A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – szeptemberben átlagosan 128,8 ponton állt, szemben az augusztusi 129,7 ponttal. Ez az érték 3,4 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.
Fotó: Depositphotos
A FAO gabonaár-indexe 0,6 százalékkal csökkent augusztushoz képest. A búza nemzetközi ára immár harmadik hónapja csökken, amit a mérsékelt világpiaci kereslet és a legfőbb termelő országokban igazolt bőséges termés indokol. A kukorica ára is csökkent, amit részben az Argentínában ideiglenesen felfüggesztett exportvám és a pozitív kínálati előrejelzések eredményeztek. A rizsfélékre vonatkozó árindex 0,5 százalékkal esett vissza, azzal párhuzamosan, hogy csökkent a Fülöp-szigetek és több afrikai ország kereslete.
A növényi olajok ára szeptemberben 0,7 százalékkal csökkent. A pálma- és szójaolaj világpiaci ára mérséklődött – előbbi esetében a Malajziában felhalmozódott jelentős készletek, utóbbinál az Argentínából származó bőséges exportkínálat játszott szerepet, ami felülmúlta a napraforgó- és repceolaj jegyzéseinek emelkedését.
A FAO húsárindexe ezzel szemben 0,7 százalékkal emelkedett augusztus óta, amellyel új történelmi csúcsot ért el és 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi szintet. A növekedés hátterében elsősorban a szarvasmarha- és birkahús árának emelkedése állt, míg a sertés- és baromfihús nemzetközi jegyzése gyakorlatilag változatlan maradt. A marhahús ára minden korábbinál magasabbra nőtt, köszönhetően az Egyesült Államokban megélénkült keresletnek, ahol a hazai korlátozott kínálat és magasabb árak tovább ösztönözték az importot.