Cukor cikkek
A nagy cukorteszt, mennyi van az üdítőkben és az energiaitalokban
Bőven az ajánlott értékek felett fogyasztunk cukrot.
Drágult a hús és a cukor
Júliusban már a második hónapja jobbára volt változatlan az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója.
Drágább lett a cukor, a hús és a tej
Februárban már a hetedik egymást követő hónapban csökkent az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója.
Egekben a cukor ára, egy újabb probléma tovább ronthatja a helyzetet
Miközben nem változott érdemben az élelmiszerek világpiaci ára novemberben.
Nincsenek könnyű helyzetben az édességgyártók
Másfélszeresére drágult a cukor és a kakaó.
Ennyivel kevesebb a cukor az üdítőkben
Az értékek 45,5 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben voltak.
Erdélyben újraélesztik a cukoripart, amit világszerte multik uralnak
Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi gyár új tulajdonosai.
Újabb élelmiszerekre vet ki adót a kormány
További termékeket érint a népegészségügyi termékadót.
Elszálltak az élelmiszerárak
Elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása miatt közel 10 éves csúcson álltak az élelmiszerárak a világon januárban.
Rossz előjelek – drágulásra készülnek az édességgyártó vállalkozások
A termelés korszerűsítésével megőrizhetik a versenyképességüket – mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnök, a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
Kevesebb cukrot iszunk az üdítőkkel
2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban tett önkéntes vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.
Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti
Nem kell sem vegetáriánusnak, sem vegánnak lenni, hogy megkíméljük bolygónkat az állattenyésztés növekvő környezeti terhelésétől, de kétségtelenül vissza kell fognunk húsfogyasztásunkat. Tudósok előálltak az ideális étrenddel.
Nem csak cukor lesz az üdítőkben
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség önkéntes vállalása szerint.
Megoldás a globális éhínségre: csótánytej?!
A csótányok tejében van egy fehérjekristály, ami négyszer több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez hasznos eszköz lehet a globális élelemzésben.
Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb
Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.
Húsadó lenne az ökoadók egyik formája
A hústermelés óriási tempóban nő világszerte, ökolábnyoma pedig nem csekély. Az állattenyésztés externáliái, kedvezőtlen környezeti hatásai azonban nincsenek beárazva a kész húsipari termékbe. Ezen változtatnának a zöldek.
Van ünnep cukor nélkül is
A karácsonyi ételarzenál különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik valamilyen ételallergiával vagy alapanyagokhoz köthető betegséggel küzdenek. Az egyik ilyen, mind több embert érintő probléma világszerte és hazánkban is a diabétesz. A cukorbetegséggel élők arányának az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése miatt egyre sürgetőbb lett, hogy bizonyítékokon alapuló információkkal rendelkezzünk arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hogyan segíthetnek a túlzott cukorbevitel csökkentésében azok számára, akik ragaszkodnak az édes ízhez.
Fontos a kalóriatartalom, de nem tudjuk, mi az
Egy új, országos kutatás szerint a magyarok számára fontos az élelmiszerek összetétele, energiatartalma, azonban a vásárlási és fogyasztási döntéseket megalapozó, a tápanyag-bevitellel kapcsolatos tudás meglehetősen hiányos.
Már a Nutella sem a régi...
A Ferrero Németországban megváltoztatta a Nutella összetételét. Miután a népszerű édességet feltehetően ugyanolyan összetételben szállítják Magyarországra - elszomorodhatnak a Nutella-fanok.
Az üdítőitalosok küzdenek az egészségünkért?
Az élelmiszeripari vállalatok CSR-jének fontos eleme lett az elmúlt években a termékek egészségesebbé tétele. Változtatják az összetételt, csökkentik a cukortartalmat. Jelentős innovációk is történnek e területen - pedig nem csomagolt cukorból fogyasztjuk a legtöbbet.
A cukorkvótáról múlt időben
Magyarország szempontjából a cukoripar fejlődését az határozza meg, hogy lesz-e elegendő nyersanyag, amely rentábilis áron feldolgozható. Az iparági szereplők mindenesetre készülnek a kvóta eltörlésére Magyarországon is.
Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.
Függőséget árulnak a cukrozott élelmiszerek gyártói
Milyen vállalati felelősségvállalás lehetséges egy olyan szektorban, ahol a termék kimutathatóan függőséget okoz és egészségkárosító hatással van? A patkánykísérletekben a heroin helyett is a cukrot választották a négylábúak.
Tízmilliárd 190 gazdának
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás kifizetését - közölte a hivatal.
Itt tartunk: a magyarok Ausztriába mennek cukorért
Ausztriában is nagy mennyiségben vásárolnak cukrot a magyarok - írta szerdán internetes portálján az osztrák rádió. Burgenlandban a magyarok minden nap kiürítik a polcokat...