élelmiszeripar cikkek


Nyakunkon a húsvét, milyen sonkát vesznek a magyarok?

Nyakunkon a húsvét, milyen sonkát vesznek a magyarok?  

A húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár.
Foghatják a fejüket az élelmiszeripari cégek, alig vásárolunk

Foghatják a fejüket az élelmiszeripari cégek, alig vásárolunk  

Komoly fordulat mutatkozott az élelmiszerárakban.
Országonként eltérő árképzést vezet be a világ nagy élelmiszergyártója

Országonként eltérő árképzést vezet be a világ nagy élelmiszergyártója  

A svájci Nestlé, a világ egyik vezető élelmiszeripari cége az elemzők által vártnál kisebb bevétellel zárta az év első kilenc hónapját.
Nagy összegű pénz vár az élelmiszeripari beszállítókra

Nagy összegű pénz vár az élelmiszeripari beszállítókra 

Hatmilliárd forintos keretösszegű pályázattal támogatja az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Több Oscar-díjat söpörtek be a magyar mézek

Több Oscar-díjat söpörtek be a magyar mézek 

Idén a Virágbéke Méhészet hársméze és málnavirágméze érdemelt Great Taste Awards csillagokat!
Az EU-tól várnak szigorítást az állati eredetű élelmiszereket imitáló termékeknél

Az EU-tól várnak szigorítást az állati eredetű élelmiszereket imitáló termékeknél  

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az európai termelőket összefogó Copa-Cogeca szervezettel közösen felhívja az uniós döntéshozók figyelmét a vonatkozó piaci szabályozások mihamarabbi megalkotására, ami a fogyasztók védelmét is célozza.
Már biztos: árat emel a világ egyik vezető élelmiszeripari cége

Már biztos: árat emel a világ egyik vezető élelmiszeripari cége 

Miközben a vártnál magasabb bevétellel zárták az első negyedévet.
Ehető poharakkal és tányérokkal árasztják el a magyar piacot

Ehető poharakkal és tányérokkal árasztják el a magyar piacot 

Új tésztagyártó sorokkal erősítenek.
Közel egy hónapon át tartó razzia indul a boltokban

Közel egy hónapon át tartó razzia indul a boltokban  

Március 14-től rendelték el az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést.
Így néz ki az ország legnagyobb sütőüzeme

Így néz ki az ország legnagyobb sütőüzeme  

Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban. 

Nagy a gond, ha a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari cége is áremelésre készül  

A svájci Nestlé 9,3 milliárd frank adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, ami jelentős, 45,2 százalékos csökkenés a 2021. évihez viszonyítva.

Miért több mint duplája a magyar élelmiszer-infláció az európainak? 

Bár tavasszal, a választások előtt a Fidesz azt ígérte, hogy nem emel adókat, ennek ellenkezőjét tette.

Több mint 40 százalékkal nőtt egy év alatt a magyar olajtermelés 

A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss adatok szerint – közölte Nagy István agrárminiszter. Ehhez az eredményhez a hazai és exportértékesítés is hozzájárult – fűzte hozzá.

A zöldség- és gyümölcsáraknál sem mindegy, mi történik a kínai sertéspiacon 

Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.

Új kihívások előtt az élelmiszeripar - szokatlan üzleti lépések sikeres példái 

Miért készít vegán terméket egy húscég, és gyárt magának felvágottat egy kereskedő?  Mit keres a brazíliai őserdőben egy európai gyümölcslégyártó, és Kastélyosdombón egy söripari óriás? Az újszerű üzleti gondolkodásra mutatott példákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. Agóra konferenciája, amelyen az előadók másokat is arra ösztönöztek, hogy a siker érdekében érdemes „kilépni a dobozból”.   

Több pályázat is várja ezeket a cégeket 

Egy 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat indul júniustól az élelmiszeripari mikro- és kisvállalkozásoknak - amit elsősorban eszközbeszerzésre fordíthatnak -, ezt követően egy 200 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a nagyobb volumenű élelmiszeripari beruházások megvalósítására.

Tejtermékeknek és a sörnek is betett a járvány Kínában 

Az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok számára küzdelmesen indult az elmúlt év, amikor a kínai kormány szigorú lakhely-elhagyási és utazási tilalmat vezetett be. A szupermarketeken kívül minden vállalkozás megérezte ezt, mivel rengeteg üzletnek be kellett zárnia, a többinek pedig lerövidítették a nyitva tartási idejét. Az első negyedévben komoly raktárkészletek halmozódtak fel, a kiskereskedőknek pedig látványos árengedményeket kellett adniuk, sőt a forgalmazókat is támogatniuk kellett, hogy nagy nehezen megszabaduljanak a feleslegtől.

