Elektronikus árukövetési rendszer cikkek


Ragadós a magyar példa

Ragadós a magyar példa 

Magyarországon az EKÁER bevezetése óta jelentős előrelépés történt az áfacsalások visszaszorításában. A rendszer olyannyira bevált, hogy a szlovák adóhatóság a magyar EKÁER-hez hasonló elektronikus árukövetési megoldás bevezetését tervezi – hívta fel a figyelmet a Grant Thornton Hungary könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.
Az „alvó” cég is kockázatos?

Az „alvó” cég is kockázatos? 

Január 1-jétől szigorodott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) szabályozása, amely új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk a Saldo.
Végre véget ért az EKÁER-mizéria

Végre véget ért az EKÁER-mizéria 

Az augusztus 1-től hatályos EKÁER-változásokat tartalmazó Art.-módosítás nem járt együtt az EKÁER-rendelet módosításával. Így az a különös helyzet állt elő, hogy az EKÁER-rendelet EKÁER-köteles tranzakciókat tartalmazó 3. § ellentétes volt az Art. szabályaival. Ennek végre vége.
Minden túlrakott autóra kell EKÁER szám?

Minden túlrakott autóra kell EKÁER szám? 

Az EKÁER rendszer szabályainak augusztus 1-i módosítása komoly fejtörést okoz a vállalkozásoknak, mivel a legtöbb cég életében előfordul olyan gazdasági esemény, aminél szóba kerülhet az EKÁER szám szükségessége és egy esetleges hiba következtében súlyos bírságtételekkel kell számolniuk. Ráadásul ezen bírságok köre is bővült a jelenlegi módosítások kapcsán – hívták fel a figyelmet a Saldo szakértői.
Akkor most ki lett EKAER-kötelezett?

Akkor most ki lett EKAER-kötelezett? 

A hétfőn életbe lépett EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével erre a kérdésre adunk választ.
Jövő hétfőtől még szigorúbb az EKÁER

Jövő hétfőtől még szigorúbb az EKÁER 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján finomított az Országgyűlés az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályain. A cél az, hogy minden adóelkerülő és adócsaló fennakadjon az EKÁER-rostán.
Mégse kell EKÁER a traktorokra

Mégse kell EKÁER a traktorokra 

Cáfolta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy augusztus 1-től a traktorokra is kiterjesztenék az EKÁER-kötelezettséget. Több eszközre kell majd, de a traktor nem gépjármű a szabályozás szerint.
Traktorra is jön az EKÁER

Traktorra is jön az EKÁER 

Augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban. Ezek azonban eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki. A LeitnerLeitner segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!
A vasúti forgalmat is követné az adóhivatal

A vasúti forgalmat is követné az adóhivatal 

Kiterjesztené a vasútra is a közúton működő elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszert a kormány. A napokban tartott egyeztetésen a vasúttársaságok kétségeiket fejezték ki a rendszer változatlan átvételével kapcsolatban – értesült a Magyar Idők.
420 milliárdot szakított az állam az online kasszákkal

420 milliárdot szakított az állam az online kasszákkal 

Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Még sok a kérdőjel az új EKAER-szabálynál 

Augusztustól módosulhat az EKAER, ha az Országgyűlés elfogadja a közelmúltban benyújtott adótörvény-csomagot. Az EKAER több ponton szigorodik, azonban nem minden rendelkezés egyértelmű. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttünk pár jogértelmezési bizonytalanságot.

Nem csak a NAV-nak segít az EKÁER 

Az EKÁER rendszer nem titkolt célja az áfacsalások megelőzése, leleplezése. De ha már van, a vállalkozások akár ki is használhatják az előnyeit! A rendszer segíthet egy-egy ügylet áfaminősítésének ellenőrzésében, így megelőzhető, hogy adóhiányunk legyen.

Nem szabad vakon bízni az EKÁER-ben? 

„Az árumozgások szigorú nyomon követése az áfacsalások elleni védekezés eszközeként mindenképpen üdvözlendő, de adóalanyként nem szabad vakon bízni az EKÁER rendszerben” – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner osztrák gyökerű adótanácsadó cég vezető tanácsadója. Lehetséges ugyanis olyan helyzet, amikor az EKÁER-szám igénylésére kötelezett szabályosan jár el, EKÁER-számot kér és kap, de az ügylet mégis érintett adócsalásban.

Valami bűzlik a tejben a NAV szerint 

A tisztességes tejipari szereplők piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Áfacsalásra specializálódott értékesítési láncokra utal ugyanis a termék feltűnően alacsony bolti ára. A korábbi ellenőrzések is ezt a piaci jelenséget igazolják.

Tényleg segít az új ekáer-szabály? 

A gyűjtőfuvarok szempontjából lényeges ponton módosult az elektromos közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) működéséről szóló 5/2015. NGM-rendelet június 1-jétől. Az új rendelkezés célja alapvetően a gyűjtőfuvarokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség csökkentése volt. Ugyanakkor az egyszerűsítés a gyakorlatban nem mindig segíti az ilyen fuvarokkal érintett adózók munkáját, sőt egyes esetekben további bizonytalanságra is okot adhat – figyelmeztet a Mazars.

Nem minden ekáer, ami annak látszik 

Ügyelnie kell az ekáert használóknak, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát - a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használják. Egyéb oldalakon elérhető kalkulátorok nem egyszer téves tájékoztatást adnak az ekáer ellenőrzésen fennakadt adózóknak – figyelmeztetett az adóhivatal.

EKÁER-tippek: így nem lesz gond egy adóellenőrzésnél 

Immár stabilan működik az EKAER–rendszer, így a cégeknek immár szembe kell nézniük azzal, hogy nem csak a közutakon, hanem a telephelyükön is bekopogtat az adóhatóság. Hogyan készüljünk fel egy ellenőrzésre? Ezekre és más kulcskérdésekre válaszol írásában a BDO Magyarország.

Csúnya büntetést kockáztatnak az adószám nélkül raktározók 

Megsértik az áfatörvényt és komoly bírságot kockáztatnak azok a külföldi vállalkozások, amelyek magyar raktárukból adószám nélkül értékesítenek belföldi vevőknek – mutat rá a MAZARS. Az EKÁER rendszer kontrollja miatt ugyanis ezek a cégek előbb-utóbb fennakadnak az adóhatóság rostáján.

Hétfőtől újra változások az EKÁER-ben 

Június elsejétől új szabályok lépnek életbe az elektronikus árukövetési rendszerbenamelyekre érdemes figyelemmel lenni, ha valaki a mulasztási bírságot el kívánja kerülni és a kezelőfelület is átalakul.

EKÁER: így bírják a cégek 

Több mint egy hónapja működőképes az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER), a vállalkozások kezdik kitapasztalni az erősségeit és gyengeségeit. Van, aki informatikai fejlesztéssel oldotta meg a kérdést, van, aki új munkaerőt vett fel, és van akinél semmilyen gondot nem okoz. Cégeket kérdeztünk az eddigi tapasztalatokról.

Nem áprilisi tréfa: megint módosul az EKAER 

2015. április 1-jétől megint új szabályok lépnek életbe az elektronikus árukövetési rendszerben, amelyekre érdemes figyelemmel lenni, ha valaki a mulasztási bírságot el kívánja kerülni. Jó hír azonban, hogy bizonyos vállalkozások számára egyszerűsítő rendelkezések is életbe lépnek.

A nagy cégeknek egyszerűbb lesz az EKÁER 

Egyszerűbben jutnak EKÁER-számhoz áprilistól a legalább 50 milliárd forintos árbevételű fuvarozók, valamint az egyetemes postai szolgáltatók: mindössze három adat megadásával igényelhetik ezt az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben.

Megint a tisztességes cégeken csattan az ostor 

Az EKAER rendszer legnagyobb problémája, hogy a bevezetés körüli bizonytalanságok következményei kizárólag a vállalatokat terhelik, akkor is, ha mindent megtettek annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelni a szabályozásnak – állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek, a tanácsadói szektor és a logisztikai szféra képviselői.

Maradtak még aknák az EKÁER-ben 

Március 1-jétől éles üzemben működik a január elsején indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A lapunknak nyilatkozó adószakértő szerint több könnyítést tartalmaz a jogszabály, de azért még bőven van probléma.

Megérkezett az ekáer-rendelet és holnap már büntet a NAV 

Március elsejétől élesben elindul az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER).Holnaptól, azaz vasárnaptól már ellenőrzik az EKAER használatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, visszaélés esetén pedig büntetést is kiszabnak.

A nepperek az EKÁER-t is kikerülik 

A logisztikai szövetség szerint az EKÁER véglegesítéséig további tesztidőszakra van szükség, mivel a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet még mindig nem jelent meg. Más szakértők szerint a nepperek ezt a rendszert is megkerülhetik.

Végleges: március elsejétől élesben az EKAER 

Elfogadta a Parlament az elektronikus árukövetési rendszer szabályainak módosítását, így március elsejétől már élesben megy az adócsalás elleni új csodafegyver. Több könnyítés is lesz a szabályokban, de kérdés, hogy az adóhatóságnak és a vállalkozásoknak sikerül-e időben felkészülnie.

Most mindenki megmondhatja a véleményét a kormánynak 

Az online árukövetési rendszer rendeletének a tervezetét mától bárki véleményezheti. A jogszabály az EKÁER gyakorlati alkalmazásának szabályait határozza meg.

A neten magyarázza el az ekaert a gazdálkodóknak az agrárkamara 

Tájékoztató honlapot indított a az agrárkamara az elektronikus árukövetési rendszerről. A honlapon található tudásbázis közérthetően ismerteti a rendszer jogszabályi hátterét, és gyakorlati példákon keresztül ad válaszokat a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő speciális kérdésekre.

Egy gonddal kevesebb nyomja a fuvarozókat 

Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Egy új módosítás azonban mentesítheti a jóhiszemű adózókat.

Komoly baj is lehet a kormány kapkodásából 

Még a legjobb esetben is csak néhány napja lesz az adóhivatalnak és a vállalkozásoknak a felkészülésre, ha a tervek szerint márciusban módosul az elektronikus árukövetési rendszer. Ez pedig nem elég ahhoz, hogy kiismerjék a szabályokat és ez akár az áruszállításban is fennakadásokat okozhat.

Két hét múlva megtudjuk mit is akar a kormány 

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer szabályai, erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.

Nagy bajt okozhat a NAV új fegyvere 

Igaz ugyan, hogy 2015. január 22-én 2015. március 1-ig elhalasztották az EKAER rendszer próbaüzemét, azóta azonban semmilyen információ nem került napvilágra az esetleges jogszabály módosításokat illetően, holott a nyitva álló mintegy negyven nap már több mint a fele eltelt.

Már a platóról viheti az árut a NAV 

A végrehajtási eljárás a szabályozás szerint bármilyen végrehajtási cselekménnyel megindul. Tehát elviekben, ha az adózó határidőre nem fizette meg az adókötelezettséget, és a közúti fuvarozással érintett jármű ellenőrzéséről a NAV tudomást szerez, akkor azonnal végrehajtási eljárást indíthat és már kérheti is a hatósági zár alkalmazását.

EKAER a gyakorlatban: rossz és rosszabb 

Az EKAER rendszer jogszabályi oldalát számos forrásból megismerheti már a felhasználó, mi most az egyhónapos próbaüzem néhány gyakorlati tapasztalatára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Egy hete van a cégeknek a kockázati biztosíték elkerülésére 

Egy hete van azoknak, akik március 1-je után sem akarnak kockázati biztosítékot fizetni az EKÁER-ben, ugyanis még januárban felvételüket kell kérniük a kockázatmentes adózók adatbázisába.

Így kerüljük el az EKAER-ben a kockázati biztosítékot 

Az EKAER a kockázatos termékek fuvarozásához kockázati biztosítékadás is kapcsolódik, ami jelentős anyagi és adminisztrációs teherként is megjelenik a vállalkozások életében. De el is lehet kerülni.

Ezer sebből vérzik a kormány kedvenc ötlete 

Több szakmai szervezet is halasztást kér az elektronikus árukövetési rendszer bevezetésében. Álláspontjuk szerint a rendszer még alkalmatlan az indításra, mert túl sok a tisztázatlan kérdés, kidolgozatlan a jogi háttér és sem a NAV, sem a cégek nem tudtak felkészülni az alkalmazására.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon  

A romló gazdasági környezet, a magas infláció okozta reálbér-csökkenés, a megugró hitelkamatok és az általános bizonytalanság látványos fékezést hozott idén a lakáspiacon.

Társadalom

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes 

December 7-én, személyes részvétellel tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo