Fao cikkek
Végre több halat eszünk - de milyen áron?
Több halat esznek globálisan az emberek, ami egészségügyi szempontból egyértelműen jó hír. Ugyanakkor kicsit sem csökken a túlhalászat szintje a kereskedelembe kerülő tételek harmada nem fenntartható forrásból származik.
Szellemhalászat pusztítja a tengereket
Egyre komolyabb károkat okoz az élővilágnak a szellemhalászat, vagyis a gazdátlanul hagyott halászati hulladék, ami "önállósítja magát".
Fenntartható gazdálkodás? Na ugye, hogy meg lehet csinálni!
Nem csak bizonyítja az ENSZ élelmezésügyi világszervezete (FAO) új kiadványában, hogy megvalósítható az ökoszisztéma-alapú gazdálkodás, de gyakorlati útmutatót is ad az ilyen működéshez.
Itt az idő, hogy átgondoljuk a növényvédő szerek szabályozását
Mintegy három évtizeddel az előző erre vonatkozó jelentés után a FAO és a WHO frissítette a törvényi szabályozásra és címkézésre vonatkozó ajánlásait.
Van diszkrimináció, csak adat nincs róla
A nemek közti egyenlőtlenségekről régiónkban hiányoznak a konkrét adatok, emiatt alakulhatott ki az a tévképzet, hogy itt a nemek közti diszkrimináció nem létező probléma - véli a FAO szakértője. Pedig több százalékkal nőne a termelés, és csökkenne az éhezés, ha nagyobb szerephez jutnának a mezőgazdaságban a nők.
Bővülő termelés, alacsonyabb árak - ezt hozza a következő évtized
Bőséges termés a gabonák esetében, megnövekedett termelékenység és visszafogott ütemű növekedés a kereslet terén – minden tényező adott a mezőgazdasági termékek árainak fokozatos csökkenéséhez. Mégis, az árszint várhatóan nem megy az alá, amit a kétezres évek elején tapasztaltunk, állapítja meg a legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen jegyez.
Mitől ilyen drága az étel?
Az élelmiszerárak változékonysága a legnagyobb probléma az éhezés megoldása ügyében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) elnöke a brazil José Graziano Da Silva szerint. Ez a szegény fogyasztói csoportokon kívül a kistermelőket, és széles körben a mezőgazdaság egészét sújtja.
Olcsó élelmiszerekre már ne számítsunk!
Tartósan magas élelmiszerárakra számít a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
Nyakukon az élelmiszerhiány?
Az egész észak-afrikai régióra átterjedhet a Líbiában tapasztalható élelmiszerhiány - közölte pénteken az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint.
Egy biztos: drágulni fognak az élelmiszerek!
Tovább növelheti a februárban történelmi csúcsra emelkedett élelmiszerárakat és veszélybe sodorhatja az ellátás biztonságát a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának terjedése és a protekcionizmus - figyelmeztet hétfőn megjelent elemzésében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
Ebből még baj lesz: történelmi csúcson az élelmiszerárak
Decemberben történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak, és meghaladták a 2008. évi szintet, amikor a rendkívüli drágulás számos fejlődő országban váltott ki zavargásokat - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán ismertetett adataiból.
Gondoljunk a jövőre!
Idén csökkent az éhezők száma, de továbbra is magasabb, mint a gazdasági világválság előtt. A Világélelmezési Csúcstalálkozón elfogadott cél, hogy 2015-ig a jelenlegi 925 millióról 400 millióra csökkenjen az éhező emberek száma.
Végre egy jó hír: olcsóbb lehet néhány élelmiszer
A következő hónapokban az alapvető élelmiszerek árának további csökkenésére lehet számítani az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön ismertetett elemzése szerint.
Minden hatodik ember éhezik
A magas élelmiszerárak az idén további 40 millió embert taszítottak éhezésbe a világon - közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), amely szerint ezzel globálisan mintegy 963 milliós az éhezők tábora.
A magyar gazdák lehetnek a klímaváltozás nyertesei!
Amennyiben sikerül megvalósítani a tervezett projekteket, akkor hazánk vezető élelmiszertermelő ország, így a felmelegedés győztese lehet - véli az FVM. Már persze, ha megfelelő mennyiségű növényt termelünk, ha azt el tudjuk adni külföldre és továbbra is élénk marad az érdeklődés a bioüzemanyagok iránt. De akkor igen.