Megoldás a globális éhínségre: csótánytej?!

A csótányok tejében van egy fehérjekristály, ami négyszer több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez hasznos eszköz lehet a globális élelemzésben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemcsak az éhezés globális baj, hanem a krónikus vitamin- és tápanyaghiány is, ami a harmadik világ gyerekeinél fejlődési rendellenességeket okoz. Ez talán még fontosabb aspektusa a problémának, hiszen egy munkaképes és egészséges felnőttkor lehetőségét rabolja el a kiskorúaktól. Ugyan a csótányok többsége nem termel tejet, egyik fajtájuk, a Diploptera punctate az egyetlen, amely kibocsát magából valamiféle tejnek nevezhető nedvet, mely fehérjekristályt tartalmaz, hogy ezzel táplálja az utódait.

Az már önmagában érdekfeszítő jelenség, hogy egy rovar tejet termel, de ez még csak a tudomány rajongóinak nagy szám. A dolog praktikus, gazdasági alkalmazása már szélesebb körben számíthat figyelemre: a csótány tej ugyanis tápanyagdúsabb, mint a tehéntej, méghozzá több mint négyszer több proteint tartalmaz. De még a szarvasmarha tejénél zsírosabb bivalytejnél is tápanyagdúsabb a csótánytej.

Kép: Pixabay

Persze nagy mennyiségben aligha lehet előállítani csótánytejet, ezért az indiai Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine kutatói elemezték az említett fehérjekristály előállításáért felelős gént, hogy reprodukálni tudják a folyamatot laboratóriumi körülmények között, vagyis mesterségesen előállítani a kristályt nagy mennyiségben, a gén és élesztőgomba segítségével.

Szuperétel

Ha nem ennénk húst, az összes éhező jóllakhatna
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre és még bőven maradna is felesleg.
A biológusok, agronómusok és élelemiszeripari mérnökök nagy ambíciója napjainkban, hogy olyan új kalória- és tápanyagforrásokat találjanak, amik afféle szuperélelemként (superfood) működnek, vagyis egyszerre sok minden van bennük, könnyű őket előállítani, termeszteni, és széles néprétegek számára kínálnak laktató, egészséges táplálékot.

A csótánytej kristálya azért ilyen superélelem, mert van benne fehérje, zsír és cukor is. Ráadásul „időzített” élelem, vagyis amikor a szervezet elkezdi feldolgozni, akkor még több fehérjét bocsát ki magából, vagyis emésztés közben még táplálóbb hatású, még kalóriadúsabbá válik a testünk számára.

Ez okból persze nem a nyugati világ kalóriabevitelben nem szűkölködő polgárainak lenne fontos egy ilyen tej, hanem a szegény országok lakóinak, akiknek mindennapi problémájuk a létszükségletnek számító ásványi anyagok beszerzése. Az elképzelés az, hogy kis dózisokban lenne gyártható és adagolható étrend-kiegészítőként, így nagy mennyiségű kalóriát és ásványi anyagokat adna a szervezetnek.

Ezek a találmányok menthetik meg az emberiséget
A környezetünk megóvását és a zöld életmódot szolgáló termékek, eljárások fejlesztése egyre inkább középpontba kerül, a nagyvállalatok többsége is a zöld megoldások felé fordul. Az innovációs törekvések fő mozgatórugója a fenntarthatóság, így sorra születnek az ezt elősegítő forradalmi újdonságok a gazdaság szinte minden területén. A környezetbarát találmányok egy részét majdnem mindenki ismeri, vannak azonban olyanok, amelyekről alig hallhatunk. Íme 5 érdekes – többek között magyar – ötlet a zöld innovációk csokrából.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo