Gyümölcsszezon cikkek
Mi kerül nyáron a tányérunkra?
A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.
Idén se maradunk dinnye nélkül
A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és kiskereskedelmi áruházláncok képviselői szezon előtti egyeztetést tartottak, amellyel a dinnye minél frissebben pultokra kerülését is segítik. Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel; nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra.
Megdrágítja a gyümölcsszezont a fagykár és a munkaerőhiány
A húsvét utáni fagyok miatt körülbelül 20 százalékos lehet a terméskiesés, emellett a munkaerő-hiány is befolyásolhatja a cseresznye árát – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termelői körképéből. A napokban egyre több hazai friss cseresznye kerül a boltok, piacok pultjaira, a legnépszerűbb fajta hagyományosan a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van.