A FAO élelmiszerár-index, ami a világkereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, alig 0,5 százalékkal maradt el novemberi szintjétől, ám így is 6,7 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti értékét.
Fotó: Depositphotos
Az évet vizsgálva az index 122,0 pontos átlaggal zárt, ami 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023-as évi átlagnál. A trend mögött a gabonafélék és a cukor jelentősen alacsonyabb jegyzése áll, amit az indexen belül a növényi olajok, tejtermékek és húsok óvatos drágulása nem tudott ellensúlyozni.
Decemberben a gabonafélék globális árindexe lényegében változatlan maradt, egy évvel korábbi értékét azonban 9,3 százalékkal múlta alul még úgyis, hogy a kukorica valamelyest drágult (a búza azonban olcsóbb lett). 2024-et nézve az alindex 13,3 százalékkal zuhant a 2023-as átlaghoz képest, amely folyamat, már 2022 óta tart. A rizsfélékre vonatkozó mutató 0,8 százalékos éves növekedéssel zárt, 16 éves csúcsot döntve nominális értékben.
A növényi olajok árindexe 0,5 százalékkal zsugorodott november óta, azonban ezzel is 33,5 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi szintjét. A szűkösebb globális készletek okán a tavalyi év átlaga 9,4 százalékkal haladta meg a 2023-as átlagot.
Megtörve egy háromhónapos csökkenő trendet, a húsfélék árindexe mindezekkel szemben 0,4 százalékos havi emelkedést produkált, amivel 7,1 százalékkal zárt magasabban az egy évvel korábbhoz képest. Az éves átlagokat vizsgálva a húsfélék árindexe átlagosan 2,7 százalékkal haladta meg a 2023-asat, mivel a marha-, birka- és baromfihús áremelkedése dominált az olcsóbbá vált disznóhússal szemben.