A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi –, májusban átlagosan 127,7 pontot mutatott, ami 0,8 százalékkal kevesebb mint áprilisban, de 6,0 százalékkal az egy évvel ezelőtti érték felett maradt.
Fotó: FAO/ Luis Tato
A növényi olajok ára 3,7 százalékkal volt kevesebb áprilishoz képest, az összes főbb olajfajta jegyzése csökkent. A pálmaolajnemzetközi ára elsősorban a szezonális termelés és a délkelet-ázsiai termésnövekedés miatt zuhantak jelentősen; a szójaolaj globális árát a dél-amerikai kínálat gyarapodása és a bioüzemanyag-alapanyagok iránti visszafogott kereslet befolyásolta; a repceolaj ára az Európai Uniós várhatóan javuló kínálat miatt mérséklődött, míg a napraforgóolaj jegyzése a globális importkereslet gyengülése és az ár versenyképességének romlása miatt esett.
A FAO cukorárindexe 2,6 százalékkal lett alacsonyabb májusban; ennek okai a bizonytalan világgazdasági kilátások miatti aggodalmak, az ital- és élelmiszer-feldolgozó ipar potenciálisan gyengülő kereslete, valamint a globális termelés következő szezonban várható fellendülésére vonatkozó várakozások.