Magyarország cikkek


Budapestre jön a svéd miniszterelnök

Budapestre jön a svéd miniszterelnök 

Magyar részről "erősnek tűnik az akarat" Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére - jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.
Antall József 30 évvel ezelőtti jóslata mára valóság lett

Antall József 30 évvel ezelőtti jóslata mára valóság lett 

Mi a helyzet Magyarország és Ukrajna közötti alapszerződéssel?
Ázsiában több országnak is szabadabb a gazdasága, mint a magyaroké

Ázsiában több országnak is szabadabb a gazdasága, mint a magyaroké 

Ázsia a világ legszélsőségesebb része abban a tekintetben, hogy ezen a földterületen mennyire szabadok a gazdaságok. Itt van a legjobb és a legrosszabb is.
A magyar polgárság pusztulása

A magyar polgárság pusztulása 

Igaz történet egy család sorsán keresztül.
Putyin is véleményt mondott 1956-ról

Putyin is véleményt mondott 1956-ról 

Vlagyimir Putyin: hiba volt tankokat küldeni Budapestre és Prágába.
Egyre nyílik az olló a román és a magyar vásárlóerő között, nem a mi javunkra

Egyre nyílik az olló a román és a magyar vásárlóerő között, nem a mi javunkra 

Most már több mint 20 százalékkal ér többet a románok fizetése, mint a magyaroké. A bérekből ennyivel tudnak többet vásárolni szomszédaink.
Megverjük az uniót szegénységben, náluk több van

Megverjük az uniót szegénységben, náluk több van 

Eurostat: az EU lakosságának 22 százaléka volt kitett a szegénység kockázatának tavaly.
Van néhány szakma, ahol már nagyon hasonlít a magyar fizetés a nyugatihoz

Van néhány szakma, ahol már nagyon hasonlít a magyar fizetés a nyugatihoz 

Több évtizedes magyar álom, hogy az itthoni fizetések elérjék a nyugati szintet. A konvergencia elindult.
Vajon mi bajunk a svédekkel?

Vajon mi bajunk a svédekkel? 

Soha nem volt konfliktusa Magyarországnak a svédekkel, most van. De miért?

Sokszorozódik a világ akkumulátor termelése 

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét.

Magyarországon és Horvátországban is csökken a benzin ára 

Szomszédunknál holnaptól, nálunk pedig szerdától lesz alacsonyabb az üzemanyag ára.

Magyarország és Budapest hatalmasat ugrott előre a nemzetközi konferenciaturizmus ranglistáján 

Magyarország 9 helyet javítva a 27., Budapest 13 pozíciót előbbre lépve a 17. helyezést érte el a nemzetközi üzleti eseményeket összegyűjtő Union of International Associations (UIA) világranglistáján.

Európa nem vesz több orosz olajat, átmeneti felmentést kapott Magyarország 

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető, olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót - közölte az uniós tanács.

Vészesen romlik a lengyel-orosz viszony 

Lengyelország kiutasít negyvenöt orosz diplomatát kémkedés miatt. Közben az orosz állami televízióban egy politológus atomcsapással fenyegette meg Varsót.

Megszerették a magyarokat a csehek 

Leginkább Szlovákiát és Ausztriát kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt mérte fel, milyen a cseh lakosság viszonya más országokhoz, illetve azok lakóihoz. A magyarok megítélése folyamatos javulásról tanúskodik.

Újabb ellenséget talált Orbán Viktor 

Soros György, Gyurcsány Ferenc, Brüsszel után újabb főgonoszra lelt a miniszterelnök. Ezúttal az Európai Bíróság húzta ki a gyufát Orbán Viktornál, ami azért érdekes, mert még nem is hoztak ítéletet a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban.

Elkezdődött - napi 1 millió eurót kell fizetnie Lengyelországnak a jogállami normák megsértése miatt 

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének - erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Közeledik a világszégyen, nemsokára lehagynak minket az osztrákok 

Ausztria népessége nemsokára nagyobb lesz, mint Magyarországé, ha marad a jelenlegi tendencia. Szomszédunknál folyamatos növekedés tapasztalható, Magyarországon enyhe csökkenés a jellemző.

Fontos vizsgálat vár ma Magyarországra – akár jó hír is érkezhet 

Ma vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő.

Nagy mérföldkőhöz ért Magyarországon a Spar 

A Bács-Kiskun megyei Vaskúton nyitotta meg hatszázadik üzletét a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., amellyel már 199 magyar településen van jelen – közölte a vállalat.

Német cégek mondták el véleményüket a magyar gazdaságról 

Az első kanyarban már megelőztük a régiót, a német cégek úgy látják, hogy a magyar gazdaság helyzete, kilátásai kedvezőbbek, mint a régiós átlag - írta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn közösségi oldalán.

Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül? 

Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.

Jó hírt közöltek a magyar gazdasággal 

Feljavította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap a tavaszi világgazdasági prognózisában.

Kevesebb új autó jelent meg a magyar utakon 

Az új személyautók forgalomba helyezése az idén márciusban 6 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly márciusinál, az elmaradás tavalyhoz képest hónapról hónapra csökken – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Hamarosan górcső alá veszik Magyarországot 

A Moody's 2021-re összeállított menetrendjében március 26-ra, jövő péntekre tűzte ki a magyar államadós-besorolás első idei felülvizsgálatát.

