Az Egyesült Államokban is ijesztően magas a túlsúlyosak, elhízottak száma. A fő tanács az ottani állami egészségügyi szolgálat tájékoztatóiban is az, hogy figyeljék, mérjék, ételben-italban mennyi kalóriát fogyasztanak naponta, és csökkentsék ezt a mennyiséget, ha fogyni akarnak.
A Stanford Egyetem tudósa által vezetett, 600 személlyel végzett átfogó kutatás arra a tanulságra jutott, hogy nem a táplálék mennyisége, hanem minősége a döntő.
A kísérleti alanyok egyik része zsírszegény, másik része szénhidrátban szegény étrendet követett, de mindkét csoportnál az hozta az eredményt, ha egészségesen táplálkoztak, kerülve a keményítős tartósítókban gazdag kész élelmiszereket, a cukrozott üdítőitalokat, édességeket.
Helyettük elsősorban házi készítésű ételeket, gyümölcsleveket, barna rizst, árpát, lencsét, sovány húsokat fogyasztottak. Pozitív szerepet játszottak az olívaolaj, a hal, a kemény sajtok, a diók és a magvak is – de kedvük szerint ehettek „szokásos” ételeket.
A kísérlet részvevői mozogtak, de nem többet, mint a szakemberek által ajánlott átlag. Az volt a tapasztalatuk, hogy étrendjük tudatos megválasztása után sem maradtak éhesek, megjavult a közérzetük, és könnyebben érezték magukat azért is, mert nem kellett a kalóriákat számolni...
Ami a lényeg: átlag 5,5-6 kilót fogytak.
(Forrás: The New York Times)