Táplálkozás cikkek


Nem az a baj, ha néha kirúgunk a hámból

Nem az a baj, ha néha kirúgunk a hámból 

Hogyan együnk egészségesebben? Több zöldség, gyümölcs, kevesebb hús? Igen – de legalább ilyen fontos, hogy mikor.
Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék

Akkora a baj, hogy városokban fosztogatnak a jegesmedvék 

Az éghajlatváltozás miatt évről évre korábban térnek vissza Európába és Észak-Amerikába a vándormadarak – a jégtakaró olvadása miatt egyúttal egyre nagyobb veszélyt jelentenek a sarkköri városokban élelmet kereső jegesmedvék.
Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig?

Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig? 

A japán Okinawa-szigeteken kiugróan magas a 100 évesek aránya és a legtöbb lakos igen öreg korban is egészséges, gondoskodni tud magáról. A gének mellett a sok szénhidrátból és kevés proteinből álló táplálkozásuk állhat a jelenség mögött.
Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor

Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor 

Amikor azt fontolgatjuk, hogyan táplálkozzunk jobban, általában arra gondolunk: több zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ez helyes, de hasonlóan sokat tehetünk egészségünkért, ha figyelünk arra, hogy mikor eszünk.
Akkor most reggelizzünk, vagy ne?

Akkor most reggelizzünk, vagy ne? 

Általános vélemény, hogy reggelizz, mint a király, de vacsorázz, mint a koldus, ha helyesen akarsz táplálkozni. Ausztrál kutatók most éppen ellentétes eredményre jutottak: a reggeli kihagyása segíthet a fogyásban.
Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti

Ez az étrend lefogyaszt és a bolygót is megmenti 

Nem kell sem vegetáriánusnak, sem vegánnak lenni, hogy megkíméljük bolygónkat az állattenyésztés növekvő környezeti terhelésétől, de kétségtelenül vissza kell fognunk húsfogyasztásunkat. Tudósok előálltak az ideális étrenddel.
A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást

A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást 

Számos érv szól a békalencse mellett, mely a legkisebb virágzó növény a természetben. Olyan tulajdonságai vannak, melyekkel pótolhatja a tejben és a tojásban lévő tápanyagokat. Előállítása erőforrás-hatékony: A világ talán leginkább fenntartható és környezetbarát módon termesztett élelmiszernövényévé válhat.
Gyerekmenü: miért a rántott szentháromság?

Gyerekmenü: miért a rántott szentháromság? 

A budapesti és vidéki éttermek jelenleg 10 százaléka kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel – derült ki a Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felméréséből.
A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő

A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő 

Munkaerőhiány van. Nagy a verseny a cégek között a tehetséges munkatársakért. A pénzen kívül mivel lehet még elcsábítani a legjobb munkerőt? Egyre inkább a munkahely, az iroda színvonalával. 2014 óta már globális minősítési rendszere is van az irodai jólétnek: ez a Well Building. A Well-rendszerhez kapcsolódó innovációk határozzák meg az irodapiacot a következő évtizedben.
Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb

Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb 

Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.

Aggasztóan egészségtelenül élünk 

Aggasztó adatokat mutatott ki a magyar lakosság egészségi állapotáról a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram: az emberek mintegy 40 százaléka túlsúlyos, negyede dohányzik, harmada pedig hetente legfeljebb egyszer fogyaszt csak zöldséget vagy gyümölcsöt.

Téli elhízás: tévhit és megoldás 

Beköszöntöttek a mínuszok, a sortok és a fürdőruhák már réges-rég a szekrény mélyén lapulnak, az újévi fogadalmak életmódváltásra ösztönző ereje viszont még koránt sincs hatással ránk. Bár a hideget és a napfény hiányát sokan csak ürügynek tekintik, a téli elhízás igenis létező jelenség: kutatások igazolták, hogy a felnőtt lakosság átlagosan 2 kilót szed fel a hidegebb hónapok alatt – olvasható a Samsung Electronics közleményében. Számos elmélet és tévhit kering a háttérben álló okokról, egy dolog azonban biztos: a téli súlyfelesleg némi odafigyeléssel kiküszöbölhető. Mutatjuk, hogyan.

Akadémikusok sem zárkóznak el a rovarok fogyasztásától 

Nem, ez nem egy újabb celebműsor beharangozója, valódi tudósok ajánlásában szerepel. Európai akadémikusok figyelmeztetnek, hogy Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A kutatók ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.

Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát? 

Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyagkosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban pedig szinte már nincs is olyan, aki tartaná a napi ötszöri étkezést, hacsak nincs rákényszerülve valamilyen betegség vagy speciális diéta miatt - mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

Kenyér és energia is lehet belőle - ez a tritikálé 

Az ember által létrehozott gabonanövény, a tritikálé egyesíti a búza és a rozs tulajdonságait. Gyengébb talajminőségű területeken is termeszthető, így elsősorban a takarmányozásban játszhat szerepet. Egy fiatal magyar kutató szerint azonban az emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.  

Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt 

A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo