Vélemény cikkek

hirdetés

Amikor kivételesen Szijjártó Péternek van igaza

Amikor kivételesen Szijjártó Péternek van igaza

Az ukrán-magyar kapcsolatok vagy 20 évre tönkrementek.
Megértettem végre Orbán Viktort

Megértettem végre Orbán Viktort

Kit tesznek tönkre a brüsszeli szankciók?
Hatalmas gyomrost kaptak a magyar kiskereskedők

Hatalmas gyomrost kaptak a magyar kiskereskedők

Hajtűkanyarba kerülnek a magyar kistermelők és kiskereskedők.
Amerika vagy Oroszország? Most kell dönteni

Amerika vagy Oroszország? Most kell dönteni

Putyin tárt karokkal várná a nyugati turistákat, köztük a magyarokat is. Legalábbis ilyen irányú terveket készítettek elő Moszkvában.
hirdetés
Egyre érthetetlenebb Orbán Viktor

Egyre érthetetlenebb Orbán Viktor

Új gondolat volt hallható az idei 56-os Orbán Viktor beszédben.
Gulyás Gergely miniszter nyelvújítóként debütált a Kormányinfón

Gulyás Gergely miniszter nyelvújítóként debütált a Kormányinfón

Az energiaárak valóban okolhatók az inflációért, de a szankciók hogy jönnek ide? A gázárak a szankciók előtti szinten vannak.
Visszatért a cselédsors Magyarországra, ingyen gyűjthetünk rőzsét

Visszatért a cselédsors Magyarországra, ingyen gyűjthetünk rőzsét

Nagyon fontos lenne, hogy az idei télen jobban figyeljenek egymásra az emberek. Sokan bajba kerülhetnek.
Vajon Orbán Viktor rendelte azt a közvélemény-kutatást, ami pont azt az eredményt hozta, amit szeretne?

Vajon Orbán Viktor rendelte azt a közvélemény-kutatást, ami pont azt az eredményt hozta, amit szeretne?

A magyar nézőpont és a valóság, avagy ki, hogyan manipulál?
Kukabűz a magyar politikában

Kukabűz a magyar politikában

Sok beszédnek sok az alja, tartja a magyar mondás, ami most teljesen igaz e honban.
hirdetés

Lecsaptak a magyar bírói karra

Különös világba csöppentünk, már a bírókat is regulázzák.

Ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát és utána Magyarország ellen tör Dömötör azonnal megadja magát

Az ukrajnai háború megosztotta a magyar lakosságot, de azért néhány apróságban egyet kellene érteni.

Nem sikerült megértenünk Szijjártó Pétert

Szijjártó Péter szörnyűségeket vizionált Brüsszelben Brüsszelről.

Hatalmas áttörés rezsicsökkentés ügyében, végre hajlandók tájékoztatni, hogy is lesz

Az MVM több hetes hallgatás után végre tájékoztatást ígér rezsi ügyben.

Régen tényleg minden jobb volt?

Az európaiak kétharmada úgy gondolja, hogy korábban jobb volt a világ – míg földrészünk fiataljainak többsége nincs ezen a véleményen.

Politizáljon-e a vállalkozó?

Tartanak a konfliktustól és vevőik elvesztésétől, ezért nem politizálnak a vállalkozók. Ha a vevő politizálni kezd, a vállalkozók passzívan hallgatnak, vagy másra terelik a szót – főleg, ha más a véleményük. 

Öt tanács fiatalkori önmagunknak

Utólag mindig okosak vagyunk. Bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb önmagunk tanácsa jó pár kerülőutat, tévutat és hibát megspórolna nekünk, ha a jövőnkből el tudná juttatni emberi és szakmai jó tanácsát. Milyen tanácsot adnának 24 éves önmaguknak amerikai üzletemberek? Íme a világi érvényesülés és a belső kiteljesedés alapelvei.

Semmittevő gittegyletek a vállalkozói érdekképviseletek

Röviden így jellemezhető a magyarországi kis-és középvállalkozások hazai érdekképviselete. Öncélú, ám céltalan vezetés, koncepciótlan és fantáziátlan vízfej, a valós problémákkal szemben tanácstalan, azzal semmit sem kezdeni tudó, igazából érdektelen középszerű vezetés.

Itt az új törvény, amitől a jogászok is tartanak

Az ügyvédek tartanak a január 1-jén hatályba lépő új polgári perrendtartástól (pp) – mondta a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese. Kovács Kázmér szerint az új pp célja az eljárások hatékonyságának növelése, ami elsősorban a gyorsításukat és a szakmai színvonal emelését jelenti, viszont a gyorsaság nem mindig előny az eljárásban.

Ha érdeksértő a blogger véleménye

Ma már a legnagyobb cégek is kihasználják a blogokon, vlogokon való megjelenési lehetőségeket, hiszen fogyasztói elérésük és véleményvezérként a befolyásoló képességük gyakran vetekszik a klasszikus – professzionális ­– médiumokéval. Néha azonban vitatott, sérelmes a blogger által megjelentetett tartalom.

Durván félrement a burkatörvény a sógoroknál

Elméletben a muszlim nők arcát eltakaró fátyol ellen akart fellépni az osztrák jogalkotás, a gyakorlatban azonban olyan gyanús elemek ellen sikerült, mint a kerékpározók, a pantomimesek, a maszkárusok, vagy a bohócok.

2019 végéig változatlan maradhat az alapkamat az elemzők szerint

Ugyancsak egyöntetű a véleményük abban, hogy megfelelt a várakozásoknak a jegybanki alapkamat 0,90 százalékon tartása, amelyről kedden döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

9 sikerlecke J. K. Rowlingtól

A világ leggazdagabb írója, a Harry Potter-kötetek szerzője, J. K. Rowling valóban megküzdött a sikerért. Bukásról, álmodozásról és mások hibáztatásáról is megvan a véleménye.

Urbán: a növekedést gátolja a reklámadó

Alapvetően megváltozik a reklámügynökségek, a reklámközlők és a reklámmegrendelők kapcsolata a hamarosan életbe lépő reklámadó miatt. Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke úgy véli, a szabályozás kifejezetten káros a piacra nézve, ugyanakkor a 30 napos fizetési határidő könnyebb kiszámíthatóságot is eredményez.

Bizniszt bármiből - hol a határ?

Alapvetően két üzletfejlesztői megközelítés létezik. Az egyik abból indul ki, hogy amink van, azt kell eladni – keresni kell hozzá megfelelő piacot, marketinget, sales-megoldásokat. A másik pedig abból, hogy minden szektor valamiféle húzóerőt fejt ki, azaz a felfedezhető problémákhoz kell igazítani az új termékeket, és már a termékfejlesztés előtt kell meghatározni, pontosan mit is adunk majd el és hogyan. Szakértőnk az új üzletek etikáját boncolgatja.

Nehézkes a regisztráció, kockázatos a július 1-jei indulás

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint nehézkes az e-útdíj regisztráció, és a tesztüzem elmaradása miatt kockázatos hétfőn "élesben" elindítani az elektronikus útdíjfizetési rendszert.

"Súlyos" a reklámadó a szakmai szervezetek szerint

Súlyosnak tartják kommunikációs szakmai szervezetek a sajtóban „reklámadóként” megjelent médiaadót és szakmai egyeztetést javasolnak.

EU vs. Magyarország: kinek van igaza?

Az Európai Bizottság 2010 óta folyamatosan 3 százalék fölötti magyar költségvetési hiányt jelez előre, annak ellenére, hogy 2011–2012-ben teljesült a cél, és a kormányzat eltökélt abban, hogy teljesüljön ez 2013-ban is. A bizottság pesszimista véleményének megváltoztatásához a hazai költségvetési politika hitelességének helyreállítására lenne szükség Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint.

Előre leosztott kvóták egyes képzők részére?

Egy vállalkozás név nélkül nyilatkozó ügyvezetője juttatta el lapunkhoz az alábbi levelet, mely a TÁMOP 2.1.2 pályázat véleménye szerint tisztességtelen eljárásrendje ellen tiltakozik. A levelet változtatás nélkül közöljük.

Ez kéne a fellendüléshez

A Joint Venture Szövetség megfogalmazta azon gazdaságpolitikai téziseit, amelyek a jelenlegi borús gazdasági helyzetben hozzájárulnának a beruházások fellendüléséhez, a tartós gazdasági növekedés magalapozásához, a nemzetközi versenyképesség újraépüléséhez, és végső soron az államháztartás GDP-arányos hiányának és adósságának a mérsékléséhez is.

Lobbizni kell mindenekfelett

A turizmus-vendéglátás szakmai szervezeteinek meg kellene tudniuk fogalmazni azt a néhány, az egész ágazat szempontjából sorsdöntő kérést, követelést, amelyet közösen, a partikuláris érdekeket félretéve tudnának képviselni a mindenkori törvényhozás és kormányzat előtt. Ha nem tud idáig eljutni a szakma, akkor hosszú távon is csak szavakban lesz húzóágazat – így summázható a TMSZ által szervezett, második szakmai kerekasztal beszélgetés.

Az innováció egy képesség

Az innováció napjainkban nemcsak a technikai újítást jelenti, hanem egy képességet és szemléletet, amely az üzletileg sikeres vállalkozás minden szintjén jelen van.

Bajnai rémálma és Matolcsy gazdaságpolitikája

Ami már a kormányzás kezdetekor is felsejlett, ma már világosan látszik: nincs magyar gazdaságpolitika. Már rég nem az a kérdés, hogy ortodox vagy unortodox. Hanem az, hogy létezik-e egyáltalán. A most pénteken bejelentett korrekció sem tekinthető visszatérésnek a hagyományos gazdaságpolitikához, mint ahogyan az Orbán-kormány korábbi megszorító csomagjai, a két Széll Kálmán Terv sem volt az.

A dinnyepokolba vezető út

Idén már nem kell beszélnünk a nyugdíjak megmentéséről, szó se essék az egyszeri, nagyarányú adócsökkentésről, vagy a kis- és középvállalati szektor megsegítéséről, hallgassunk mélyen az IMF ellen folytatott szabadságharcunkról. Itt, és most csak beszéljünk a dinnyéről. 2012 nyara bizony a dinnyéről szólt.

Az egyéni vállalkozóknak szexi lehet az új adószabály

Fehéren, feketén, EVA-val, vagy az új adózási rendszerrel éri meg jobban? A "Tőlem ezért nem kapsz munkát" című, kultikussá vált blogbejegyzés szerzője ezúttal a Kisadózók Tételes Adózását veszi górcső alá.

Most már az EU jövője az igazi ügy

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat, nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra. Ezt mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója.

Ki kapott felhatalmazást a változtatásra?

Számtalanul idéztek - különösen Franciaországban - mert azt találtam mondani, hogy Európának egy új Margaret Thatcherre lenne szüksége - fogalmaz Steen Jakobsen, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Ez az utalás nem Thatcher asszony politikáját igyekezett igazolni, hanem inkább arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy Európában a brit kormányfő 1979. májusi viharos győzelme óta sem kapott senki a szavazóktól hozzá hasonlóan egyértelmű felhatalmazást a változtatásra.

Nincs vége a globális átverések korszakának

Egy szövevényes, gigantikus gazdasági - pénzügyi piramisjáték összeomlása volt mindaz, ami a világban 2008-2009-ben történt. A korrupcióban és leginkább adócsalásokban testet öltő globális átverések korszakának koránt sincs azonban vége, különösen nem Európában – mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai közgazdász és befektetési tanácsadó, Ed Yardeni.

Kiszámíthatóbb környezet kellene erre az évre

A mutatók nem sok jót jeleznek sem a jelent, sem a közelebbi jövőt tekintve. A Piac & Profit így 2012 elején nem is prognózist várt az általa megkérdezett közgazdászoktól, hanem inkább választ arra, mit szeretnének, mit várnak az előttünk álló évtől. Bod Péter Ákos és Vértes András egyaránt kiszámíthatóbb környezetet szeretne - meg még sok minden mást -, a pénzügyi szakember ingatag piacokat lát, de úgy véli, már az is segít, hogy inkább tisztában vagyunk a helyzetünkkel, mint egy évvel ezelőtt. 

Reménykedhetünk, hogy nem látjuk, merre visz az út

A Piac&Profit által megkérdezett vállalati vezetők által felrajzolt kép nem ad okot különösebb derűlátásra, leginkább leépülésre, jobb esetben stagnálásra számítanak. A helyzet olyannyira bizonytalan, hogy akár reménykedhetünk abban, nem jól látjuk, merre vezet az út...

Magyarország: összeurópai biztonságpolitikai kihívás

Az alapblog ezúttal David F. Gordont, az Eurasia Group főigazgatóját kérdezte Európa és az Egyesült Államok viszonyáról és arról, hogy mi történik a nyugati országok többsége és Magyarország között. A korábbi republikánus kormány külügyminisztériumának fő stratégája, a CIA ex-igazgatója szerint Magyarországon az Európai Unió értékközösségre épülő rendszerét vonják kétségbe, illetőleg azt az értékközösséget, amely összefogja Amerikát és Európát. Szerinte lesznek még konfliktusok Magyarország és közvetlen szomszédai, illetőleg Brüsszel között az év második felében.

Az olcsó munka vitte csődbe a világot

„Magyarország és az eladósodott országok számára nincs más út, mint hagyni, hogy gazdaságuk, főként munkaerejük és a valutájuk leértékelődjék”, mondja Daniel Alpert az amerikai kormánynak, valamint a New America Foundationnak dolgozó közgazdász és befektetési tanácsadó az alapblog.hu-n megjelent exkluzív interjúban.

Adósmentés: mi gond a kormány terveivel?

Csak a kormányon múlik, hogy képes lesz-e okos, megfontolt stratégiát kidolgozni az eddigi látszat-intézkedések helyett anélkül, hogy viharokat kavarna, mint ezt a végtörlesztéssel tette - Kovács László a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára szerint.

Mindenkinek fájni fog

Hosszúnak és fájdalmasnak ígérkezik a válságból kivezető út Bajnai Gordon volt miniszterelnök az amerikai CNBC gazdasági televíziós csatorna honlapjának vendégblogjai között megjelent cikke szerint.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Ezt az 5 tippet vidd magaddal 2023-ra, ha jobb vezető akarsz lenni

Ezt az 5 tippet vidd magaddal 2023-ra, ha jobb vezető akarsz lenni

Mitől érzi egy munkavállaló megbecsültnek magát, és hogyan függ ez össze az üzleti növekedéssel?

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo