A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – októberi értéke 10,9 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintjét.
A gabonafélék árindexe 1,0 százalékot csökkent egy hónap alatt. A rizs ára a nemzetközi piacokon 2,0 százalékkal zuhant a lanyha importkereslet miatt, míg a búzáé 1,9 százalékkal, köszönhetően az Amerikai Egyesült Államokból érkező erős kínálatnak és az exportőrök közti intenzív versenynek. Ezzel szemben a szemestermények jegyzése – élen a kukoricával – valamelyest nőtt, részben az alacsony argentin készletek miatt.
A növényi olajok árindexe 0,7 százalékkal zsugorodott szeptember óta, miután a pálmaolaj a szezonálisan magas kibocsátás és a nyomott kereslet miatti alacsonyabb ára bőven ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj drágulását. A szójaolaj ára főként a biodízel előállítók nagyobb kereslete miatt nőtt.
A cukor áridexe bár 2,2 százalékkal csökkent, de még így is 46,6 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel ezelőtti értékét. Az októberi korrekció a brazil termelés gyors ütemének köszönhető, ám az esetlegesen szűkülő globális kibocsátás az előttünk álló szezonban határt szabott az esésnek.
A húsfélék árindexe 0,6 százalékkal mérséklődött, miután a sertéshús alacsony kereslete (főként Kelet-Ázsiából) és ára ellentételezte a baromfi-, marha- és birkahús árát.
Ezzel szemben a tejtermékek ára globálisan 2,2 százalékkal drágult, véget vetve egy kilenc hónapja tartó csökkenésnek. A tejpor ára nőtt leginkább a megugró közép- és hosszútávú importkereslet, illetve az El Niño jelenség esetleges hatása miatt a Csendes-óceán térségének tejtermelésére körüli aggodalmak miatt.