Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója enyhén, 0,5 százalékkal, emelkedett júniusban. Noha a gabona és cukor nemzetközi jegyzése csökkent, ezt ellensúlyozta a tejtermékek, húsfélék és növényi olajok árának növekedése.
Fotó: Depositphotos
A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – idén júniusban 5,8 százalékkal zárt magasabban az egy évvel korábbi értéknél, ugyanakkor jelentősen elmaradt a 2022 márciusában mért történelmi csúcstól.
A FAO gabonaárindexe júniusban 1,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A kukorica világpiaci ára második hónapja esett meredeken a bőséges argentin és brazil kínálat következtében. A cirok és az árpa ára szintén csökkent. Ezzel szemben a búza ára emelkedett az Európai Unió (EU), Oroszország és az Egyesült Államok egyes régióiban jelentkező időjárási aggodalmak miatt. A nemzetközi rizsárak enyhén lejjebb kúsztak, elsősorban az indica fajták gyengébb keresletének következtében.
A növényi olajok ára 2,3 százalékkal emelkedett májushoz képest, elsősorban a pálma-, szója- és repceolajárak növekedésének köszönhetően. A pálmaolaj jegyzése közel 5 százalékkal nőtt az élénk globális kereslet miatt. A szójaolaj ára szintén nőtt, részben a bioüzemanyagok iránti fokozódó kereslet miatt Brazíliában és az USA-ban, valamint a dél-amerikai szójababárak drágulása okán, amelyet az erős nemzetközi kereslet eredményezett. A repceolaj ára szűkös globális kínálati kilátások miatt emelkedett, miközben a napraforgóolajé csökkent a Fekete-tengeri térség kedvezőbb termelési kilátásai miatt.