A Pest megyei város mellett felbugyogó 130 Celsius-fokú víz hasznosítására összesen 12 hektárnyi üvegházat építenek. Ezekből évente 6000 tonnányi paradicsomot szüretelhetnek, méghozzá vegyszermentesen, a legjobb minőségben.
Ráadásul a Föld magmája által felhevülő, az üvegház fűtésére befogott vizet a környezet megkímélésére visszavezetik a mélybe, az ily módon kialakított zárt mechanizmus nem veszélyezteti a felszín alatt Turáig húzódó, a budai hőforrások rendszerének egyensúlyát.
Korábban, vagy 30 évvel ezelőtt a helyi tsz már berendezkedett itt üvegházas zöldségtermesztésre, de a feltörő vizet a szabadba engedve károsították a környezetet, ami miatt fel is kellett hagyni a tevékenységgel. A projekt Turawell Kft. és az osztrák Zeiler Gmbh közötti együttműködéssel valósul meg.
Földgáz-fűtés: a zöldségár 50 %-a
Az osztrák cég Bécs mellett működtet paradicsom termesztésére szakosodott üvegházat, amely egész évben ontja az ízletes, pirosló paradicsomot. Csakhogy ott jobb híján földgázzal fűtenek, márpedig e zöldség előállítási költségének 50 százalékát éppen az állandó meleg biztosítása emészti fel. Ennek az összegnek nagyobb hányada takarítható meg a turai geotermikus energiával, így a termelés itt még inkább gazdaságos lehet.
A kormány a közeljövőben fog dönteni arról, áldását adja-e a projekt támogatására. Amennyiben zöld utat kapnak, a beruházás júliusban indulhat. Az ehhez szükséges vízjogi és más hatósági engedélyek már megvannak.
- A termesztési technológiát az osztrák partner adja, a megállapodás szerint a beruházás költségeinek egy részét is ő fedezi. A másik részt a befektető csoport teremti elő, banki hitelekre is szükség van. A hiányzó egynegyedet - hozzávetően 1,8 milliárd forintot - a vállalkozás az államtól várja. Az agrártárca a megvalósítás mellé állt.
- Az üvegház könnyűszerkezetes elemeit Hollandiából, a speciális üveget pedig Lengyelországból szerzik be, ott található ugyanis olyan kvarchomok, amelyből ilyen nagy fényáteresztő képességű üveglapok gyárthatók.
- A terv szerint a turai modellt ez év decemberére hozzák tető alá, januárban pedig már szüretelhetik az első termést. A vállalkozás évi 2,7 milliárd forintos árbevétellel számol, 250 új munkahelyet teremt, és a beruházás költségei 6 vagy 7 év alatt térülhet meg.