Az abszolút listavezető a rántott csirke (legyen szó egészben, csíkokban vagy nuggets formában készített változatról), ez a fogás szinte mindegyik étlapon szerepel. A második leggyakrabban előforduló étel a rántott sajt, bár ez már csak a gyermekételeket kínáló éttermek kevesebb, mint felénél rendelhető. A harmadik helyezést a paradicsomos bolognai tészta érte el, és csak eggyel maradt le a dobogóról a rántott halrudacska. A toplista ötödik helyén a pizza áll, amely a megszokott kínálat kis adagjának felel meg.
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, civilben kétgyerekes anya és a Gyermek az asztalnál című könyv szerzője szerint kisgyermekes szülők gyakran feltételezik, hogy a gyerek rossz evő vagy válogatós. „Ezek a félelmek lehetnek valósak is, de ha étterembe megyünk a családdal, nem kell aggódnunk, hogy az alkalomszerű étkezések jelentősebben befolyásolnák a gyerekek étkezési szokásait. Érdemes tehát olyat rendelni, amit tényleg szeretnek, illetve ez jó lehetőség, hogy újdonságokat is kipróbáljanak. Mindazonáltal nagyon kellenek a főzelékek, például a borsó, a spenót vagy a sóska, a párolt zöldség vagy a pépesebb rakott zöldségek, hiszen ezek komplett ételek, van bennük minden, amire a gyerekeknek szükségük van” – mondta a szakértő. (Az Otthonfőzök.hu legjobb receptjei között biztosan találsz olyat, ami a gyereknek is ízlik!)