A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi –, 1 százalékkal nőtt márciushoz képest és 7,6 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintjét.
Fotó: FAO/ Anis Mili
A FAO húsárindexe 3,2 százalékkal emelkedett áprilisban márciushoz képest; a jegyzések minden kategóriában emelkedtek, a sertéshúséval az élen. A marhahús ára is erősödött, különösen Ausztráliában és Brazíliában, a stabil globális importkereslet és a korlátozott exportlehetőségek közepette.
A FAO tejtermékekre vonatkozó árindexe áprilisban 2,4 százalékkal nőtt az előző hónap óta, ezzel 22,9 százalékkal magasabb értéket mutatva, mint egy évvel ezelőtt. Az emelkedés mértéke a vaj nemzetközi árának növekedésével magyarázható, amely az európai készletek csökkenése miatt új történelmi csúcsot ért el.
Ezzel szemben a növényi olajok ára 2,3 százalékkal csökkent, bár az egy évvel korábbi értéknél 20,7 százalékkal volt magasabban. A pálmaolaj ára jelentősen csökkent a főbb délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan magasabb kibocsátása miatt, míg a szója- és repceolaj világpiaci ára emelkedett az erős globális importkereslet miatt. A napraforgóolaj ára nagyrészt stabil maradt.