Hogy teljesített a magyar gazdaság? Megjöttek a számok 

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Matolcsy György megnevezett egy országot, amelyről Magyarország példát vehetne 

Észtország rekordszintű fejlődésének sok olyan tanulsága van, amelyet Magyarországnak is érdemes figyelembe vennie – írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a növekedés.hu oldalon hétfőn közzétett elemzésében.

Újabb miniszteri biztosra ébredt Magyarország 

Egy, a korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.

Töretlen a magyar-kínai barátság 

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok a világjárvány ellenére is töretlenül fejlődnek: a magyar kormány stratégiai partnere, a kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező BorsodChem újabb nagy beruházást valósít meg Kazincbarcikán.

Mit hozott a legújabb inflációs adat Magyarországon? 

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság a korszak egyik nyertese lehet 

Magyarországnak, a magyar gazdaságnak minden esélye megvan, hogy az éppen kialakuló új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Bizakodik az államtitkár: fenntartható a gazdasági aktivitás 

Magyarország fenn tudja tartani gazdasági aktivitását, és ezt segíti egyebek közt a nemrégiben megjelent vállalati fehér könyv, és az üzleti célú be- és kiutazások gördülékenyebbé tétele - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Augusztusban optimizmus volt, szeptemberben visszatér a depresszió? 

A beszerzési menedzser indexek Európa-szerte optimizmusról árulkodtak. Ugyanakkor az adatfelvételi időpontokban vélhetőleg még kedvezőbb járványügyi adatok lehettek, így szeptemberben könnyen jöhet egy újabb visszaesés.

Így alakult a magyar államháztartási hiány 

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.

Az Aldi Magyarországon - mire lehet számítani? 

Csaknem duplájára növeli a pécsi IT-központ dolgozóinak létszámát az Aldi informatikai leányvállalata és az áruházakba is 100 embert vesznek fel. A kiszállítással egybekötött online értékesítést azonban egyelőre csak vizsgálják, mert még mindig jövedelmezőbb és hatékonyabb az áruházi eladás. A német áruházlánc magyarországi cégének ügyvezetőjével beszélgettünk.

Ausztria, Németország: még a vírus sem állítja meg a kivándorlást? 

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

Több magyar dolgozott Ausztriában - de ennek most vége szakadhat 

Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.

Több magyar dolgozó kellett Ausztriában, de a vírus nekik is árthat 

Januárban nőtt a magyar dolgozók száma Ausztriában, de kevésbé, mint a román vagy lengyel alkalmazottaké. Az összes betöltött állás száma a szokásos szezonális ingadozást mutatta, de Ausztria és Svájc idegenforgalmát még megviselheti a koronavírus ezekben a hónapokban.

Kitart a gazdasági növekedés - a forinterősödést az egész évre el lehet felejteni? 

A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulásra, az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel, idén 3-3,5 százalék lehet a GDP-növekedés.

Lanyhul-e a kivándorlás Ausztriába a növekvő bérek miatt? 

A magyar dolgozók száma megint eléggé megnőtt Ausztriában, miközben több más ország polgárai kevesebben lettek. A kelet-közép-európai országok bérnövekedése miatt a migráció lassulását várják, de ellenérvek is vannak. Leginkább az, hogy a bérszakadék még mindig óriási.

Ilyen volt a magyarok karácsonya számokban - sokat pazarlunk 

A magyarok karácsonyi szokásairól készített online kérdőíves kutatást a Sansin, több mint 1000 fő megkérdezésével.

A nap grafikonja: látványos, ahogy megrohanják karácsony közeledtével a magyar szállodákat 

Az elmúlt években egyre inkább tendenciává vált az, hogy az adventi és karácsonyi időszakban nagy a forgalom a szállodákban.

Hogyan érzik magukat az osztrák cégek Magyarországon? Elárulták 

A Magyarországon működő osztrák vállalkozások egyharmada szerint a magyar gazdaság tovább javult, 40 százaléka pedig ugyanannyira vonzónak találta gazdasági szempontból 2019-ben az országot, mint egy évvel ezelőtt - közölte az ADVANTAGE AUSTRIA Magyarország - az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya - az Osztrák Gazdasági Kamara külképviselete.

Egyre kevesebb magyar megy dolgozni Ausztriába, pedig nagy szükség lehet rájuk 

Az utóbbi egy évben nagyon lassult a magyar munkavállalók számának növekedése Ausztriában. Még mennek, de jól láthatóan egyre kevesebben. Sokkal több román és ázsiai, német vendégmunkás és menekült helyezkedett el. Pedig egy-két évtized alatt százezres nagyságrendben üresedhetnek meg állások a szomszédunkban.

Nemcsak a nyugdíjakkal van itt baj, hanem a nyugdíj előtt állók fizetésével is 

Gyakran használnak egy mutatót, ami azt jelzi, hogy a bérekhez képest hogyan alakulnak a nyugdíjak. Ez nálunk az utóbbi időben erősen romlott, mert a nyugdíjak emelkedése jóval elmaradt a bérekétől. Csakhogy pont Magyarországon ez a mutató torzít. A helyzet vajon jobb, mint amilyennek látszik, vagy rosszabb?

Könnyebb lesz Sopronból ingázni – lassan tovább nő a magyarok száma Ausztriában 

A magyar munkavállalók száma ugyan szezonális okokból éppen visszaesett októberben Ausztriában, de ez alighanem csak átmeneti. Év per év alapon továbbra is nő a kint dolgozók létszáma. December közepétől sűrítik a Sopron felé tartó ingázó vonatokat, de más vonalakon is lesznek bővítések.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo