A Budapesti Nagybani Piacon éves szinten 400-450 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítenek, és ebből a hazai termékek aránya 60-62%. A zöldségfélék átlagosan 65%-ot, míg a gyümölcsök 35%-ot képviselnek. A gyümölcsszezonban (májustól szeptemberig) ez az arány 40%-ra ugrik. A hazai gyümölcsválaszték minden fajtája megjelenik a Nagybani Piacon, és évről évre újabb és jobb minőségű, nagyobb terméshozamú, ízletesebb gyümölcsfajták mutatkoznak be.
Ezzel együtt egyre több különlegesség is megtalálható a piacon: például lehet kapni sárga cukkínit, fehér és halványlila „cirmos héjú” padlizsánt, lila karfiolt vagy éppen répát, de formabontónak számít a gömb cukkíni vagy a pagodakarfiol is. Ezek mellett megjelentek az egyszemélyes háztartásoknak nemesített kisebb méretű görögdinnyék, káposztafélék vagy épp karfiolok.
Mennyiségeket tekintve az alma vezeti az értékesítési listát a gyümölcsök között, a földi eper is nagyon kedvelt, de most nézzük meg, a nyári gyümölcsök közül melyiket és miért érdemes fogyasztani.
A málna az egyik legnépszerűbb nyárindító finomság. Felhasználása nagyon sokrétű, fogyaszthatjuk nyersen, sütibe sütve, krémlevesként, lekvárként vagy klasszikus hamisíthatatlan retro málnaszörpként. Egy málnakrémes túrófánkkal vagy egy egyszerű de annál ínycsiklandozóbb málnahabbal garantált az élvezet. Magas a C-, B1- és B2-vitamintartalma igazi vitaminbomba szervezetünk számára.
Cseresznye
Júniustól augusztusig tart a zamatos cseresznye szezonja, amely a meggyel együtt jelentős tételt képvisel a Budapest Nagybani Piac forgalmában. A legjobb ízű cseresznye nagyszemű, gömbölyded, kemény és sötét színű. A cseresznye kalóriatartalma alacsony, míg rostban és káliumban gazdag. Fájdalomcsillapításra és gyulladás csökkentésre továbbá hormonrendszerünk karbantartására is kiváló.
Pogácsa barack, őszibarack
Az utóbbi évek nagy kedvence a lapos vagy pogácsa barack, melynek íze, zamata a legfinomabb őszibarackéval hasonlítható össze, lédús fajta. Emellett az őszibarack is közkedvelt gyümölcs. Mindkét fajtáról elmondható, hogy nemcsak finomak, de nagyon tápanyagdúsak is. Sokféle rostot, A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket is tartalmaznak.
Sárgabarack
Június végével eljön a sárgabarack szezonja, mely egészen augusztus elejéig tart. A sárgabaracknak magas a flavonoid tartalma, ezért antioxidáns hatású, C-vitaminban, folsavban és káliumban gazdag. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely segíti a haj, bőr és a köröm egészségének, szépségének megőrzését is.
Az egészségünkre gyakorolt pozitív hatások mellett azért is érdemes nyáron a friss hazai gyümölcsöket választani, mert sokkal rövidebb idő alatt kerülhetnek az asztalunkra. Míg például az import sárgabarackot maximum 60%-os, az őszibarackot pedig 75%-os érettségi szinten szüretelik, majd napokon keresztül akár több ezer kilométert megtéve érkeznek meg. Addig a hazai árut a korahajnali szüret és csomagolást követően már az esti piacon értékesítik, és másnap kiskereskedelmi forgalomban kapható, derült ki a Budapesti Nagybani Piac tájékoztatásából.