Pályázat indult élelmiszeripari cégeknek - kijöttek a részletek 

Hétfőtől ötmilliárd forintra pályázhatnak az élelmiszeripari vállalkozások: beruházásaik támogatására akár 500 millió forint vissza nem térintendő támogatás is szerezhető.

Élelmiszeripari cégeknek indult program - itt vannak a feltételek 

Január 11-től várják a beszállítók jelentkezését az élelmiszeripari vállalkozásokat támogató programra, amelyet tavaly decemberben hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

5,4 milliárdos beruházás - 50 új munkahelyet hoz a tortilla chips gyártóüzem 

A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó Sugo Food Kft. 5,4 milliárd forintból háromelemű beruházást, első ütemben új tortilla chips gyártóüzemet valósít meg bajai székhelyén. A fejlesztéshez a magyar kormány 1,7 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Baján.

Élelmiszeripari cégeknek indult program - itt vannak a részletek 

Harmincötmilliárd forint értékű beszállítófejlesztési program indul az élelmiszeripari vállalkozások számára - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

5 milliárdos tőkeinjekcióra készülhetnek a hazai élelmiszerpiac szereplői 

Elsősorban azok a vállalkozások készülhetnek segítségre, amelyek tevékenységi körében fel van sorolva a húsfeldolgozás, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, malomipari termékek előállítására vonatkozó tevékenységek, illetve sör, bor és pálinka előállítás. Bár a pályázatok beadási határideje jövő év február 4. és március 11. között lesz a tervek szerint –az erre való felkészülést már most érdemes elkezdeni, tanácsolja az Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment vállalkozás szakmai csapata.

Válságkezelő támogatásról döntöttek - milliárdokat kaptak ezek a szereplők 

Válságkezelő támogatásként hétmilliárd forintot kaptak az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók - közölte Nagy István agrárminiszter.

Egyszerre több nagy probléma tépázza a mézpiacot, már kongatja a vészharangot a méhészegyesület 

Áll az exportunk, a gyenge termés ellenére esnek az árak, ezek már a válság jelei.

Új csokit fejlesztettek ki, mely gyártása 70 százalékkal kevesebb a hulladékot termel 

A WholeFruit csokoládégyártó módszer nem csak a kakaóbabot, de az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja. A Mondelez a héten már be is mutatja az ezzel az eljárással készült, új termékeit az USA-ban.

Hat dolog, amiben az élelmiszercímkék jobbá teszik az életünket 

Természetesnek vesszük, hogy az élelmiszereken információt találunk az adott termékről, nem törődve ennek hatalmas jelentőségével egészségünk és jóllétünk szempontjából. A címkék jelentik a garanciát, hogy tudjuk, mit vásárolunk, és hogy az milyen tápanyagokból, összetevőkből épül fel. Az élelmiszercímkék mesélnek a beltartalomról.

Beindul a sonkakommandó 

A magyar családok nyugodt húsvéti készülődését szolgálja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt, az üzletekre és az ünnepi vásárokra is kiterjedő országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

Egyelőre megtorpant az élelmiszerárak emelkedése 

Stagnáltak a nemzetközi élelmiszerárak márciusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint. A tejtermékek drágulása mellett a gabonafélék, növényi olajok és cukor árának esése egyensúlyozta ki az élelmiszerkosarat.

Új terméket dob piacra Magyarországon a Coca 

Új termék a láthatáron! A Coca-Cola Magyarország, a vállalat történetében először, a Coca-Cola termékcsaládja részeként energiaitalt dobott piacra. 2019. március 28-án jelentette be a Coca-Cola Magyarország, hogy bővíti portfólióját a Coca-Cola Energy bevezetésével.

Hogyan lehet környezetkímélőbb az igazi húsnál a laboratóriumi? 

Az egy-egy őssejtből kifejlesztett laboratóriumi húst, mely most készül meghódítani a piacokat, az állattenyésztésből nyert hús zöld alternatívájaként emlegetik évek óta. Egy új tanulmány szerint azonban előállítása a laboratóriumban olyan sok áramot igényel, hogy csakis megújuló energiák használatával lehet környezetbarát megoldás.

Lehet-e törvénybe foglalni, hogy jó ízű legyen a pálinka? 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?

Nincs vega menü, de igény volna rá 

Ha lenne vega menü az éttermek kínálatában, akkor azt sokan választanák, sőt a felmérések szerint ez a trend egyre erősebb lesz, ahogy terjed az egészség- és környezettudatos táplálkozás. A kereslet ezen a területen fényévekkel előzi meg a kínálatot.

Hörcsögüzemmódba kapcsolnak a britek 

Beindul a felvásárlás, a cégek és a fogyasztók is megkezdik a felkészülést a legrosszabbra, de van néhány olyan buktatója megállapodás nélküli kilépésnek az Európai Unióból, amire nem lehetséges előre készülni.

Gyanús vegyületek és E-számok a szervezetünkben 

Ódzkodunk az E-számoktól, a furcsa nevű vegyületektől, ha pedig kiderül, hogy ezeket az anyagokat mesterséges úton állították elő, egy friss országos kutatás szerint meg vagyunk győződve arról, hogy veszélyesebbek a természetes vegyületeknél. Azt pedig szinte el sem tudjuk képzelni, hogy ezek a gyanús vegyületek az emberi szervezetben természetes módon éppen úgy megtalálhatók, mint például egy hétköznapi almában.

Az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej? 

Jövő év, január elsejétől 5 százalékra csökkent az UHT-tejek áfája - figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői. Vajon ez azt jelenti, hogy olcsóbb lesz a tej a boltokban?

Maradt az éhezés, veszélyben a termés 

A globális mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre kevésbé teljesíti az emberiség igényeit, sőt mi több, hozzájárul a klímaváltozás erősödéséhez. 130 ország tudományos akadémiája közös jelentésben sürgeti a mezőgazdaság új alapokra helyezését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az elhízás, az alultápláltság és az éhezés kezelését, klímavédelmi intézkedések bevezetését.

Ez az étrend terjedhet el 2050-re 

A hazai lakosság szerint 30 év múlva a már napjainkban is népszerű allergénmentes, valamint bio, vegán és paleo étrend erősödhet leginkább, miközben az iparági előrejelzésekkel ellentétben a húsfogyasztásban inkább csökkenést várnak – derül ki a K&H felméréséből.

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés 

Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára. A szójaültetvényeket hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik, főleg Brazíliában, ahol a Föld tüdeje, az Amazonas-esőerdő található. Az agrártermelés minden szegletében fenntartható megoldásokat keresnek közös összefogással az üzleti szektor és a civil szféra szereplői.

Salamoni ítélet: az étel ízét nem lehet levédetni 

Egy élelmiszer íze nem részesülhet szerzői jogi védelemben – mondta ki az Európai Bíróság. A szerzői joggal kapcsolatos talán legérdekesebb ítéletre egy holland zöldfűszeres krémsajt kapcsán került sor.

Lefőtt a kávé? Gondban a termelők 

A zsugorodó nemzetközi terményárak miatt enyhülnek a világ legszegényebb országainak élelmiszerimport kiadásai, ám eközben az amerikai dollár erősödése „komoly veszélyt” jelenthet, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Mi van a flakonban? Atomjaira szedték a majonézeket 

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

Drágább lesz a halrudacska 

Meredeken emelkedik az igény Ázsiában a legfontosabb halfajok iránt, ami a feldolgozott termékek, mint a népszerű halrudacskák, árát drágíthatja. A legnagyobb előállítók – köztük az Iglo és a Frosta – 15 százalékos emelést javasolnak.

Klímaváltozás: felejtsük el a gulyáslevest és a pörköltet 

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A sör és a kóla is lehet környezetbarát 

Közel 430 cég csatlakozott a tudományos alapú emissziócsökkentés programjához, hogy a szennyezésükkel és a párizsi klímaegyezmény céljaival arányosan mérsékeljék kibocsátásukat. A nagy italgyártók is szorgosan csökkentik ökolábnyomukat.

Világunk sorsa függ attól, mit eszel vacsorára: dönts felelősen 

Ehetünk úgy húst, hogy nem szennyezzük a bolygót és nem súlyosbítunk egyéb gazdasági, közegészségügyi problémákat a húsintenzív étrendünkkel? Angliában néhány praktikus tanáccsal állt elő egy közös kampányban ötven civil szervezet.

Jobb lesz, ha megszeretjük a halhúst 

A Föld termőföldjei már csak hatvan évig, tehát nagyjából a 2070-es évek végéig képesek még szolgálni minket, ha kitartunk a jelenlegi mezőgazdasági módszerek mellett.

Nyolc országba jut el a zalaszentgróti okosvíz 

Ismét bővítette gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország: mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással egy teljesen új, innovatív prémium termék, az okosvíz palackozását indította el a cég. Az egyedülálló, felhők által inspirált technológiával előállított GLACEAU smartwater első körben Magyarországon kívül nyolc ország piacaira jut el Zalaszentgrótról.

Magára talált a magyar édességipar 

2012 óta folyamatos a magyarországi édesipari vállalkozások árbevételének növekedése – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. A növekvő cégszám mellett kimutatható alkalmazotti létszám csökkenése ugyanakkor aggodalomra adhat okot. 
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo