áfacsalás cikkek


Ez a trükk tüntetett el 2,5 milliárd forintot

Ez a trükk tüntetett el 2,5 milliárd forintot 

Trükköző áfacsalókat tartóztattak le.
Ritka pofátlan áfacsalókat leplezett le a NAV

Ritka pofátlan áfacsalókat leplezett le a NAV 

Mintegy 800 millió forint kárt okozott a költségvetésnek az a férfi, aki külföldről behozott hús áfájával csalt, az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vádemelést javasol.
Áfacsalókat fogtak – egy ismert webáruház is érintett

Áfacsalókat fogtak – egy ismert webáruház is érintett 

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek.
Több mint 100 milliárd euró áfát csaltak el az uniós országokban

Több mint 100 milliárd euró áfát csaltak el az uniós országokban 

Az Európai Bizottság közzétette tanulmányát, amely szerint az uniós országok áfakiesése 2017-ben 137 milliárd euró volt. Ez a nagyarányú áfakiesés ismét felhívja a figyelmet az áfaszabályok reformjának szükségességére.
A vagyonvédelem a legfertőzöttebb iparág

A vagyonvédelem a legfertőzöttebb iparág 

Egy nemrég napvilágot látott NAV tájékoztató tételes listát ad azon körülményekről, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy vagyonvédelmi cég áfacsalásban vesz részt. 
Már nem Magyarország az áfacsalók országa

Már nem Magyarország az áfacsalók országa 

Az elmúlt években a közép- és kelet-európai régióban Magyarország az élmezőnybe került a beszedett áfa vonatkozásában. Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb „rangsor” szerint a régióban csak Ausztria előzi meg hazánkat. A pozitív fordulat több tényezővel is magyarázható, ilyen például a belföldi összesítő jelentési illetve az EKÁER bevezetése.
Áfarendszer: kevesebb lesz a kiskapu és a fekete lyuk

Áfarendszer: kevesebb lesz a kiskapu és a fekete lyuk 

Az Európai Parlament képviselői támogatták az áfaszabályok reformjának jó részét – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával. Az Unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt, mutatják egyes tanulmányok.
150 milliárd eurós kárt okoz az áfacsalás

150 milliárd eurós kárt okoz az áfacsalás 

A jelenlegi uniós áfarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség, ugyanis az Európai Unió tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró áfabevételtől esnek el - közölte az Európai Bizottság pénteken közzétett tanulmányában.
Eltűnnek az import tejek a boltokból

Eltűnnek az import tejek a boltokból 

Gyakorlatilag eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, amelyek szállítása az áfacsalás egyik melegágya – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.
Uniós "gyorsintézkedések" áfacsalás ellen

Uniós "gyorsintézkedések" áfacsalás ellen 

Az unió készül az áfarendszer nagyszabású reformjára, de mivel az új rendszer bevezetése hosszú ideig tart, a legsúlyosabb problémák megoldására gyorsintézkedéseket („Quick Fixies”) vezetnének be. A Leitner Leitner adótanácsadó cikke ezeket mutatja be.

Csalásbiztos áfacsomag állíthatná meg a bűnözőket 

Az Európai Bizottság új javaslatokat terjesztett elő annak érdekében, hogy az áfa uniós rendszere csalásbiztosabbá váljon, és bezáruljanak a nagy összegű adócsalás elkövetésére lehetőséget adó kiskapuk. Az új szabályozás célja a tagállamok közötti bizalomépítés és ezáltal az információcsere kiszélesítése, valamint a nemzeti adóhatóságok és bűnüldöző hatóságok közötti együttműködés megerősítése.

Jövőre vége a számlás trükközéseknek 

Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Vége a gázpalackos feketézésnek 

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gázpalackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, ugyanakkor legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a gázpalackok házhoz szállítása - hívja fel a figyelmet a Prímaenergia Zrt.

Ragadós a magyar példa 

Magyarországon az EKÁER bevezetése óta jelentős előrelépés történt az áfacsalások visszaszorításában. A rendszer olyannyira bevált, hogy a szlovák adóhatóság a magyar EKÁER-hez hasonló elektronikus árukövetési megoldás bevezetését tervezi – hívta fel a figyelmet a Grant Thornton Hungary könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést 

Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeni a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály változtatás sem történt még meg.

Tudtuk nélkül keveredhetnek áfacsalásba a cégek 

Az agrár-kereskedelmi tevékenységek tisztaságát támogató intézkedések bevezetése, mint például a fordított áfa vagy az áfacsökkentések ellenére is fennáll a veszélye annak, hogy az ágazat szereplői áfacsalás áldozataivá válnak. Ennek kiszűrése és megelőzése érdekében tartottak szakmai előadást és vitát az ágazat vezető szereplői a K&H-ban rendezett Agrár Klubon.

Sok pénz kiesik az áfacsökkentés miatt? A fele sem igaz 

A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárpiaci főosztályának vezetője kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A hétvégi stiklire is ráfaragtak az árusok 

Összesen mintegy 300 millió forint bírságot kellett kiszabni a NAV nyári akciójában. Az országszerte végzett mintegy 7600 ellenőrzés egyharmadának eredménye valamilyen szabálytalanságot mutatott. Nyugtahiány vagy feketefoglalkoztatás miatt majdnem 50 üzletet kellett 12 napra bezárni, és 8 esetben kellett üzletbezárást helyettesítő bírságot kiszabni.

Leszokunk az áfacsalásról? 

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint sikeresek és eredményesek a gazdaságfehérítő intézkedések, hiszen egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfa adórés, ami azt jelenti, hogy mérséklődött az adóelkerülés - közölte az NGM.

Az áfacsalások országa vagyunk 

Évente mintegy 750 milliárd forintra tehető az az áfaösszeg, amelyet elcsalnak az államkasszából. Nem csoda, hogy az adóhatóság egyre újabb és újabb eszközökkel küzd az áfacsalások ellen. De egy kis méz is kellene a bot végére….

Minden számlát látni fog a NAV 

Újabb, feketegazdaság elleni intézkedés lép életbe nemsokára, a jövő év közepén ugyanis bekötik a cégek számlázását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, írja a Magyar Idők.

Bátrabbak lehetnénk az adóhatósággal szemben 

Bátrabban kellene élniük a vállalkozásoknak a jogorvoslati lehetőségekkel az adóhatósággal szemben – áll a MAZARS legfrissebb áfa-összefoglalójában. Az adóhatóságnak a hazai áfaszabályozás mellett az uniós direktívákat és az Európai Unió Bíróságának döntéseit is figyelembe kellene vennie. A jó irányba tett bátortalan lépések mellett azonban a NAV továbbra is folytatja vitatható gyakorlatát: nem egy esetben összemossa a tisztességesen eljáró adózót és a vele szerződő tisztességtelen felet. A jogsértő határozatokba Magyarországon sem kell beletörődni: ha valós az ügylet és jogszabályszerű a számla, élni kell az áfavisszatérítés jogával.

Jövő hétfőtől még szigorúbb az EKÁER 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján finomított az Országgyűlés az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályain. A cél az, hogy minden adóelkerülő és adócsaló fennakadjon az EKÁER-rostán.

Csak PR-fogás az áfacsökkentés 

A kormányzat valószínűleg hibát követett el a tej áfájának csökkentésével, az intézkedés ugyanis csak a friss tejre vonatkozik, a hőkezelt tejekre nem, így a vásárlók nem sokat fognak érezni belőle, a magyar termelőknek pedig nem segít, inkább árt az intézkedés – vélekedett a MOSZ főtitkár-helyettese a Népszabadságnak.

Áfacsökkentés sok kérdőjellel 

A múlt héten bejelentett áfacsökkentés sok fogyasztó és vállalkozás számára jelenthet pozitív változást, de mivel még csak a tervek léteznek, így a részletek ismerete nélkül szinte több a kérdés, mint a válasz. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Várva várt áfacsökkentés jöhet 

Régóta szorgalmazzák a szakértők és az érdekvédelmi szervezetek az általános forgalmi adó csökkentését az élelmiszeriparban. A jövő évi költségvetés tervezetének benyújtásánál most Varga Mihály bejelentette, hogy öt százalékra csökkenhet a baromfi, a tej és a tojás áfája, de kevesebb áfát fizetnek majd az éttermek is, valamint várhatóan az internetszolgáltatás áfája is csökken.

Átírná az áfaszabályokat Brüsszel 

Az áfaszabályozás (általános forgalmi adó) korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy a hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon.

Valami nagyon bűzlik az alma körül 

Drasztikusan csökkent idén márciusban az alma ára, pedig a gazdák mintegy 350 ezer tonna gyümölcsöt tároltak el a magasabb ár reményében. A szakértők találgatásba fogtak, hogy mi okozhatta a magyar termelők óriási anyagi veszteségét.

Az egész áfát csökkenteni kellene 

A sertésáfa csökkentése kapcsán újra napvilágra került a magyar adórendszer legnagyobb gondja: a túl magas áfakulcs. Európa legmagasabb forgalmi adója ugyanis adóelkerülésre ösztönzi a vállalatokat, a feketegazdaságban eltűnő pénz mennyisége több százmilliárd forintra tehető.

Nőnapra adóellenőrzést kapnak a virágosok 

Mást mutatnak a számok a virágpiacon: a közösségi beszerzésekből - jellemzően Hollandiából - származó adatok a vágott virág esetén eltéréseket mutatnak az itthoni áfabevallásokkal. Az adóhatóság szerint a virágbizniszben túl sok a simlis kereskedő.

Nehéz világ jön a trükközőkre 

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eltitkolt bevételek felderítésére – és ehhez most már az eszközei is megvannak, az online kasszákkal, az EKAER-el és az adózói kockázatelemzéssel. Vannak azonban kiemelt területek, amelyek az idén nagyobb figyelmet élveznek – ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat.

Az uborka is olcsóbb lehetne 

Áfacsalás tekintetében igencsak fertőzött a zöldség-gyümölcs ágazat, becslések szerint évente mintegy 60 milliárd forint esik ki a költségvetésből a csalások miatt. A szakmaközi szervezet alelnöke szerint ha náluk is csökkentenék az áfát, megszűnhetnének a körhintacsalások.

Milliárdokat nyelnek el a malacok 

Becsült adatok szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszergazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek. Ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, a fekete- és szürkefoglalkoztatás – áll egy most nyilvánosságra került tanulmányban, amelyet a Népszabadság idézett.

Duplán verik le az áfát a csaló cégeken 

Azokkal a piaci szereplőkkel, akik szándékosan és tudatosan vesznek részt áfacsalásban, akár kétszer is megfizettethetik az áfát. Egyrészt megtagadhatják az EU tagállamába szállított áru áfamentességét, másrészt nem vonhatják le, vagy nem kaphatják vissza a beszerzéseik áfáját sem. Ráadásul az adóhiány miatt kiszabott bírságok, az adóhiány kamatai, valamint a cég vagy vezetőinek büntetőjogi felelősségre vonása kemény ára az adócsalásnak.

27 milliárd veszteség évente – itt valamit tenni kell! 

Öt közép- és kelet-európai ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) pénzügy- és gazdasági miniszterei közös fellépésre szólítottak fel az áfacsalások visszaszorítása és az áfabeszedés hatékonyságának növelése érdekében a PwC által szervezett konferencián.

Jön a kötelező elektronikus számla? 

Az online kasszák és az EKÁER után még nagyobb léptékű ellenőrző megoldáson dolgozik a kormány: azt elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Pankucsi Zoltán a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára

Valami bűzlik a tejben a NAV szerint 

A tisztességes tejipari szereplők piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Áfacsalásra specializálódott értékesítési láncokra utal ugyanis a termék feltűnően alacsony bolti ára. A korábbi ellenőrzések is ezt a piaci jelenséget igazolják.

Tényleg működik a csodafegyver? 

Sok fegyvert vetettek be az elmúlt években a feketegazdaság elleni küzdelemben, kiszélesítésre került a fordított áfa alkalmazási köre (amelynek segítségével például sikerült kiszűrni a gabonaneppereket), majd sor került az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek és végül az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER) bevezetésére is, amely élesben idén március elsejétől indult el. A Piac&Profit az eddigi tapasztalatokról kérdezte dr. Verbai Tamást, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatóját.

Nem tudtak versenyezni a feketegazdasággal 

Fizetésképtelenné vált a TOP 5 hazai húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft., a cég ötszáz dolgozója nem kapta meg májusban a fizetését, információk szerint csődbiztos vette át a céget, a bank mindent lefoglalt.

Az áfa negyedének bottal üthetjük a nyomát 

Nem csak a mi problémánk az áfacsalások magas mértéke, de Magyarország minden negyedik áfaforintot elbukja. A jelenlegi intézkedések nem hatékonyak, a teljes uniós rendszer felülvizsgálatra szorul.

Miért járnak jobban a disznók? 

Nincs szakmai indoka a baromfiágazati szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús áfája 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna.

Alacsonyabb lesz az áfa, kevesebb lesz a csalás 

Örömmel fogadták a szakmai szervezetek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi bejelentését a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra történő csökkentéséről jövőre. A szakértők szerint így csökkenhet az áfacsalások száma, ami most az ágazat felét érinti.

EKÁER: így bírják a cégek 

Több mint egy hónapja működőképes az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER), a vállalkozások kezdik kitapasztalni az erősségeit és gyengeségeit. Van, aki informatikai fejlesztéssel oldotta meg a kérdést, van, aki új munkaerőt vett fel, és van akinél semmilyen gondot nem okoz. Cégeket kérdeztünk az eddigi tapasztalatokról.

A legjellemzőbb gondok a fordított áfával 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fordított áfa hatékony fegyver a csalások visszaszorítására és jelentősen megkönnyítheti a cégek életét. Hogy tényleg az előnyeit lássuk, szakértőnk segít átlátni a lényegét és a legjellemzőbb gondokat.

Megint a tisztességes cégeken csattan az ostor 

Az EKAER rendszer legnagyobb problémája, hogy a bevezetés körüli bizonytalanságok következményei kizárólag a vállalatokat terhelik, akkor is, ha mindent megtettek annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelni a szabályozásnak – állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek, a tanácsadói szektor és a logisztikai szféra képviselői.

Bürokráciával az adócsalás ellen 

Az online pénztárgépek, az e-útdíj és az EKÁER mind olyan rendszerek, melyek a valós gazdasági folyamatokról szolgáltatnak hatalmas mennyiségű információt az állam és az adóhatóság részére. A 2015-ös adócsomag ezen a téren is változást hozott.

Lélegzetvételnyi türelmi időt kaptak a fuvarozók 

A kormány két héttel meghosszabbította az EKAER bírságmentes időszakát, így január végéig tart a próbaidőszak. A fuvarozó szervezetek és szakértők szerint azonban legalább két hónap kellene a felkészülésre.

Türelmet kérnek a kormánytól a fuvarozók 

Az EKAER életbe lépéséig csak két hetük van a cégeknek, ezért két hónap türelmi időt kérnek a szakmai szervezetek. A rendszer egyébként véleményük szerint jóval hatékonyabb is lehetne, a jelenlegi megoldással százmilliárdos bevételtől esik el az állam.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo