Zöldség cikkek
Jó hír, nem lesz hiány a népszerű őszi zöldségből
Már megjelent a boltokban a magyar sütőtök, az egészséges őszi csemegével egészen február végéig ellátják a piacot a hazai termelők.
Import helyett jönnek a hazai zöldségek a boltok polcaira
A kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több hazai zöldség kerül a boltokba és veszi át az import helyét a magyar áru.
Nagy csattanó maszlag veszély van, egy hónapon belül a második bab terméket hívják vissza
Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt a Penny Market Kft. visszahívta a Sugo Food Kft. által gyártott "Zöldségeskert Sárga hüvelyű vágott zöldbab, gyorsfagyasztott, 1000g" elnevezésű termékét - közölte a hatóság.
A zöldség- és gyümölcsáraknál sem mindegy, mi történik a kínai sertéspiacon
Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.
Megugrottak a zöldségárak a piacokon
Az egyik napról a másikra duplázódó árak azóta kicsit mérséklődtek, de még így is jelentős áremelkedés történt szűk két hét alatt.
Szokatlan grill-kompatibilis zöldségek
Úgy tartják, hogy a grillezés csak akkor az igazi, ha különféle ízletes húsdarabok kerülnek a grillrácsra, ez azonban koránt sincs így. Hiszen számos olyan zöldség van, melyeket nem nagyon szoktunk a grillezéssel egy mondatban emlegetni, de ez nem jelenti azt, hogy el kellene vetni annak az ötletét, hogy egy jó kerti sütögetés alkalmával új és izgalmas ízeket kóstolhassunk.
Komoly drágulás jöhet a zöldségeknél
Spanyolországi ítéletidő a mezőgazdasági termelésben is komoly károkat okozott, emiatt máris megkongatták a vészharangot. Az idény elején akár 50 százalékkal is drágulhatnak egyes zöldségek.
A magyar kosárban is több a zöldség
Az utóbbi években egyre fontosabb mérlegelési szempont az élelmiszervásárlásnál, hogy egészséges termékeket fogyasszunk, így a zöldségek és a gyümölcsök is még jobban előtérbe kerülnek.
Lótusz és kender lehetnek a jövő alapélelmiszerei
Az anyatermészet éléskamrája sokkal gazdagabb, mint ahogy azt a nyugati világ kulináris hagyományai felismerték. Az élelmiszeripari vállalatoknak is át kell állniuk egy sokszínűbb alapanyag-skálára, ha csökkenteni akarják a mezőgazdaság ökolábnyomát és erősíteni a globális élelmezésbiztonságot.
Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet
Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.
Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát
Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően.
Megvan a megoldás a baktériummal fertőzött élelmiszerek kiszűrésére
A blockchain vagyis a blokklánc valósíthatja meg a zöldség- és gyümölcsáru-forgalom teljes átláthatóságát. Segítségével a boltok és éttermek pontosan tudnák, honnan ered az uborka vagy a saláta, és mikor szedték. Így ha kitör egy baktériumfertőzéses járvány, rögtön valószínűsíteni tudnák, mely szállítmányokból nem szabad a fogyasztóknak adni, mert valószínűleg azok is fertőzöttek. Ehhez persze a beszállítók adatfeldolgozó rendszereinek átalakítása szükséges.
A halloweent is elrontja a klímaváltozás
Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt Halloween-tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt – írja az Agroszektor.hu.
Tiltott gyümölcsöket keresett a NAV
Jövőre szigorodnak a növényeket károsító anyagokra, fertőzött növényekre vonatkozó tilalmak. A Ferihegyen már ellenőrizték az utasok csomagjait.
Felfoghatatlan mennyiségű gyümölcsöt dobunk ki évente
Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmánya.
Minden kiszárad, 40 éve nem volt ilyen kevés zöldség
A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák. Az aszály júliusban is folytatódott, így a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek - írja az euractiv. Magyarországot szintén súlyosan érinti a szárazság.
Ha többet keresünk, azonnal megesszük
Ha nő a lakosság bevétele, az nálunk még mindig az élelmiszer-fogyasztásra szánt összeget növeli meg - főként a húsfélék iránti kereslet ugrik meg. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) adatai szerint tavaly az olcsóbbá vált baromfihúsból fogyott a legtöbb.
Bio, vega, paleo – nem ez a szempont a vásárlásnál
A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak, mint öt éve.
Nem tudni, mennyi fertőzött zöldséget hívtak vissza
Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
A gyorsfagyasztott csemegekukorica okozhatta a járványt
Magyarországról származó, exportált gyorsfagyasztott zöldségtételekről is beigazolódott, hogy tartalmaztak lisztéria-baktériumot, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyezés hol történt. A Nébih mindenesetre most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál – írja az Agrárszektor.
Ne a kalóriákat számolgassa, a minőség fontosabb
Az egészséges táplálkozásnál nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos, állapította meg egy átfogó amerikai kutatás. Lényege: sok cukor, finomított gabona és készétel helyett házikoszt, sok főzelékkel, gyümölccsel – s ettől a módszert a tesztelők sokat fogytak.
Mi kerül nyáron a tányérunkra?
A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.
Ne beszéljünk zöldségeket: az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a veteményeseket
Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint.
Itt az ideje, hogy menő legyen itthon is a spárga
Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Jön a génkezelt papaja
Nem kevesebb mint egy évtizeden át tartó győzködés és tesztelés után engedték be a hatóságok a japán élelmiszerpiacra az amerikaiak génkezelt papajáját: a "szivárvány papaját", melyet Hawaii-on termesztenek. Ismeretes, hogy földi élete utolsó éveiben II. János Pál pápát is papajával kezelték, és egy ideig rendhagyó felépülés tanúi lehettek környezetének tagjai.
Már az unió is védi a kalocsai paprikát
Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül - a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt - öt fűszerpaprika szerepel.
Családi gazdaságok: egységben az erő
Európa első gyümölcs- és zöldségmárkája az idén negyvenéves. A Prince de Bretagne (Bretagne hercege) tulajdonosa egy 2500 breton családi vállalkozást tömörítő termelői kollektíva az Atlanti-óceán partvidékén.
Veszélyes a primőr zöldség és gyümölcs?
Apáink-nagyapáink idejében az első, fóliasátorban, üvegházban termett zöldségekre használtuk a primőr fogalmát. Mivel ma már csaknem egész évben kapható friss zöldség, ez a fogalom szinte érvényét vesztette. Azonban ezekkel kapcsolatban is felmerülhetnek élelmiszerbiztonsági kockázatok - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Milliárdos támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek
Megjelent a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása a Magyar Közlönyben. A Vidékfejlesztési Minisztérium 1,4 milliárd forintot különített el 2012-ben a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak (TÉSZ) a Darányi Ignác Tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető.
Saját kert, akár a város közepén
Mennyivel jobb lenne saját termésű paradicsomot enni reggelente, mint a boltban vásároltat! Milyen jól esne zöld növények között üldögélni egy fárasztó nap után! Akár még a kerti munka is kellemes lenne az irodai után. Hogy a város közepén ez lehetetlen? Miért ne lehetne a ház melletti üres telek a közösség kertje?
Vegyszermentes zöldség: termálvízzel fűtött üvegház
A Kárpát-medence alatt húzódó termálvízkincs jobb kihasználásával zöldségtermesztési nagyhatalommá válhatunk, ehhez nagy lépés lehet az indulás előtt álló, Turán létesülő, szakmai körökben turai modell néven futó, paradicsomtermesztésre berendezkedő óriás üvegház megépítése - állítja a 7,4 milliárdos beruházást összefogó hazai befektető csoport, a Sugár Holding ügyvezetője, Miszori László.
Zöldségnagyhatalom még lehet Magyarország
Geotermikus energiára alapozva több tízezer új munkahely teremthető a mezőgazdaságban az üvegházi zöldségtermesztés nagyobb arányú elterjesztésével, és így Magyarország rövid időn belül zöldségtermesztő nagyhatalommá válhat - állítja a gödöllői Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézetének vezetője.
Drága a zöldség? Termelje meg otthon!
A gazdasági visszaesés miatt egyre többen adják a fejüket kertészkedésre az Egyesült Államokban; még a First Lady is veteményez a Fehér Ház kertjében.
Zöldségekkel próbálnak etetni minket!
Ha száz grammal sikerülne növelni a napi zöldség-gyümölcs fogyasztását, úgy évente 370 ezer tonnával lehetne több zöldséget és gyümölcsöt termeszteni.