hirdetés

Téli elhízás: tévhit és megoldás

Beköszöntöttek a mínuszok, a sortok és a fürdőruhák már réges-rég a szekrény mélyén lapulnak, az újévi fogadalmak életmódváltásra ösztönző ereje viszont még koránt sincs hatással ránk. Bár a hideget és a napfény hiányát sokan csak ürügynek tekintik, a téli elhízás igenis létező jelenség: kutatások igazolták, hogy a felnőtt lakosság átlagosan 2 kilót szed fel a hidegebb hónapok alatt – olvasható a Samsung Electronics közleményében. Számos elmélet és tévhit kering a háttérben álló okokról, egy dolog azonban biztos: a téli súlyfelesleg némi odafigyeléssel kiküszöbölhető. Mutatjuk, hogyan.
hirdetés

Tények és tévhitek

A téli hízásban nem csupán a kiadós karácsonyi lakoma a ludas. A kevesebb napfény miatt ilyenkor csökken a D-vitamin szintje a szervezetünkben, ami amellett, hogy elősegíti a zsírraktározást, a hangulatunkat is negatívan befolyásolja. A D-vitamin ugyanis közvetlen hatással van a jóllakottság érzetért felelős leptin hormonra, ezért hiánya miatt ilyenkor hajlamosabbak vagyunk túlenni magunkat, arról nem is beszélve, hogy sokan a nassolásba menekülnek a szürke időjárás okozta általános rosszkedv elől. Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy a testünk hájréteggel védekezik a hideg ellen. Bár a fagyos időjárás valóban felelős a téli elhízásért, azonban másképp, mint gondolnánk: a plusz kilók a közhiedelemmel ellentétben nem védenek a téli hideg ellen, a felszedett zsír ugyanis fehér zsírszövet, amely kizárólag a kalóriák tárolására szolgál. A test melegen tartása a barna zsír feladata, amely csecsemőkorban van legnagyobb arányban jelen a szervezetünkben: ez a zsírszövet hideg időben aktiválódik, elkezd kalóriát égetni, energiát szabadít fel, és ezzel felmelegíti a testet. Szervezetünk tehát nem kezd zsírt raktározni csupán azért, hogy védje magát a hidegtől. Ellenben általános, hogy a sötét és a hideg téli napokon csökken a sportolási kedv, kevesebbet mozdulunk ki a meleg lakásból, ráadásul a vastag ruhadarabjaink jótékonyan eltakarják a problémásabb testrészeket, így motivációnk sincs arra, hogy változtassunk az életmódunkon.

A megoldás egyszerű

Mindenképp ajánlott lenne rávenni magunkat a mozgásra az év ezen időszakában is, hiszen azzal, hogy a hideg aktivizálja a barna zsírszövetet, hatékonyabbá teszi a kalóriaégetést, így a zimankó kifejezetten segítségünkre lehet a túlsúly elleni harcban.

Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát?
Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyag kosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban pedig szinte már nincs is olyan, aki tartaná a napi ötszöri étkezést, hacsak nincs rákényszerülve valamilyen betegség vagy speciális diéta miatt – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo