Mi kerül nyáron a tányérunkra?

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.

A Budapesti Nagybani Piacon éves szinten 400-450 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítenek, és ebből a hazai termékek aránya 60-62%. A zöldségfélék átlagosan 65%-ot, míg a gyümölcsök 35%-ot képviselnek. A gyümölcsszezonban (májustól szeptemberig) ez az arány 40%-ra ugrik. A hazai gyümölcsválaszték minden fajtája megjelenik a Nagybani Piacon, és évről évre újabb és jobb minőségű, nagyobb terméshozamú, ízletesebb gyümölcsfajták mutatkoznak be.

Kép: Pixabay

Ezzel együtt egyre több különlegesség is megtalálható a piacon: például lehet kapni sárga cukkínit, fehér és halványlila „cirmos héjú” padlizsánt, lila karfiolt vagy éppen répát, de formabontónak számít a gömb cukkíni vagy a pagodakarfiol is. Ezek mellett megjelentek az egyszemélyes háztartásoknak nemesített kisebb méretű görögdinnyék, káposztafélék vagy épp karfiolok.

Mennyiségeket tekintve az alma vezeti az értékesítési listát a gyümölcsök között, a földi eper is nagyon kedvelt, de most nézzük meg, a nyári gyümölcsök közül melyiket és miért érdemes fogyasztani.

Napfény és táptalaj nélkül nőnek a városi növények
A növekvő globális népesség élelemigényének ellátására minden négyzetméternyi hasznos területet igénybe kell venni. Háztetőkön, teherszállító konténerekben, ládákban fogjuk termelni a betevőt. Az aeropónikus termesztéshez napfény és táptalaj sem kell.
Málna

A málna az egyik legnépszerűbb nyárindító finomság. Felhasználása nagyon sokrétű, fogyaszthatjuk nyersen, sütibe sütve, krémlevesként, lekvárként vagy klasszikus hamisíthatatlan retro málnaszörpként. Egy málnakrémes túrófánkkal vagy egy egyszerű de annál ínycsiklandozóbb málnahabbal garantált az élvezet. Magas a C-, B1- és B2-vitamintartalma igazi vitaminbomba szervezetünk számára.

Cseresznye

Júniustól augusztusig tart a zamatos cseresznye szezonja, amely a meggyel együtt jelentős tételt képvisel a Budapest Nagybani Piac forgalmában. A legjobb ízű cseresznye nagyszemű, gömbölyded, kemény és sötét színű. A cseresznye kalóriatartalma alacsony, míg rostban és káliumban gazdag. Fájdalomcsillapításra és gyulladás csökkentésre továbbá hormonrendszerünk karbantartására is kiváló.

Pogácsa barack, őszibarack

Az utóbbi évek nagy kedvence a lapos vagy pogácsa barack, melynek íze, zamata a legfinomabb őszibarackéval hasonlítható össze, lédús fajta. Emellett az őszibarack is közkedvelt gyümölcs. Mindkét fajtáról elmondható, hogy nemcsak finomak, de nagyon tápanyagdúsak is. Sokféle rostot, A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket is tartalmaznak.

Sárgabarack

Június végével eljön a sárgabarack szezonja, mely egészen augusztus elejéig tart. A sárgabaracknak magas a flavonoid tartalma, ezért antioxidáns hatású, C-vitaminban, folsavban és káliumban gazdag. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely segíti a haj, bőr és a köröm egészségének, szépségének megőrzését is.

Az egészségünkre gyakorolt pozitív hatások mellett azért is érdemes nyáron a friss hazai gyümölcsöket választani, mert sokkal rövidebb idő alatt kerülhetnek az asztalunkra. Míg például az import sárgabarackot maximum 60%-os, az őszibarackot pedig 75%-os érettségi szinten szüretelik, majd napokon keresztül akár több ezer kilométert megtéve érkeznek meg. Addig a hazai árut a korahajnali szüret és csomagolást követően már az esti piacon értékesítik, és másnap kiskereskedelmi forgalomban kapható, derült ki a Budapesti Nagybani Piac tájékoztatásából.

 

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo