Komoly versenyhátrányt teremtene a baromfipiaci szereplők számára és ágazati munkahelyeket sodorna veszélybe, ha a kormány - egyoldalú lépésként – a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a sertés tőkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben – nyomatékosítja a BTT. A terméktanács szerint a baromfiágazatra és más hús termékpályákra nézve kedvezőtlen intézkedés lenne, ha az áfa csak a sertéshúsnál csökkenne. Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016. januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.
A BTT szerint nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfaszabályozásban diszkriminálni kellene. Fontos kiemelni, hogy az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen (32 kg/fő/év, míg a sertés 28 kg/fő/év). (A tejágazat is áfacsökkentést kér.)
A jelenlegi diszkriminatív javaslat a fogyasztásban vezető baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, hiszen a 22 %-os fogyasztói árkülönbség költség oldalról kigazdálkodhatatlan, így ágazati vállalkozásokat lehetetleníthet el. A terméktanács felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium második legnagyobb exportőrének számító baromfiágazat 60 ezer embert foglalkoztat. A hazai állattenyésztési termékpályák közül a baromfiszektor volt az egyetlen, amely szinte önerőből, minimális támogatás mellett volt képest növelni teljesítményét, most pedig padlóra kerülhet a baromfitermékekre hátrányos, egyoldalú áfamérséklés miatt.
A sertés- és a baromfihúsok a piacon egymás helyettesítő termékeinek számítanak, ezért az áfaszabályozásban nem lehet különbséget tenni közöttük – hangsúlyozza a BTT -, ellenkező esetben komoly adójogi és versenyjogi kérdések is felmerülhetnek. A szervezet emlékeztet arra, hogy az élelmiszergazdasági termékpályák korábbi közös áfamérséklési törekvései is arra irányultak, hogy a sertés- és a baromfitermékek áfája – más alapvető élelmiszerek mellett - egyszerre, azonos mértékben csökkenjen. A terméktanács bízik abban, hogy a kormánynak nem célja a baromfiszektor teljes ellehetetlenítése. Ezért arra kéri a döntéshozókat, hogy a tervezett áfacsökkentéskor a sertés- és a baromfiszektort azonos mércével kezeljék.