hirdetés

Mezőgazdasági képzést kapnak a menekültek

Több ezer szíriai menekült és iraki család helyzete javulhat Irak nyugati részén, köszönhetően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO).
hirdetés

A német finanszírozású project révén szíriai menekültek többek között mezőgazdasági képzést kapnak üvegházi növénytermesztésből Erbil és Dohuk tartományokban. Helyi iraki családok pedig baromfit, illetve húsfeldolgozáshoz és méhészkedéshez szükséges eszközöket.

Kép: ©FAO/Karina Coates

A hosszú évek óta húzódó konfliktus miatt 3,2 millió ember küzd élelmiszerellátási nehézségekkel Irakban. Szintén 3 millió fölött van azon irakiak száma, akik belső menekültként az ország más részén kénytelenek élni. Ezen felül 240 000 szíriai menekült él az országban, szinte kivétel nélkül északon, táborokban vagy falvakban.

„A családok nehéz helyzetben vannak. Csökkenteniük kell az adagokat, vagy kihagyni egy egész étkezést, rosszabb esetben pedig kölcsönre van szükségük, hogy élelmiszerhez jussanak,” mondta Fadel El-Zubi, a FAO iraki képviselője. „Alternatív jövedelemforrást kínálva a kormány azon törekvéseihez csatlakozunk, hogy hosszú távon csökkentsük az élelmiszersegély-függőséget és újra normalizálódhasson a helyzet amilyen gyorsan csak lehet.”

A hónap elején 150 faluban osztottak tyúkokat, baromfitápot és egyéb felszerelést. Így év végéig ezen családok, akik háztartásonként 23 tyúkot kaptak, mintegy 1,38 millió tojáshoz és 1 200 kilogramm húshoz juthatnak majd.

Közben mások méhészeti, illetve tej- és gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos ismereteket szerezhetnek, hogy különböző tejtermékek és gyümölcskészítmények (lekvárok, aszalt gyümölcsök) előállításából biztosítsanak jövedelmet családjuk számára.

Egyes menekülttáborokban Erbil és Dohuk tartományokban 10-10 üvegház létesül, ahol az ott élő szíriai menekültek paradicsomot és uborkát termeszthetnek – mindkettő nagyon keresett a környéken.

Az 1,6 millió dollár költségvetésű projekt támogatója a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium - olvasható a FAO közleményében.

Hogyan lehet csillogó mosolya az észak-nigériai menekült családoknak?
Az afrikai „tojászöldség”, a padlizsán, nem véletlenül kapta az elnevezést: a zöld érett gyümölcse eleinte ovális formájával, fehér színével valóban tojásra emlékeztet. Ez az egyik olyan zöldség, amelyet a Boko Haram által elkövetett erőszaktól az ország északi részére menekült nigériai földművesek termelni kezdtek – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jóvoltából. A helyi nyelven gorongonak nevezett zöldség nem csak a táplálkozásban, de a közösségi életben is fontos szerepet játszik. A nők gyakran fogyasztják a gorongo nyers termését, hogy fogsorukat tisztán tartsák. Emellett a padlizsán az esküvői vagy keresztelő ünnepségeken is előkerül - írja a FAO.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo