapanyagokhoz köthető betegséggel küzdenek. Az egyik ilyen, mind több embert érintő probléma világszerte és hazánkban is a diabétesz. A cukorbetegséggel élők arányának az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése miatt egyre sürgetőbb lett, hogy bizonyítékokon alapuló információkkal rendelkezzünk arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hogyan segíthetnek a túlzott cukorbevitel csökkentésében azok számára, akik ragaszkodnak az édes ízhez.

Fontos a kalóriatartalom, de nem tudjuk, mi az 

Egy új, országos kutatás szerint a magyarok számára fontos az élelmiszerek összetétele, energiatartalma, azonban a vásárlási és fogyasztási döntéseket megalapozó, a tápanyag-bevitellel kapcsolatos tudás meglehetősen hiányos.

Már a Nutella sem a régi... 

A Ferrero Németországban megváltoztatta a Nutella összetételét. Miután a népszerű édességet feltehetően ugyanolyan összetételben szállítják Magyarországra - elszomorodhatnak a Nutella-fanok.

Az üdítőitalosok küzdenek az egészségünkért? 

Az élelmiszeripari vállalatok CSR-jének fontos eleme lett az elmúlt években a termékek egészségesebbé tétele. Változtatják az összetételt, csökkentik a cukortartalmat. Jelentős innovációk is történnek e területen - pedig nem csomagolt cukorból fogyasztjuk a legtöbbet.

A cukorkvótáról múlt időben 

Magyarország szempontjából a cukoripar fejlődését az határozza meg, hogy lesz-e elegendő nyersanyag, amely rentábilis áron feldolgozható. Az iparági szereplők mindenesetre készülnek a kvóta eltörlésére Magyarországon is.

Kábítószerként függünk a cukortól 

Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.

Függőséget árulnak a cukrozott élelmiszerek gyártói 

Milyen vállalati felelősségvállalás lehetséges egy olyan szektorban, ahol a termék kimutathatóan függőséget okoz és egészségkárosító hatással van? A patkánykísérletekben a heroin helyett is a cukrot választották a négylábúak.

Tízmilliárd 190 gazdának 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás kifizetését - közölte a hivatal.

Itt tartunk: a magyarok Ausztriába mennek cukorért 

Ausztriában is nagy mennyiségben vásárolnak cukrot a magyarok - írta szerdán internetes portálján az osztrák rádió. Burgenlandban a magyarok minden nap kiürítik a polcokat...
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére

Költségkímélés

Durva károkat okoznak a rolleresek

Durva károkat okoznak a rolleresek 

Bár az elektromos rollerekkel okozott balesetek aránya nem kiugró, az okozott károk azonban egészen súlyosak is lehetnek.

Pénzszerzés

Anyagilag nincsenek felkészülve a váratlan helyzetekre a magyarok

Anyagilag nincsenek felkészülve a váratlan helyzetekre a magyarok  

A váratlan egészségügyi kiadások a lakosság kétharmada számára komoly anyagi megterhelést jelentenek.

Jogi kisokos

Új világ, immár nincs szabad költözés Magyarországon, stoppolhatnak az önkormányzatok

Új világ, immár nincs szabad költözés Magyarországon, stoppolhatnak az önkormányzatok 

2025. július 1. napján hatályba lépett a helyi önazonosság védelméről szóló 2025. évi XLVIII. törvény, mely alapjaiban változtathatja meg az ingatlanok értékesítésének gyakorlatát. A helyi önazonossági törvény ugyanis olyan szabályozási lehetőséget ad a helyi önkormányzatok kezébe, mellyel az adott településre beköltözés korlátozható, feltételekhez köthető, a lakcím létesítése megtiltható vagy feltételhez köthető.

Cégblog

A legnehezebb döntések még az unokáink életére is kihatnak – szokatlan helyről jön a segítség

A legnehezebb döntések még az unokáink életére is kihatnak – szokatlan helyről jön a segítség 

Amikor egy privátbanki ügyfél és tanácsadója leülnek beszélgetni, az idő legnagyobb részében nem is a befektetésekről van szó. Klasszis Podcast Fodor Bélával.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo