A Diabetes Magazin 2017/5. számában mutatta be az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek cukorbetegségre és inzulinérzékenységre gyakorolt hatásának legújabb bizonyítékait, amelyekről az Európai Dietetikusok Szövetségének (EFAD) 10. konferencián tartottak előadásokat neves szakértők.
A konferencia „Diabétesz – egy kezelésre váró járvány” elnevezésű szekcióján – amely az Európai Dietetikusok Szövetségének Diabetes Munkacsoportja (European Specialist Dietetic Network - ESDN) vezetésével és a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association – ISA) támogatásával jött létre – Fabrice Bonnet, a Rennes-i egyetem professzora mutatta be legújabb, még publikálás alatt álló eredményeit. Az előadás az energiamentes édesítőszerek inzulinérzékenységre gyakorolt hatását járta körbe a klinikai vizsgálatok következtetéseinek tükrében. A professzor előadásából kiderült: számos kutatás megerősítette, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a túlzott kalóriabevitel, illetve a zsír- és cukorbevitel, összefüggésben vannak a nagyobb mértékű inzulinrezisztenciával.
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek kapcsán Bonnet professzor a következő megállapításra jutott: „Az alacsony kalóriatartalmú édesítők a jelek szerint semleges hatással vannak a cukorbetegségben nem szenvedő felnőttek inzulinérzékenységére, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra”.
Dr. Aimilia Papakonstantinou, az athéni mezőgazdasági egyetem tanára, az EFAD diabétesz munkacsoportjának elnöke előadásában kiemelte, hogy a legújabb ajánlások immár sokkal inkább egyénre szabott megközelítésűek. Miközben mindenkinek fontos, hogy élvezze az elfogyasztott ételeket, a diabétesszel élők számára az is alapvető, hogy kontrollálják szénhidrát- és azon belül cukorbevitelüket.
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető a teljes energia- és szénhidrát-bevitel, amennyiben ezek használata az energiatartalmú édesítők helyettesítését szolgálja, és más élelmiszerek fogyasztása révén sem történik többlet-kalóriabevitel.Egy nemrégiben publikált szakirodalmi elemzés eredményeit ismertetve Dr. Papakonstantinou elmondta: „A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján valószínűtlennek tűnik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hatással volnának az étkezés utáni szénhidrát anyagcserére".
Mivel az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fontos segítséget jelentenek a diabétesszel élők számára, fontos, hogy bevitelük ne lépje túl a megengedett napi beviteli értéket. Az erre vonatkozó európai fogyasztási szokások felmérése
Mindent egybevetve az orvosi és táplálkozás-tudományi szervezetek világszerte azon az állásponton vannak, hogy a diabétesszel élők számára az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek továbbra is olyan választási lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában5,6; étrendjük hasznos része, hiszen az alacsony energiatartalmú, édes ételek és italok révén szélesebb választék áll rendelkezésükre, miközben az édes íz élvezetéről sem kell lemondaniuk.