élelmiszeripar cikkek
Nem tudtak versenyezni a feketegazdasággal
Fizetésképtelenné vált a TOP 5 hazai húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft., a cég ötszáz dolgozója nem kapta meg májusban a fizetését, információk szerint csődbiztos vette át a céget, a bank mindent lefoglalt.
Miért járnak jobban a disznók?
Nincs szakmai indoka a baromfiágazati szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús áfája 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna.
Beszállító lenne egy multinál? Itt a lehetőség
Folytatja a Lidl két évvel ezelőtt elindított programját és továbbra is várja a kiváló minőségű termékeket előállító hazai termelőket, vállalkozásokat. A további potenciális beszállítók felkutatására az áruházlánc most egy rendezvénysorozatot indít el, amelyen az érdeklődők első kézből informálódhatnak a program előnyeiről, a csatlakozás feltételeiről.
Alacsonyabb lesz az áfa, kevesebb lesz a csalás
Örömmel fogadták a szakmai szervezetek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi bejelentését a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra történő csökkentéséről jövőre. A szakértők szerint így csökkenhet az áfacsalások száma, ami most az ágazat felét érinti.
Éppen a ropi jön ki a legrosszabbul a kormányzati sarcból
A népegészségügyi termékadó bevezetése alaposan felbolydította a nassolnivalók piacát: ugyan viszonylag kevés magyar szereti a ropogtatnivalókat, de egyre inkább az egzotikus csipszek felé fordulnak, míg a ropit már alig veszi valaki.
Valami nincs rendben a paprikával
Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.
Most már mindenki annyi tejet termel, amennyit akar
A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezette a tejkvótát. A kvótát egyébként eddig sem használtuk ki, így már nem lesz semmi, ami korlátozza a tejtermelést az Európai Unióban.
Öt probléma, amivel szembe kell néznünk 2050-ben
Alapvetően megváltozik ma ismert világunk néhány évtizeden belül: még megjósolni sem lehet, hogy technika milyen forradalmi változásokat hoz az életünkbe, de néhány veszély már most látható. Néhány globális probléma, amikről tudunk, de nem igazán foglalkozunk velük.
Zsigó: 300 milliárdnyi forrás jöhet az élelmiszeriparba
Jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a magyar élelmiszeriparban 2020-ig az élelmiszeripari-fejlesztési stratégia nyomán, amelyre a tervek szerint mintegy 300 milliárd forrás áll majd rendelkezésre - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) húsvéti sajtótájékoztatóján.
Csökkenteni és nem növelni kellene a termékadót
A magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei jelenleg is messze meghaladják az európai versenytársak hasonló költségeit, és az elmúlt évek során azok mértéke jelentősen emelkedett. A népegészségügyi termékadót (NETA) ezért nem növelni, hanem csökkenteni kellene.
Áttörést hozhat a gyógyításban a génmódosítás?
Új távlatok nyit a biotechnológiában és a mezőgazdaságban a tudósok által munkára fogott CRISPR-molekula: ez képes belépni akár egy vírus DNS-ébe és kivágni belőle a kívánt szegmenst. Meggyógyítottak már vele egeret és módosítottak vetőmagokat is.
Még több termékre vetne ki adót a kormány
Kiszélesítené a népegészségügyi termékadóra kötelezett termékek körét a KDNP. Az ÉFOSZ szerint azonban már így is lényegesen magasabb a magyar vállalkozások adóterhelése a környező országokénál, ami versenyhátrányt okoz és emiatt egyre kevesebb a magyar termék a boltokban.
Önmegtartóztatás helyett tudománnyal az elhízás ellen
A nyugati világban egyre nagyobb probléma a kóros elhízás. Magyarország sajnos az élvonalban van a fiatalkori túlsúlyosság világranglistáján. A törvényhozók számos országban gyakorolnak egyre nagyobb nyomást az élelmiszergyártókra, hogy egészségesebb és tápanyagokban gazdag termékekkel álljanak elő.
Több cég fizethet a közösségi marketing alapba
Kibővítették a közösségi marketing alapba fizetők körét a tej termékpályán; a továbbiakban így fizetniük kell az ágazati marketing hozzájárulást azoknak a feldolgozóknak, valamint kis- és nagykereskedőknek is, akik eddig nem voltak tagjai a szakmaközi szervezetnek.
Függőséget árulnak a cukrozott élelmiszerek gyártói
Milyen vállalati felelősségvállalás lehetséges egy olyan szektorban, ahol a termék kimutathatóan függőséget okoz és egészségkárosító hatással van? A patkánykísérletekben a heroin helyett is a cukrot választották a négylábúak.
Mától szigorodnak az élelmiszerjelölés szabályai
Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, mert az átmeneti időszakot követően hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.
Nem is olyan rossz a bio
A növényvédő szereket és műtrágyákat hasznosító gazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz, de magasabb termésátlagok érhetőek el vele – ez a jelenlegi mezőgazdaság egyik alaptétele. Most egy független és átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez nem egészen igaz.
Világsikert ért el az egyszemélyesnek indult magyar vállalkozás
Működésének négy éve alatt ezúttal a legfontosabb csokoládés szakmai elismerését sikerült megszereznie a chocoMe-nek. A magyar csokoládémanufaktúra 2014 tavaszán a nemzetközi, független és a világ egyik legrangosabb csokoládéversenyén, az International Chocolate Awards-on mérettetett meg, és az európai elődöntőben ezüst érmet nyert a mogyorós Raffinée-val.
Mehetnek a magyar marhák Kínába
Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt. Az úgynevezett marhahús-protokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását a kínai piacra. Folyamatban van a sertéshús készítmények és a baromfitermékek engedélyeztetése is.
Orosz szankciók: már megjelentek az ügyeskedők
Az Európai Unió és Oroszország közötti szankcióháború legnagyobb vesztesei, a jelentős orosz exporttevékenységet végző cégek, ám mostanra már a belföldre termelő cégek is érzik a válság begyűrűző hatását. Nem könnyű megszabadulni a hirtelen megjelenő árufeleslegtől, így egyre többen élnek különféle trükkökkel.
Webáruházban vett spagettit? Ne egye meg
Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönköly spagetti került forgalomba 19 európai tagállamban, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. Hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül.
Egy újabb különadót fizethetünk
Ágazati különadónak minősítette lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az élelmiszerlánc felügyeleti díj tervezett változását. Vámos György szerint ezt is a fogyasztók fogják megfizetni, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.
Többet is kihozhatnánk az élelmiszeriparból
Világszerte felértékelődött az élelmiszeripar szerepe, jelentősége a globális népességnövekedéssel párhuzamosan egyre inkább nő. Magyarország adottságai és a világpiaci környezet együttesen komoly esélyt jelentenek az ágazat hazai szereplői számára.
Lánctartozást hoz az orosz embargó?
A jelentős feketegazdaság és a kevés vevő miatt kiszolgáltatott magyar élelmiszer-ipari cégeknek újabb nehézséget jelent az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó, ami miatt az építőiparhoz hasonló lánctartozások is kialakulhatnak a szektorban, figyelmeztet az Atradius Hitelbiztosító.
Orosz embargó: kicsit sokat kérnek
Brüsszel felfüggesztette az orosz embargó miatt kieső élelmiszeripari termékek kártérítési igényeinek feldolgozását, mivel az igények az EU éves orosz exportjának összegét is meghaladták.
Mit iszunk majd az olcsó szlovák tej helyett?
Kiverte a biztosítékot az olcsó szlovák tej Magyarországon: a minisztérium vizsgálatot indított, a gazdák demonstráltak, a hatóság lefoglalt több tízezer liter tejet. A megüresedett piaci résbe a jelek szerint Csányi Sándor OTP-vezér kezében lévő agrárbirodalom egyik tejmárkája lépne be.
Olcsóbb lehet az élelmiszer – de nem a boltokban
A legújabb keletű Nyugat–Oroszország kereskedelmi háborúskodás jó eséllyel le fogja nyomni az árakat. Ám ha ez be is következik – figyelmeztet a FAO szakértője –, nem lesz szükségszerűen olcsóbb a kenyér vagy a hús a boltokban.
Ez az igazi biznisz az élelmiszeriparban
A hűtés nemcsak az áruk tárolását jelenti, hanem hűtött szállítását is. Az igazi pénz állítólag ebben van. Az USA-ban a megvásárolt élelmiszerek 70 százaléka úgynevezett "hidegláncon" keresztül érkezett az áruházakba, vagyis hűtőházakban volt tárolva és hűtőkamionokon szállították.
Csökkentenék a tej áfáját a szakmai szervezetek
Tíz százalékra csökkentené a tej áfáját az Agrárkamara és a Tej Terméktanács. A szervezetek szerint ezzel a lépéssel szűkülne a feketegazdaság, de amíg meglépi a kormány, addig is regisztrációra köteleznék a nagykereskedőket.
Erősen koncentrált a magyar sörpiac
Több mint hetven olyan magyarországi vállalkozás van, amely a cégnyilvántartás szerint főtevékenységként végez sörfőzést. A társaságok 2011 óta 120-133 milliárdos összesített árbevételt értek el, ezek túlnyomó többségét a három legnagyobb gyár produkálta.
Kihívás, hogy mit eszünk 30 év múlva
Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket? Miként használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Meddig lehet terhelni még környezetünket, hogy kiszolgálja az egyre növekvő élelmiszerkeresletet? – Globál menü címmel készült el az az ismeretterjesztő film, amely megkísérel választ adni ezekre és más, hasonló kérdésekre a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően. A filmről a rendező, Novák Tamás beszél.
Orosz hústilalom: százmilliárdos a tét
280 milliárdos árbevételt ért el 2012-ben az a 14 cég, amelyek tiltólistára kerültek az orosz piacon. A vállalkozások árbevételének nagyjából fele exportból származik, nyolcezer munkahely kerülhet veszélybe.
Kiszúrtak az oroszok a magyar húsiparral
Komoly problémát okoz az exportra termelő magyarországi húsipari cégeknek, hogy május 14-étől átmenetileg megtiltotta termékeik bevitelét Oroszországba az ottani állat- és növényegészségügyi felügyelet, a Roszszelhoznadzor. Többen kifogásolták azt is, hogy az intézkedést az orosz hatóság nem indokolta.
A higiénia még mindig gond az üzletekben
Kevesebb a bizonytalan forrásból származó élelmiszer, de még mindig gondok vannak a higiéniával és még mindig sok helyen a lejárt szavatosságú élelmiszert is kirakják a pultokra.
Padlón az üdítőgyártók
Megállíthatatlannak tűnik az alkoholmentes italgyártó ágazat mélyrepülése, egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet vásárolnak Magyarországon. A szektor így új munkahelyek teremtése és beruházások helyett 2013-ban is létszámcsökkentésre kényszerült.
Libamájra, mézre és mangalica szalámira éhesek a japánok
Önálló nemzeti standdal és 13 magyar cég részvételével képviselteti magát hazánk a FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon, Tokióban.
Jövőre csak a kézműves lehet kézműves!
Új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transz-zsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása.
Egy egérért két év – börtön járna a génmanipulációért
Szigorúbban büntetné a GMO-tevékenységet a kormányzat. Ezentúl engedély nélkül tilos lenne génmódosított állatokat is behozni Magyarországra, de a GM vírusok előállítását és terjesztését is büntetnénk. A GM kukoricáért eddig is két évet lehetett kapni.
Ne feledje befizetni a felügyeleti díjat!
Január végéig be kell fizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat! A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el. Az eddigi tapasztalatok alapján különösen fontos, hogy utalás előtt ellenőrizzék a bankszámlaszámot.
Magyar búzafajta lehet a válasz a globális felmelegedésre
Biztató eredményei vannak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatásoknak. A megváltozott időjárási körülmények új kihívások elé állítják az agráriumot, amelyekre jó válasz lehet az alakorbúza nemesített változata. Az újonnan előállított alakorfajták jól bizonyítottak az elmúlt években.
A mézben jöhet a GMO-virágpor
Döntött az Európai Parlament (EP) szerdán arról, hogy a virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek. Ennek értelmében a genetikailag módosított (GMO) virágpor jelenlétét gyakorlatilag nem kellene feltüntetni a címkéken, mert a virágpor aránya nem haladja meg a mézben azt a mértéket, amely fölött az alkotóelemeket jelölni kell.
Élelmiszeripar csak nyilvántartott vállalkozókkal
Aki élelmiszeriparban dolgozik, már most igényeljen nyilvántartási számot, mert jövőre ellehetetlenülhet! 2015-től ugyanis csak olyan vállalkozótól lehet rendelni, aki rendelkezik FELIR azonosítóval.
Tavaly jól tejelt a tejágazat, idén már nem biztos
Kedvező évet zárt 2013-ban a magyar tejágazat, a tejtermékek piaca egész évben keresleti volt, ez pedig mind a termelők, mind a feldolgozók számára jövedelemtöbbletet eredményezett
Csúcs volt a november
A borászok lelkendeztek az idei szőlőtermés láttán, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA történetének legnagyobb magyar beruházását hozta össze, a Piac és Profit pedig megrendezte a IV. Magyar Fenntarthatósági Csúcsot.
Kinek kell a kapuvári húsgyár?
Újabb pályázatot írtak ki a felszámolók az egykori kapuvári húsgyár két cégének vagyonára, amelyet ezúttal is együttesen hirdettek meg. A korábbi pályázatok sorra sikertelenül zárultak.
Hitelprogram indult élelmiszeripari vállalkozásoknak
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a kormány döntésének megfelelően 6 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogramot.
Hungarikum lett a gyulai kolbász és az operett
A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba – közölte a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Ópusztaszeren.
400 milliót kapnak a Pápai Hús beszállítói
Pénzükhöz juthatnak a Pápai Hús beszállítói, a Nemzeti Agrárkamara ugyanis 400 millió forintos megállapodást köt a Vidékfejlesztési Minisztériummal, az összeget teljes egészében a beszállítók kártalanítására fordíthatják.