Táplálkozás cikkek
![Nem az a baj, ha néha kirúgunk a hámból](https://piacesprofit.hu/i/d/8/b/2/f/6/2/4/f/1/8/a/5/6/a/0/3/1/0/e/nem-az-a-baj-ha-neha-kirugunk-a-hambol_md.jpg)
Nem az a baj, ha néha kirúgunk a hámból
Hogyan együnk egészségesebben? Több zöldség, gyümölcs, kevesebb hús? Igen – de legalább ilyen fontos, hogy mikor.
![Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék](https://piacesprofit.hu/i/c/c/c/4/4/8/8/1/0/6/d/3/7/f/f/c/9/d/2/4/akkora-a-baj-hogy-varosokban-fosztogatnak-a-jegesmedvek_md.jpg)
Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék
Az éghajlatváltozás miatt évről évre korábban térnek vissza Európába és Észak-Amerikába a vándormadarak – a jégtakaró olvadása miatt egyúttal egyre nagyobb veszélyt jelentenek a sarkköri városokban élelmet kereső jegesmedvék.
![Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig?](https://piacesprofit.hu/i/d/5/b/e/c/5/2/d/c/e/2/1/4/2/4/6/2/8/2/6/protein-vagy-szenhidrat-melyiktol-elhetunk-szaz-evig_md.jpg)
Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig?
A japán Okinawa-szigeteken kiugróan magas a 100 évesek aránya és a legtöbb lakos igen öreg korban is egészséges, gondoskodni tud magáról. A gének mellett a sok szénhidrátból és kevés proteinből álló táplálkozásuk állhat a jelenség mögött.
![Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor](https://piacesprofit.hu/i/d/4/b/8/8/4/6/7/5/9/f/3/a/8/d/8/7/3/2/d/nemcsak-az-szamit-hogy-mit-eszunk-hanem-az-is-hogy-mikor_md.jpg)
Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor
Amikor azt fontolgatjuk, hogyan táplálkozzunk jobban, általában arra gondolunk: több zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ez helyes, de hasonlóan sokat tehetünk egészségünkért, ha figyelünk arra, hogy mikor eszünk.
![Akkor most reggelizzünk, vagy ne?](https://piacesprofit.hu/i/5/f/1/6/2/8/4/b/0/f/1/9/d/f/6/2/c/8/6/5/akkor-most-reggelizzunk-vagy-ne_md.jpg)
Akkor most reggelizzünk, vagy ne?
Általános vélemény, hogy reggelizz, mint a király, de vacsorázz, mint a koldus, ha helyesen akarsz táplálkozni. Ausztrál kutatók most éppen ellentétes eredményre jutottak: a reggeli kihagyása segíthet a fogyásban.
![Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti](https://piacesprofit.hu/i/2/3/b/a/6/c/2/8/f/5/2/0/0/8/9/d/7/5/2/3/ez-az-etrend-lefogyaszt-es-a-bolygot-is-megmenti_md.jpg)
Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti
Nem kell sem vegetáriánusnak, sem vegánnak lenni, hogy megkíméljük bolygónkat az állattenyésztés növekvő környezeti terhelésétől, de kétségtelenül vissza kell fognunk húsfogyasztásunkat. Tudósok előálltak az ideális étrenddel.
![A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást](https://piacesprofit.hu/i/2/f/6/e/b/d/0/b/2/e/8/9/c/e/3/4/7/1/7/b/a-bekalencse-helyettesitheti-a-tejet-es-a-tojast_md.jpg)
A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást
Számos érv szól a békalencse mellett, mely a legkisebb virágzó növény a természetben. Olyan tulajdonságai vannak, melyekkel pótolhatja a tejben és a tojásban lévő tápanyagokat. Előállítása erőforrás-hatékony: A világ talán leginkább fenntartható és környezetbarát módon termesztett élelmiszernövényévé válhat.
![Gyerekmenü: miért a rántott szentháromság?](https://piacesprofit.hu/i/4/1/d/f/2/1/0/c/9/f/5/8/8/3/6/d/2/0/4/4/gyerekmenu-miert-a-rantott-szentharomsag_md.jpg)
Gyerekmenü: miért a rántott szentháromság?
A budapesti és vidéki éttermek jelenleg 10 százaléka kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel – derült ki a Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felméréséből.
![A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő](https://piacesprofit.hu/i/e/6/7/c/3/a/e/1/4/5/b/7/2/1/9/e/b/3/6/8/a-zold-iroda-mar-a-tegnap-az-emberbarat-iroda-a-meno_md.jpg)
A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő
Munkaerőhiány van. Nagy a verseny a cégek között a tehetséges munkatársakért. A pénzen kívül mivel lehet még elcsábítani a legjobb munkerőt? Egyre inkább a munkahely, az iroda színvonalával. 2014 óta már globális minősítési rendszere is van az irodai jólétnek: ez a Well Building. A Well-rendszerhez kapcsolódó innovációk határozzák meg az irodapiacot a következő évtizedben.
![Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb](https://piacesprofit.hu/i/4/0/2/7/7/b/f/c/2/d/7/2/1/2/9/0/a/2/8/b/ne-a-kaloriakat-szamolgassa-a-minoseg-fontosabb_md.jpg)
Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb
Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.
Aggasztóan egészségtelenül élünk
Aggasztó adatokat mutatott ki a magyar lakosság egészségi állapotáról a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram: az emberek mintegy 40 százaléka túlsúlyos, negyede dohányzik, harmada pedig hetente legfeljebb egyszer fogyaszt csak zöldséget vagy gyümölcsöt.
Téli elhízás: tévhit és megoldás
Beköszöntöttek a mínuszok, a sortok és a fürdőruhák már réges-rég a szekrény mélyén lapulnak, az újévi fogadalmak életmódváltásra ösztönző ereje viszont még koránt sincs hatással ránk. Bár a hideget és a napfény hiányát sokan csak ürügynek tekintik, a téli elhízás igenis létező jelenség: kutatások igazolták, hogy a felnőtt lakosság átlagosan 2 kilót szed fel a hidegebb hónapok alatt – olvasható a Samsung Electronics közleményében. Számos elmélet és tévhit kering a háttérben álló okokról, egy dolog azonban biztos: a téli súlyfelesleg némi odafigyeléssel kiküszöbölhető. Mutatjuk, hogyan.
Akadémikusok sem zárkóznak el a rovarok fogyasztásától
Nem, ez nem egy újabb celebműsor beharangozója, valódi tudósok ajánlásában szerepel. Európai akadémikusok figyelmeztetnek, hogy Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A kutatók ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.
Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát?
Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyagkosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban pedig szinte már nincs is olyan, aki tartaná a napi ötszöri étkezést, hacsak nincs rákényszerülve valamilyen betegség vagy speciális diéta miatt - mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.
Kenyér és energia is lehet belőle - ez a tritikálé
Az ember által létrehozott gabonanövény, a tritikálé egyesíti a búza és a rozs tulajdonságait. Gyengébb talajminőségű területeken is termeszthető, így elsősorban a takarmányozásban játszhat szerepet. Egy fiatal magyar kutató szerint azonban az emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.
Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt
A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.