hirdetés

Vajon mi bajunk a svédekkel?

Elhalasztotta a Fidesz, hogy Svédország NATO csatlakozásáról szavazhasson a parlament, de hogy miért, az teljes homály.

hirdetés

Svédországgal soha semmilyen külpolitikai konfliktusa nem volt Magyarországnak, még a második világháború és a Kádár-rendszer idején sem. A svédek semlegességi politikája legendás, hiszen egy olyan országról beszélünk, amely több mint kétszáz éve nem vívott semmilyen háborút. Békés, nyugodt, jómódú nép, minek is hadakoznának bárkivel. Utoljára a napóleoni időkben vettek részt fegyveres küzdelmekben. Az ország akkor, IV. Gusztáv Adolf (1792–1809) idején csatlakozott a Francia Császársággal szemben létrejött harmadik koalícióhoz. A 20. század két világháborújában, illetve a hidegháború évtizedeiben teljesen semlegesek maradtak. A svédek és a magyarok még egy hajszálat sem tettek keresztbe egymásnak soha, most meg NATO csatlakozásuk megszavazását húzzuk, mint a rétes tésztát. A döntés már önmagában is egy kicsit mulatságos, hiszen ki látott már olyan katonai szövetséget, amely háborús időkben ne örülne egy új, erős jelentkezőnek a csapatba. Márpedig nem kispályás nemzetről beszélhetünk, hiszen a hidegháború évtizedeiben a fegyveres semlegesség elvének megvalósítása érdekében egy rendkívül erős haderőt hoztak létre. Az 1970-es években a költségvetésük közel 10 százalékát védelmi kiadásokra fordították, ami példátlan volt akkoriban és ma is az lenne.

Békés, jómódú nemzet (Fotó: Pixabay)
Békés, jómódú nemzet (Fotó: Pixabay)

A halasztást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tette közzé, de mivel nem egy olyan politikusról van szó, akinek életében önálló gondolata lett volna, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy Orbán Viktor döntését tolmácsolta. Ráadásul épp azután egyetlen nappal, hogy a magyar kormányfő találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel Ankarában. És mily különös, de Törökország e napon pont ugyanezt a döntést tette közzé, hogy Finnország oké, de Svédország NATO csatlakozása már probléma. A törökök ellenállását egy januári Korán-égetés váltotta ki a svéd fővárosban. Ezt követően jelentette ki Erdogan: ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. Senki nem rendelkezik annak szabadságával, hogy más vallások szentségeit megalázza – mondta. Az Orbán-Erdogan találkozó kapcsán elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a török államfő arra kérte, vagy szólította fel a régóta körülötte legyeskedő magyar kormányfőt, hogy akkor nosza, most mutasd meg mit tudsz, támogass engem a svéd vétóban. Az pedig külön mulatság, hogy ezt a pávatáncot Kocsis Máténak egy olyan körítéssel sikerült közreadnia, miszerint

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo