Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint áprilisban az átfogó árindex 127,2 pont lett, ami 0,8 pont (0,6 százalék) emelkedés márciushoz viszonyítva. Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után.
Az áprilisi emelkedés ellenére az index 31,2 ponttal (19,7 százalékkal) állt alacsonyabban tavaly áprilishoz képest.
Az átfogó mutató áprilisi emelkedését a cukorárindex meredek emelkedése, valamint a húsárindex emelkedése okozta, miközben a gabona-, tejtermék- és a növényi olajárindexek tovább csökkentek.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindexe áprilisban átlagosan 136,1 pont volt, ami 2,4 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál, és 33,5 ponttal (19,8 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi értéknél. Az összes főbb gabona világpiaci árának csökkenése felülmúlta a rizs árának növekedését. A nemzetközi búzaárak áprilisban 2,3 százalékkal csökkentek havi szinten és ezzel 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre kerültek.
A növényiolaj-árindex áprilisban átlagosan 130,0 pont volt, ami 1,8 pontos (1,3 százalékos) csökkenés márciushoz képest, ez az ötödik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálmaolaj stabil világpiaci árát, valamint a szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.
A tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont volt, 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál. Ebben szerepet játszott, hogy áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, és esett a sajt ára is. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban stagnált a vaj világpiaci ára.