Az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árának mutatója tovább csökkent júniusban, miután olcsóbb lett a főbb gabonafélék és a növényi olajok többsége – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, május óta 1,4 százalékot csökkent, míg a tavaly márciusi csúcs óta 23,4 százalékot.
A gabonafélék ára júniusban 2,1 százalékkal lett kevesebb. A szemestermények iránti globális kereslet 3,4 százalékkal zuhant köszönhetően a megnövekedett argentín és brazil kukorica-készleteknek, illetve a pozitív termelési kilátásoknak az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogy az északi féltekén megkezdődött az aratás, a búza nemzetközi ára 1,3 százalékkal csökkent, amire szintén befolyással voltak a bőséges tartalékok és az alacsony exportvám Oroszországban, illetve a jó amerikai termelési kilátások A rizs nemzetközi piaci ára is mérséklődött (-1,2 százalék) a nem Indica típusú fajták iránti nyomott kereslet közepette, továbbá Pakisztán törekvése miatt, hogy exportját növelje.
A növényi olajok árindexe májushoz képest 2,4 százalékkal csökkent, mivel a pálma- és a napraforgóolaj alacsonyabb nemzetközi ára erősebben hatottak az indexre a kedvezőtlen időjárás miatt dráguló szója- és repceolajhoz képest.
A tejtermékek árindexe 0,8 százalékot zsugorodott júniusban, ahoy a sajt alacsonyabb ára ellentételezni tudta a vaj – főként a közel-keleti – kereslet megnövekedése által generált drágulását.