A táplálkozástudomány művelői mindeddig azt vallják: ha nem reggelizünk, a hiányzó energiát később pótoljuk, és így a szükségesnél több kalóriát viszünk be szervezetünkbe. Nem bizonyított viszont, hogy ez a többlet a kihagyott reggelikre vezethető-e vissza.
Tudjuk, hogy korunkban sokan a reggelinél is tekintettel vannak az egészség szempontjaira, azoknak megfelelő táplálékokat fogyasztanak – ugyanakkor kevesebb szeszes italt isznak, mint nem reggeliző társaik. Márpedig ilyen tényezők is befolyásolhatják az energiabevitelt és testsúlyunkat.
A melbourne-i Monash Egyetem kutatói begyűjtötték a nemzetközi adatbankokban a reggelizés kihatásaival kapcsolatos, az
Annak ellenére mindenesetre, hogy a reggeli (vagy hiánya) fontos szerepet játszik, nem kell kihagyását fogyókúrára ajánlani – hiszen éppen ellenkező hatást érhetünk el vele. Több sikert ígér egy új irányzat: az egyénre szabott táplálkozás. Hiába tekintünk például bizonyos zöldségeket egészségesnek, vannak emberek, akiknek génjei, bél-baktériumai miatt az egyik vagy a másik zöldség éppenséggel ártalmas.
Így a jövő útja az így elinduló táplálkozástudomány lehet – már, ha meg tudjuk fizetni a szükséges vizsgálatokat.
(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)