hirdetés

EKÁER: így bírják a cégek

Több mint egy hónapja működőképes az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER), a vállalkozások kezdik kitapasztalni az erősségeit és gyengeségeit. Van, aki informatikai fejlesztéssel oldotta meg a kérdést, van, aki új munkaerőt vett fel, és van akinél semmilyen gondot nem okoz. Cégeket kérdeztünk az eddigi tapasztalatokról.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány szándéka, hogy még ebben a ciklusban egy számjegyűvé tegye a személyi jövedelemadó kulcsát, illetve napirenden van az áfa általános kulcsának csökkentése is. A szándékként megfogalmazott korrekciók egyértelműen költségvetési bevételcsökkenéssel járnak, így a pénzügyi kormányzatnak az adórendszer átstrukturálásával, valamint hatékonyabb adóadminisztrációval kell megteremtenie a költségvetési egyensúlyt. A fentieken túl az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (EKAER) működtetésének is fontos szerepe lehet ebben, hiszen az EKAER a kormányzat és az adóhatóság reményei szerint az adóbevételek magas szintű biztosításának egyik jelentős letéteményese lesz.

Az EKAER szabályai áprilisban ismét módosultak, többek között bevezetésre került az egyszerűsített bejelentés lehetősége is, erről és a többi módosításról itt olvashat részletesebben!

Jelenleg a rendszer második életszakaszát éli. Általánosságban elmondható, hogy március végére az EKAER alkalmazhatósága elérte az elfogadható szintet. A problémákat a vállalkozások számára a rapid bevezetés, a sorozatos jogszabály módosítások, a bevezetés körüli bizonytalan jogértelmezések, és a rendszerleállások jelentették. Beszédes, hogy március 1-je és 18-a között öt üzemszünet történt.

A NAV szerint nem olyan sötét a kép
A cégek saját hibája, ha új embereket kellett felvenniük az EKÁER adminisztráció miatt – véli Suller Gyögy Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alezredese. A Piac&Profitnak adott nyilatkozata szerint az EKÁER a tisztességes cégek versenyképességét kifejezetten javítja.
Nyolc új alkalmazott…

A kötelezetti körben megfigyelhető a – talán nem célzott - rendszer alkalmazásának munkahelyteremtő jellege is. „Ismert olyan vállalkozó, akinek nyolc fővel bővült az alkalmazotti köre, hogy a bejelentési, adatmódosítási kötelezettségnek a nap 24 órájában eleget tudjon tenni. A létszámbővülésnek köszönhetően a fuvar megrendelőjénél több idő jut a fuvarok megversenyeztetésére is, ami végső soron élesedő árversenyt eredményez a szegmensben. Az adóbevételek szempontjából lényegesebb következmény, hogy a fuvarozók, szállítmányozók a transzparens piacokon olyan fuvarozási szereplők megjelenését is észlelik, akik eddig az áfazsonglőrök szállítmányozóikként voltak elkönyvelve” –  vélekedett a Piac&Profitnak Verbai Tamás, a Híd Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Van, akinél nem gond…

A Sprinter Futárszolgálatnál, a meglévő személyzettel oldották meg az EKÁER kezelését, mivel a vállalat fő tevékenysége a kiscsomag szállítás. „Országosan biztosítunk házhoz szállítást és Pick Pack Pont-ra történő szállítást, az első esetben B2B és B2C szegmens számára, míg a Pick Pack Pont esetén kizárólag a B2C szegmensről beszélhetünk. A Sprinter Futárszolgálat Kft. partnerei között főként webáruházak találhatóak – és ez a cég fő profiljához kapcsolódik, vagyis a kisebb méretű csomagok szállításához.

Az elfogadott törvényi szabályozás értelmében minimális az EKÁER típusú küldemények feladása a Sprinter rendszerében. Az EKAER rendszer kizárólag a B2B szegmenst érinti, vagyis a nagykereskedelmi cégek esetén jelentkezhet, de minimális az eddigi esetek száma, melyet meglévő csapatunk lát el, és szakértői tanáccsal is szolgálnak partnereink részére” – válaszolta a Piac&Profit kérdésére Mihályi Sándor, a Sprinter Futárszolgálat Kft. ügyvezető igazgatója.

„Vállalatunk életében kiemelt fontosságú a szolgáltatások és folyamatok állandó fejlesztése. Ezen fejlesztésekhez nélkülözhetetlen megbízóink véleménye, s állandó visszacsatolása, mint kiindulópont. Folyamatosan monitorozzuk, hogy akár az EKÁER jelenlegi folyamatában felmerül-e új megbízói igény. Amennyiben igen, úgy fejlesztéseket partnerekkel együtt gondolkodva valósítjuk meg.”  – mondta el Mihályi Sándor ügyvezető igazgató.

A csokinyuszi és a csokornyakkendő is kockázatos
Közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt a rendelettervezetet, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatósági ellenőrzéseinek tapasztalataira támaszkodva tartalmazza az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKAER) kockázatos termékeinek körét. A korábbi lista a többi között csokoládé-féleségekkel, dzsemekkel, gyümölcslevekkel bővült, de szerepelnek rajta immár a növényi olajok, állatok etetésére szolgáló készítmények és számos építőipari alapanyag – fehércement, bauxitcement –, valamint élelmiszeripari hulladékok – olajpogácsák – is. A csokornyakkendőtől az atlétán át az egyujjas kesztyűig szinte minden ruhaipari termék kockázatosnak minősül.
…és van, aki fejlesztett

„A legnagyobb kihívást számunkra az import küldemények kezelése jelenti. Nagyon sok megbízás esetén a címzettek (akinek felelőssége a bejelentést megtenni) nem is tudnak a küldemény érkezéséről, illetve nem áll rendelkezésükre az az információ, hogy az adott küldeményt melyik hazai szolgáltató fogja kézbesíteni. Emiatt óriási probléma a címzetteknek, hogy folyamatosan monitorozniuk kell a küldeményeket a szolgáltatók honlapján, hogy információt kapjanak a küldemények Magyarországra történő megérkezéséről” – válaszolta a Piac&Profit kérdéseire Kis László, a trans-o-flex Hungary Kft. logisztikai igazgatója.

Azonban különleges helyzetben vannak azon megbízók, akiknek a logisztikai feladatait az EU más tagállamaiban lévő logisztikai szolgáltatók végzik el. Tehát egy magyarországi vállalkozás értékesít egy terméket egy magyarországi vevőnek, azonban a küldeményt pl. Németországban csomagolják, és készítik elő szállításra, majd Németországból indul el a küldemény. Ebben az esetben nem világos, hogy kinek a feladata a bejelentés, a magyarországi eladónak, vagy a vevőnek, azaz a címzettnek? „A mi értelmezésünkben az EKÁER-be történő bejelentés kötelezettje a magyarországi eladó. Ez óriási adminisztrációs terhet fog jelenteni a későbbiekben” – vélekedett a szakember.

A CEP ( (futár, expressz, csomag)) piaci szolgáltatók ún. csillagpontos hálózatban dolgoznak, garantált 24 órás kiszállítási határidővel, így a küldemények feldolgozása jellemzően a késő délutáni / éjszakai órákban történik meg, és ezekben az órákban történik rendszámváltozás is. A megbízóktól, azaz feladóktól azonban nem elvárható, hogy akár hajnali 2 órakor tegyék meg a szükséges bejelentést. „Ezért a rendszer indulásával egy időben informatikai fejlesztésbe kezdtünk, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően tároljuk a feladók, megbízók által adott EKÁER számokat tároljuk, és valós idejű nyomon- követéssel az esetleges rendszámváltozásokról folyamatosan tájékoztatjuk megbízóinkat e-mailben, illetve ha valamelyik megbízónk meghatalmaz minket, mint szállítmányozó, úgy az Ő nevükben mi jelentjük le a rendszámváltozást az EKÁER rendszerébe. Megbízóinknak két feladata maradt a fejlesztést követően; az első, hogy a küldemények feladásakor az árut felvevő gépjármű rendszámát berögzítsék az EKÁER-be, illetve a kézbesítési visszaigazolást követően a küldeményeket lezárják az EKÁER rendszerében” – mondta Kis László.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo