Fao cikkek

hirdetés

Már közel egy éve csökkennek a nemzetközi élelmiszerárak

Már közel egy éve csökkennek a nemzetközi élelmiszerárak

A 2023-as előrejelzések jó szezont ígérnek a gabonák esetében.
Csökkent a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor ára

Csökkent a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor ára

FAO: januárban csökkentek a globális élelmiszerárak.
Megdöbbentő, de az élelmiszer-alapanyag árak már a 2021-es éviek alatt vannak

Megdöbbentő, de az élelmiszer-alapanyag árak már a 2021-es éviek alatt vannak

A FAO élelmiszerár-index alacsonyabb értékkel zárta 2022-t, mint az azt megelőző évet.
Befagytak az élelmiszerárak

Befagytak az élelmiszerárak

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.
A gabona drágul megállíthatatlanul

A gabona drágul megállíthatatlanul

A FAO által nyomon követett élelmiszer-alapanyagok jegyzése csökkent, kivéve a gabonáké.
hirdetés
Másfél éves mélyponton az olajár

Másfél éves mélyponton az olajár

A növényi olajok nyomták lefelé a globális árindexet.
Ötödik hónapja csökken a világ élelmiszerár-indexe, ami már csak 7,9 százalékkal magasabb a tavalyinál

Ötödik hónapja csökken a világ élelmiszerár-indexe, ami már csak 7,9 százalékkal magasabb a tavalyinál

A FAO élelmiszerár-index további 1,9 százalékkal zsugorodott, szintén csökkent a várható globális gabonatermelés.
Nagy áresés az élelmiszer világpiacán

Nagy áresés az élelmiszer világpiacán

Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója, köszönhetően a fontosabb gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenésének– jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Csökken a világban az alapvető élelmiszerek ára

Csökken a világban az alapvető élelmiszerek ára

Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Rekordot döntött a világ „élelmiszerszámlája”, miközben egyre több az éhező

Rekordot döntött a világ „élelmiszerszámlája”, miközben egyre több az éhező

Új rekordot döntött a világ „élelmiszerszámlája" elérve a 1,8 billió dollárt idén, ám mindez inkább az árak és a szállítás drágulásának köszönhető, mint a mennyiségi bővülésnek – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentésében.
hirdetés

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési válságról, hátterében konfliktusokkal, éghajlati sokkokkal, a COVID-19 miatti kiesésekkel, és elszaladó államháztartási hiányokkal, tovább súlyosbítva az ukrajnai háború hatásaival, mint az élelmiszerek és üzemanyag globális drágulása – mindezt akkor, amikor a vidéki térségek leszakadása és az agrár-élelmezési rendszerek törékenysége már eleve problémát okoztak.

Mérséklődnek az élelmiszerárak

Májusban már a második egymást követő hónapban mérséklődtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenése hatására.

Fantasztikus hír érkezett, áprilisban nem nőttek az élelmiszerárak a világban, sőt picit csökkentek

A nagy márciusi drágulás után olcsóbb lett a nemzetközi élelmiszerkosár áprilisban, köszönhetően az árcsökkenésnek a növényi olajok és a gabonafélék piacán – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Soha még nem került ennyibe az élelmiszer, mint most

A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.

Elszálltak az élelmiszerárak

Elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása miatt közel 10 éves csúcson álltak az élelmiszerárak a világon januárban.

Elszálltak az élelmiszerárak - nagyon régóta nem láttunk ekkora drágulást

Új magasságokban a világpiaci árbarométer: 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szakértői.

Megfordult a tendencia: végre nem drágulnak az élelmiszerek?

Júniusban egy év emelkedés után újra csökkentek a globális élelmiszerárak az ENSZ referencia-indexe alapján.

Hónapok óta mennek felfelé az élelmiszerárak

Kilenc hónapja emelkedésben a világpiaci árak.

Töretlen a drágulás - hónapok óta drágulnak az élelmiszerek

Decemberben már hetedik hónapja emelkedtek folyamatosan a világpiaci élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

3 milliárd embert érint: hogyan lehetne megelőzni a vízhiányt a mezőgazdaságban?

Meghaladja a három milliárdot azon emberek száma, kik vízhiányos agrártérségekben élnek, közel 1,5 milliárd helyzete súlyos. Ezen felül az egy főre eső édesvízkészlet több mint 20 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben, kihangsúlyozva az erőforráshatékonyság fontosságát az agrárium – a világ legnagyobb vízhasználója esetén.

Drágultak az élelmiszerek, de a hús ára mégis csökkent

A növényi olajok és a tejtermékek nyomták meg a FAO élelmiszerár-indexét, míg a hús és rizs ára csökkent.

Semmi sem lesz a régi: a járvány átformálta a világot

A koronavírus elleni harc példanélküli bizonytalanságot hozott a globális élelmiszer-ellátási láncokba; a munkaerőpiac, beszállítók, a mezőgazdasági termelés, az élelmiszerfeldolgozás, szállítás és logisztika, továbbá az élelmiszerkereslet változása lehetnek gócpontok.

Drágulásnak indultak az élelmiszerek

Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Mélyponton az élelmiszerárak, a cukor mégis drágult

Már a negyedik hónapja csökkent az alapvető élelmiszercikkek nemzetközi piaci ára a jelentős készletek és a gyenge kereslet mellett, utóbbi főként a koronavírus járvány miatti gazdasági visszaesés következménye – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Aggasztóan sok erdő tűnik el a Földről

Azonnali lépésekre van szükség az erdők biológiai sokféleségének megőrzéséhez az erdőpusztulás és erdőírtás ilyen súlyos mértéke mellett, olvasható a világ erdeinek állapotát bemutató jelentésben.

A koronavírus miatt lettek olcsóbbak az élelmiszerek?

Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus (COVID-19) járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt.

Csökkent az éhezők száma a világban, de aggodalomra így is van ok

Alacsony mértékű az éhezés Európa és Közép-Ázsia országaiban, de mérsékelt formája sokak számára jelent problémát, ahogy a túlsúly és elhízás is, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének új jelentésében.

Olcsóbb lett a tejtermék, drágultak a húsok

Összességében mérséklődtek az alapvető mezőgazdasági terményárak, azon belül is főleg a gabonafélék, tejtermékek és a cukor, a húsok és növényi olajok drágultak.

A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek is hozzá kell járulnia

Egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszaniuk a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál.

Nagyot drágult az élelmiszerkosár

Nagyot drágult a globális élelmiszerkosár: a húsfélék és tejtermékek árnövekedése miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban.

Éhezés: nem az étel a gond

Nem sikerül százmillió alá szorítani a súlyosan éhezők számát. A bajt nem az élelemhiány okozza, hanem a helyi konfliktusok, az államok politikai instabilitása és a globális felmelegedés miatt szaporodó éghajlati sokk.

A tejtermékek viszik az égbe az élelmiszerárakat

Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedése 167,5 ponton állt meg. 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken.

Negyedmillió magyart fenyeget az éhezés

Több mint 14 millió felnőtt és mintegy 4,7 millió gyermek éhezik Európában és Közép-Ázsiában – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma közreadott elemzésében.

A méheknek is lesz világnapjuk

Az ENSZ Közgyűlés meghirdette a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedét, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napot és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és akvakultúra nemzetközi évét is – írja a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Megoldás lehet a globális éhínségre: sós vízben termeszthető rizs

Egy 87 éves kínai biológus olyan rizsfajtát fejlesztett ki, mely képes elviselni a sós vizet is. A fogyatkozó édesvizek korában ez megoldás lehet az éhező néprétegek ellátására is. Az új rizsfajta csak Kínában 200 millió, világszerte pedig további többszáz millió embernek nyújthat élelmet.

Kedvezőbb élelmiszerárak a nagyvilágban

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, lekövetve a tejtermékek árának mozgását, így indexük 27 %-kal alacsonyabban zárt, mint minden idők legmagasabb értéke 2011 októberéből.

FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel

Ki kellene terjeszteni a vakcinázást a szarvasmarha bőrcsomósodáskór megállításáért Kelet-Európában és a Balkánon, főleg a veszélyeztetett területeken – javasolja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Globális felhívás az élelmiszer-pazarlás ellen

Megújította elköteleződését az élelmiszerpazarlás és -veszteség elleni harc mellett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Az ENSZ jelenleg zajló Közgyűlésének egy magas rangú rendezvénye foglalkozott az élelmiszer-pazarlással, az éhezés felszámolásához vezető út egy alapkövével.

A Google is segít megmenteni a Csendes-óceáni szigeteket

A talajromlás megállítása és megelőzése a következő évek egyik központi kérdése lesz a kis fejlődő szigetállamok számára, ha teljesíteni szeretnék a fenntartható fejlődési célokat - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A nem várt mennyiségű gabona a vásárlókedvet is meghozni látszik

Augusztban mérséklődtek az élelmiszerárak globálisan, miután a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult; a FAO élelmiszerár-index 1,3 százalékkal csökkent.

Szakértők felkavarnák az állóvizet: Európa belvízi halászata a téma

Sokan közülünk gondolkodás nélkül meg tudnánk nevezni egy-két vonuló halfajt, mint a lazac vagy a tokhal, vagy tenyészetett halat (pisztráng és ponty). A mai napon kezdődő FAO bizottság révén épp ezek, illetve más belvízi halfajok kerülnek terítékre.

Globális szinten emelkednek az élelmiszerárak

Július volt a harmadik egymást követő hónap, amikor a globális élelmiszerárak emelkedtek, főképp a gabonafélék, cukor és tejtermékek magasabb jegyzése okán, állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Mobilon érkezik a készpénz a háborús övezetben élő irakiakhoz

Sok rászoruló iraki család juthat készpénzhez biztonságos úton, mobiltelefonos pénzátutaláson keresztül, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) most először alkalmaz egy „munkáért készpénzt” mezőgazdasági programban. Ennek keretében 30 konfliktus sújtotta település 12 000 lakója jut támogatáshoz.

Belefulladunk a műanyaghulladékba

A PET-palackokból eredő plasztikszemét felhalmozódása a tengerekben éppolyan súlyos környezeti válsággá válik, mint a klímaváltozás. 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat. A halak megeszik a plasztikot, mi pedig a halakat.

A fenntartható termelés enyhítheti a migrációt

A klímaváltozás komoly veszélyfaktor a fejlődő országok vidéki népessége számára, gyakorta kiváltó oka az elvándorlásnak, ezért a fenntartható mezőgazdaság támogatása lényeges eleme a hatékony válasznak, hangsúlyozta tegnap Rómában a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.

Mezőgazdasági képzést kapnak a menekültek

Több ezer szíriai menekült és iraki család helyzete javulhat Irak nyugati részén, köszönhetően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO).

Hogyan lehet csillogó mosolya az észak-nigériai menekült családoknak?

Az afrikai „tojászöldség”, a padlizsán, nem véletlenül kapta az elnevezést: a zöld érett gyümölcse eleinte ovális formájával, fehér színével valóban tojásra emlékeztet. Ez az egyik olyan zöldség, amelyet a Boko Haram által elkövetett erőszaktól az ország északi részére menekült nigériai földművesek termelni kezdtek – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jóvoltából. A helyi nyelven gorongonak nevezett zöldség nem csak a táplálkozásban, de a közösségi életben is fontos szerepet játszik. A nők gyakran fogyasztják a gorongo nyers termését, hogy fogsorukat tisztán tartsák. Emellett a padlizsán az esküvői vagy keresztelő ünnepségeken is előkerül - írja a FAO.

Kétszer ennyit kell termelnünk 2050-re, hogy mindenkinek jusson

2050-re a globális lakosságszám valószínűleg megközelíti majd a 10 milliárd főt. Még visszafogott gazdasági növekedés mellett is ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági termények iránti kereslet 50%-kal nő. A FAO tanulmánya szerint lehetséges ennyit termelni, csak másképp kellene, mint ahogy most csináljuk.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo