Mezőgazdaság cikkek

hirdetés

Megvan a szelídgesztenye-járvány legyőzésének módszere

Megvan a szelídgesztenye-járvány legyőzésének módszere

Nincs talán finomabb étel télen a sült gesztenyénél. Egy különleges járvány miatt azonban veszélyben volt a termelés.
Áremelkedés, aszály - mit okozott ez a mezőgazdaságban?

Áremelkedés, aszály - mit okozott ez a mezőgazdaságban?

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Miközben egyre több ország csökkenő inflációt jelent, addig nálunk újabb rémadat érkezett

Miközben egyre több ország csökkenő inflációt jelent, addig nálunk újabb rémadat érkezett

KSH: szeptemberben jelentősen felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése.
Borúsak a gazdák - nagy kérdés, mennyire lesz hideg a tél

Borúsak a gazdák - nagy kérdés, mennyire lesz hideg a tél

Az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait meghatározta az energiaárak emelkedése, a nyári turisztikai szezon lecsengésével is összefüggő csökkenése.
Az állatok a hibásak, még drágább lesz az élelmiszer

Az állatok a hibásak, még drágább lesz az élelmiszer

KSH: augusztusban az állati termékek drágulása húzta a mezőzgazdasági árakat.
hirdetés
Letarolta a háború Ukrajna gabonatermését

Letarolta a háború Ukrajna gabonatermését

A termés 54,1-55,7 millió tonna között lesz, jóval kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat szombaton ismertetett előrejelzése szerint.
Az aszály nem tette tönkre a magyar szilvatermést

Az aszály nem tette tönkre a magyar szilvatermést

Javában tart a szilvaszezon: a tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a termés.
Jól bevásároltak a magyar gazdák

Jól bevásároltak a magyar gazdák

AKI: a magyar gazdák 80 százalékkal növelték gépbeszerzéseiket.
A magyar termelők egyetlen esélye az előremenekülés

A magyar termelők egyetlen esélye az előremenekülés

A válság nemcsak kihívást, lehetőséget is hozott és fog is hozni a magyar termelőknek.
Béreljünk gyümölcsfát

Béreljünk gyümölcsfát

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program. Tolna megye legnagyobb birsültetvénye, a Birsbirtok úttörőként állt elő gyümölcsfabérlő kezdeményezésével, amely hiánypótló lehet azok számára, akiknek nem lehet saját kertje, mégis megbízható, ismert, fenntartható forrásból szeretnének jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. A pillanatok alatt elért 60 előfizető októberben már legalább 3 tonna termést fog hazavinni a Birsbirtokról.
hirdetés

Most kiderült, milyen év van a magyar mezőgazdaság mögött

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Egyre borúsabbak a gazdák

Romlottak az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek kilátásai, de lehetnek termelők, akiknek kedvezőbbé válik a helyzetük.

Orbán Viktor már hét szűk esztendőről beszél

Bár a miniszterelnök szerint együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket.

Veszik a traktorokat, mint a cukrot

Az idei első félévben 2425 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez több mint 48 százalékkal haladta meg az előző év első hat hónapjában regisztrált 1633-as értéket. Ugyanebben az időszakban 736-ról 1041-re emelkedett az eladott új mezőgazdasági pótkocsik száma, ami 41 százalékos növekedést jelent.

A magyar földeken is meglátszik a háború

Lassan befejeződnek a tavaszi mezőgazdasági munkák. A háború miatt egyes növényekből többet ültettek.

Az orosz atom elől menekülhetünk a Holdra

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

A magyar gazdáknak jól jöhet az élelmiszerárak drágulása

A Világbank áprilisi jelentése számottevő élelmiszer-áremelkedést jelez előre erre az évre. A K&H szakértője szerint ennek a fő oka elsősorban az energiaárak emelkedése és a fenntarthatósági célkitűzésekkel járó többletköltségek, nem az ukrajnai konfliktus. Ez utóbbi főként a gabonakészletek kiesése miatt jelent majd gondot, de a hatása jövőre lesz érzékelhető.

Gyökeres változásra készülhetnek az élelmiszeripari vállalatok

A következő öt évben jelentősen fellendül az alternatív növényi fehérjék piaca, de a jelenlegi termelési kapacitások nem elegendőek a növekvő igények kielégítésére. Az ágazat szakértői évi 9-15 százalék közötti növekedésre számítanak. Amennyiben az élelmiszeripari cégek profitálni kívánnak a növényi fehérjék iránti kereslet előre jelzett bővüléséből, nem várhatnak addig, amíg a piac teljesen beérik. Meg kell fogalmazniuk a jövőbeli stratégiáikat, és már ma le kell tenniük voksukat az adott fehérje mellett.

A járvány után itt az újabb sokk a mezőgazdaságban

Az elmúlt két év rendkívüli alkalmazkodása után újabb sokkhatással szembesülnek az agrár- és élelmiszergazdaság szereplői az orosz-ukrán háború miatt – derült ki a Takarékbank és az MKB Bank elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek. Az inputanyagok árának további emelkedése és az agrárlogisztikai nehézségek szinte az összes termékpályán éreztetik hatásukat a kilátásokra.

A mezőgazdasági termelői árak majdnem 25 százalékkal magasabbak, mint egy éve

Februárban a felvásárlási árak átlagosan 24,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami a januári 1,3 százalékpontot követően 4,8 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést mutat az előző havinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Imádkozzunk esőért

Ilyen korai aszályra még nem, vagy alig volt példa a magyar mezőgazdaságban, a kormány tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki március 21-i kezdettel. Tavaly jóval később, június végén rendelték el a tartósan vízhiányos időszakot.

Az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatást kapnak

Az Európai Bizottság végre meghallotta a tagállamok kérését és uniós válságkezelési intézkedésekre tett javaslatot. Ennek keretében rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályok is enyhítésre kerülnek – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Most sem olcsó, de tovább fog drágulni a tojás - mi lesz húsvétkor?

Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, a hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is – derül ki az Agroinform elemzéséből. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.

Vásároljuk a traktorokat

Tavaly a gazdasági környezet kedvezett a mezőgazdasági gépbeszerzéseknek: 3 335 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 7,2 százalékkal haladja meg a 2020-ban regisztrált 3 111-es példányszámot. Ugyanebben az időszakban 1 499-ről 1 588-ra emelkedett az eladott új mezőgazdasági pótkocsik száma, ami 5,9 százalékos növekedést jelent.

Aggastyán magyar vállalkozás

1991. december 18-án, éppen 30 éve kezdte meg működését a Magyar Mezőgazdaság Kft. A születésnap alkalmából a vállalkozás ügyvezető igazgatójával, Sári Enikővel beszélgettünk.

Jön a karácsony: jó hírt kaptak a magyarok

Nem kell aggódni a karácsonyi menü miatt: lesz elég hal.

Teljesült a gazdák kérése: átírták a rendeletet

A tömegesen Magyarországon telelő vadlibák főképp a Tiszántúlon évről évre jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban, ezt enyhítheti a napokban hatályba lépett, a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) keddi közös közleményében.

Két tűz közé került a világ bortermelése

"Extrém alacsony" mennyiségű nedű készülhet idén a viszontagságos időjárás miatt. Ezzel egyidőben viszont óriási keresletmegugrást jósol a szakma.

Igyunk több tejet: ezt üzenik a magyaroknak

A tejágazat alapvető ágazata a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak, ezért fontos a stabil működése - mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a tárca, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve az Agrármarketing Centrum fogyasztásösztönző kampányáról szóló sajtótájékoztatón.

Fontos határidőre kell figyelnie az őstermelőknek

Október 15-től november 15-ig tart az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, a tagdíj befizetésének határideje november 30-a.

Nyitják a pénzcsapokat: erre kérhetnek pénzt a gazdák

A fagykárok elleni védekezést támogatják.

Méregdrága az energia – leállítottak egy műtrágya-gyárat

Legalább másfél hónapra felfüggesztették egy olaszországi gyárban a termelést a megemelkedett energiaköltségek miatt, miközben az olaszországi acéltermelők szövetsége az ipari ágazat megbénulásának veszélyére hívta fel a figyelmet csütörtökön.

Újabb magyar pálinka kapott EU-s védelmet

Az Európai Bizottság kedden kihirdetett rendeletével a "Madarasi birspálinka" védett elnevezés lett az EU-ban.

Újabb pénzcsapot nyitnak meg a gazdák előtt

Jövő január elsejétől indul egy újabb pályázat.

Munkahelyek veszélyben: levélben kértek segítséget a húskereskedők

A Húskereskedők Egyesülete közleményben tette közzé azt a levelet, amellyel az agrártárcához fordultak.

Magyar disznót a magyaroknak – megnevezték a követendő példát

Az Agrárkamara szerint a német REWE-csoport vállalása követendő példa lenne itthon is.

Kuriózum a paprika – jelentős fejlesztéseket kaphat az ágazat

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen járt.

Gépek a mezőgazdaságban: megjött a gazdák kedve az újításokhoz

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből kiderült, hogy a gazdák elkötelezettek a precíziós technológiák mellett, a megkérdezettek fele már jelenleg is használja a legmodernebb eszközöket.

Határba lépett az új törvény, de még van ideje felkészülni az érintetteknek

Az új bortörvény augusztus 1-jén lépett hatályba, az új szabályokra való felkészülést egy, 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti - mondta az agrárminiszter egy sajtótájékoztatón.

Ismét üzennek a magyaroknak: mindenki egyen több sertést!

Ismét jön a népszerűsítő kampány.

Egy gomba sorsáról döntött az EU

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba - közölte az Agrárminisztérium.

A méhészek jelentik a mezőgazdaság kulcsát

A magyar méhészek tudása, illetve felelőssége, a méhcsaládokkal végzett tevékenység a sikeres mezőgazdaság alapja, kulcsa, és ezért jár nekik a megkülönböztetett figyelem – mondta az agrárminiszter.

Magyarország visszanyerte besorolását – örülhetnek a baromfisok

Mentes a madárinfluenzától Magyarország.

Magyar megoldás a mezőgazdaságban – így szabadulhatnak meg a műanyaghulladéktól

Elérhető egy magyar szabadalom a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására.

Mezőgazdaság: javul a helyzet Magyarországon

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet.

Mesterséges húsok, takarmánygyártás - mit hoz a jövő a mezőgazdaságban?

A világ növekvő tej- és húsfogyasztása miatt a takarmánygyártás továbbra is perspektivikus ágazat, amelynek magyarországi fejlődése főként a hatékonyság javításától függ – derül ki az OTP Agrár szakértőinek legutóbbi elemzéséből. A szakcikk arra is kitér, hogy a következő egy-két évtizedben nem várható, hogy a mesterséges húsok számottevő mértékben teret nyernének a fogyasztásban.

Hullik a pénzeső: nagy lehetőség előtt állnak a magyar gazdák

Történelmi léptékű vidékfejlesztési program nyújt finanszírozási segítséget a magyar agráriumnak – hangzott el a Budapest Bank online rendezvényén, ahol a jelenleg elérhető mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokról, valamint az agrárium digitalizációjáról volt szó.

Hogy alakulhat a búzatermés? Így kalkulál a miniszter

Nagy István egy aratónapon járt.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo