Egy gonddal kevesebb nyomja a fuvarozókat

Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Egy új módosítás azonban mentesítheti a jóhiszemű adózókat.

Kép: Pixabay

Az EKAER bejelentési kötelezettség teljesítése során a hatályos szabályozás alapján nem lehet teljesen egyértelműen megállapítani, hogy kapcsolódik-e szankcionálás ahhoz, ha valaki EKAER számot kér arra a közúti fuvarozással járó árumozgásra, amely a szabályozás alapján mentesülne a bejelentési kötelezettség alól az EKAER rendszerben.

Elfogadta az EKÁER rendszer módosításáról szóló javaslatot a Parlament, március 1-től éles a rendszer.

A szabályozás gyakorlati alkalmazásához a jogalkotó által adott tanács az volt, hogy ha bizonytalanok vagyunk az EKAER bejelentési kötelezettséget illetően, akkor jobb EKAER számot kérni (abból baj nem lehet), mintsem elmulasztani a bejelentést – figyelmeztet Hegedüs Sándor az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Az adózás rendjéről szóló törvény hatályban lévő általános szankcionálási szabálya azonban a hibás bejelentéshez mulasztási bírságot kapcsol. Az EKAER bejelentési kötelezettség hibás teljesítése magánszemély adózónál 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Ezen túl a speciális EKAER szankcionálási szabály is nevesíti a hibás bejelentést.

(A Piac&Profit február 24-én konferenciát szervez a témában! Jöjjön el, hallgassa meg a NAV osztályvezetőjének tájékoztatását , majd ismerje meg az EKÁER-nek megfelelés adminisztrációs előírásait, a gyakorlati alkalmazás minden részletét! Itt regisztrálhat a rendezvényre!)

Valószínűleg ezen bizonytalanság megszüntetésére hivatott azon új rendelkezés az adóeljárási törvény módosító javaslatában, amely úgy rendelkezik, hogy az állami adó- és vámhatóság azon a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott adózók számára is megállapítja az EKAER számot, akik nem tartoznak a szabályozás hatálya alá, viszont az ott meghatározott adatokat ugyanúgy bejelentik, mintha a szabályozás hatálya alá tartoznának. Ezzel a rendelkezéssel a jogalkotó a jogalkalmazást segítendő valószínűleg mentesíteni szándékozik a hibás EKAER bejelentéshez kapcsolódó szankciók alól a jóhiszeműen eljáró adózókat.

Komoly baj is lehet a kormány kapkodásából
Még a legjobb esetben is csak néhány napja lesz az adóhivatalnak és a vállalkozásoknak a felkészülésre, ha a tervek szerint márciusban módosul az elektronikus árukövetési rendszer. Ez pedig nem elég ahhoz, hogy kiismerjék a szabályokat és ez akár az áruszállításban is fennakadásokat okozhat.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo