Ekaer cikkek

hirdetés

EKÁER-szabályozás: életbe lépett az új rendelet - mi változott?

EKÁER-szabályozás: életbe lépett az új rendelet - mi változott? 

Január 1-jén hatályba léptek az új EKÁER-szabályok: valószínűleg az Európai Bizottság kritikáit is szem előtt tartva a magyar jogalkotó jelentősen egyszerűsítette az EKÁER-rel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségeket. A Mazars szakértői az alábbiakban összegyűjtötték a szabályozás lényegi változásait, amelyek közül kiemelkedik, hogy a jövőben már csak a korábban kockázatosként megjelölt termékkörre vonatkozik majd a bejelentési kötelezettség.
Sok gazdálkodó élete egyszerűsödhet 2021-től

Sok gazdálkodó élete egyszerűsödhet 2021-től 

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer – közismertebb nevén EKAER – 2015 márciusi bevezetése óta számos változást élt meg, ugyanakkor olyan jelentős módosításra, mint amilyen az Országgyűlés elé most benyújtott törvényjavaslatban szerepel, még nem került sor. A javasolt módosítások elfogadása esetén az új szabályokat 2021. január 1-jétől kellene a cégeknek alkalmazni.
Megint új módszert talált ki a NAV az ellenőrzésre

Megint új módszert talált ki a NAV az ellenőrzésre 

Az utóbbi években átalakult az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata. Több kisebb vizsgálattal, a rendelkezésére álló adatok (online pénztárgép, EKÁER) felhasználásával "szondázza", vajon az adózók betartják-e a jogszabályokat.
Ha megbízható adózó, ez alól is mentesülhet

Ha megbízható adózó, ez alól is mentesülhet 

Mikor mentesül a kockázati biztosítéknyújtási kötelezettség alól az adózó az EKÁER rendszerben? A feltételekről írt az Írisz Office rövid összeállításában.
Magyarország újabb felszólítást kapott az EKÁER miatt

Magyarország újabb felszólítást kapott az EKÁER miatt 

Az Európai Bizottság szerint a magyar elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrzési rendszer (EKÁER) nincs összhangban az irányadó európai hozzáadottértékadó szabályozással és ezzel egyidejűleg utasította Magyarországot a hazai szabályozás megfelelő harmonizálására.
hirdetés
Már nem Magyarország az áfacsalók országa

Már nem Magyarország az áfacsalók országa 

Az elmúlt években a közép- és kelet-európai régióban Magyarország az élmezőnybe került a beszedett áfa vonatkozásában. Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb „rangsor” szerint a régióban csak Ausztria előzi meg hazánkat. A pozitív fordulat több tényezővel is magyarázható, ilyen például a belföldi összesítő jelentési illetve az EKÁER bevezetése.
Ragadós a magyar példa

Ragadós a magyar példa 

Magyarországon az EKÁER bevezetése óta jelentős előrelépés történt az áfacsalások visszaszorításában. A rendszer olyannyira bevált, hogy a szlovák adóhatóság a magyar EKÁER-hez hasonló elektronikus árukövetési megoldás bevezetését tervezi – hívta fel a figyelmet a Grant Thornton Hungary könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.
Mostantól biztosra mehetnek a pénzügyőrök az ellenőrzésnél

Mostantól biztosra mehetnek a pénzügyőrök az ellenőrzésnél 

A jövedéki ellenőrzés és bírság alapja lehet az EKAER-adatszolgáltatás, hiszen a NAV-hoz érkező adatokból kiszűrhetők a jövedéki terméket szállító, de jövedéki engedéllyel nem rendelkező adózók – emeli ki Falcsik István, az RSM Hungary, vám- és jövedéki tanácsadás üzletágvezetője bejegyzésében.
Igazságtalanul büntetik a magyar fuvarozókat külföldön?

Igazságtalanul büntetik a magyar fuvarozókat külföldön? 

A türelmi időszaknak vége, az osztrák hatóságok szigorúan, több tízezer euróra is büntethetnek, ha a január elsején életbe lépett újabb közúti szabályozásnak a magyar fuvarcégek nem tesznek eleget. A fuvarozók érdekképviselete szerint szociális köntösbe bújtatott piacvédelmi mechanizmusról van szó, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.
Kockázat nélkül is biztosítékra kötelezi az újoncokat az EKÁER

Kockázat nélkül is biztosítékra kötelezi az újoncokat az EKÁER 

Január 1-jétől változott az EKÁER-ben a kockázati biztosíték fizetésére kötelezettek köre: a múlt szerdától hatályos módosítás szerint kockázati biztosítékot kell fizetnie az új EKÁER-kötelezetteknek még nem kockázatos termékek esetén is. A szabályozás a Közösségen belüli termékértékesítéseket továbbra sem érinti, csak a beszerzést, valamint az első belföldi értékesítést – hívják fel az érintettek figyelmét a Mazars szakértői.
hirdetés

Miért nem száguld a szép számok ellenére a magyar gazdaság? 

2016 alapvetően pozitív év volt a vállalkozások többségének. A GDP több mint két százalékkal bővült, élénkült a belső fogyasztás, a finanszírozói oldalon megjelent a régóta áhított forrásbőség. A kép mégsem egyértelműen pozitív: a beruházási szint továbbra is alacsony, a munkaerőhiány pedig már ágazattól, mérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül szinte minden hazai céget érint. De talán még ennél is nagyobb gond a bizalomhiány.

Februártól súlyt is mérnek az utakon 

A közutakba épített eszközökkel februárban kezdik automatikusan mérni az áthaladó járművek terhelését egyelőre tesztüzemben, a rendszer kiépítése folyamatos, a kapcsolódó jogszabály-módosítások pedig tavasszal készülnek el.

Az „alvó” cég is kockázatos? 

Január 1-jétől szigorodott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) szabályozása, amely új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk a Saldo.

Lesz egy-két meglepetés az EKAER-ben is 

A néhány napja nyilvánosságra hozott új adószabályok több ponton változásokat hoznak az elektronikus árukövetési rendszer (EKAER) szabályozásában is. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével bemutatjuk a főbb változásokat!

Végre véget ért az EKÁER-mizéria 

Az augusztus 1-től hatályos EKÁER-változásokat tartalmazó Art.-módosítás nem járt együtt az EKÁER-rendelet módosításával. Így az a különös helyzet állt elő, hogy az EKÁER-rendelet EKÁER-köteles tranzakciókat tartalmazó 3. § ellentétes volt az Art. szabályaival. Ennek végre vége.

A megbízható gazdálkodóknak az EKAER is egyszerűbb 

Mától még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. Ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

Vámtarifa besorolás: ezen minden elbukhat 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a termékek vámtarifális besorolása a társaságok kötelezettségeinek teljesítése során, – nemcsak az exportáló cégeknek!

Jön az áfakontroll a számláknál 

Augusztus végén jelentette be Tamásné, Czinege Csilla az NGM adószakmai ügyekért felelős államtitkára, hogy minden 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlát adóhatósági kontroll alá vonnak jövőre. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2017. július 1-től minden, 27%-os adókulcs esetén 470.000, 18%-os adókulcsnál 655.000 és 5%-os adókulcs esetén 2.100.000 forint bruttó értékű számlát „látni fog” az adóhatóság.

Minden túlrakott autóra kell EKÁER szám? 

Az EKÁER rendszer szabályainak augusztus 1-i módosítása komoly fejtörést okoz a vállalkozásoknak, mivel a legtöbb cég életében előfordul olyan gazdasági esemény, aminél szóba kerülhet az EKÁER szám szükségessége és egy esetleges hiba következtében súlyos bírságtételekkel kell számolniuk. Ráadásul ezen bírságok köre is bővült a jelenlegi módosítások kapcsán – hívták fel a figyelmet a Saldo szakértői.

Akkor most ki lett EKAER-kötelezett? 

A hétfőn életbe lépett EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével erre a kérdésre adunk választ.

Ezek az adószabályok módosultak 

Augusztus 1-jétől több változás is hatályba lépett az adótörvények júniusban elfogadott módosításai alapján. Módosult az elektronikus árukövetési rendszer, kibővült a kiküldetés fogalma az szja törvényben és bevezetésre került a sportrendezvény fogalma.

Így talál több adócsalót a NAV 

Célzottan kiválasztott adózók ellenőrzése, a jelenben zajló gazdasági események vizsgálata, az áfára koncentráló adóellenőrzések, az EKÁER, az online pénztárgép rendszer és a nemzetközi adatok beépítése a kockázatok feltérképezésébe – ezekre az elemekre épül a NAV új ellenőrzési rendszere. Ráadásul újabb fordulatot jelenthet az online számlázás bevezetése.

Újra változik az adózás 

Augusztus 1-jétől több változás is hatályba lép az adótörvények júniusban elfogadott módosításai alapján. Módosul a kiküldetés fogalma, szigorúbb lesz az EKÁER, és csak sportszövetség rendezhet adómentesen sportrendezvényt.

Jövő hétfőtől még szigorúbb az EKÁER 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján finomított az Országgyűlés az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályain. A cél az, hogy minden adóelkerülő és adócsaló fennakadjon az EKÁER-rostán.

Az ekáer buktatta le a több százmilliós szállítmányt 

Csaknem 675 millió forint volt annak a lefoglalt edényszállítmánynak az értéke, amelyet az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (ekáer) mintegy 4,8 millió forinton jelentettek be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indított.

A fuvarozók se ússzák meg, ha ellenőrzik az ügyfeleiket 

Az adóhatóság mindig kiemelten vizsgálja a közúti áruszállítókat, és az ellenőrzések sok esetben elvezetnek a fuvarozó, szállítmányozó cégekhez még akkor is, ha a vizsgálat eredetileg nem kifejezetten rájuk irányult. Az EKÁER adatokhoz is hozzáférnek.

Mégse kell EKÁER a traktorokra 

Cáfolta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy augusztus 1-től a traktorokra is kiterjesztenék az EKÁER-kötelezettséget. Több eszközre kell majd, de a traktor nem gépjármű a szabályozás szerint.

Traktorra is jön az EKÁER 

Augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban. Ezek azonban eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki. A LeitnerLeitner segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

A vasúti forgalmat is követné az adóhivatal 

Kiterjesztené a vasútra is a közúton működő elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszert a kormány. A napokban tartott egyeztetésen a vasúttársaságok kétségeiket fejezték ki a rendszer változatlan átvételével kapcsolatban – értesült a Magyar Idők.

420 milliárdot szakított az állam az online kasszákkal 

Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

400 millió feletti bírság idén az online kasszák alapján 

Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Még sok a kérdőjel az új EKAER-szabálynál 

Augusztustól módosulhat az EKAER, ha az Országgyűlés elfogadja a közelmúltban benyújtott adótörvény-csomagot. Az EKAER több ponton szigorodik, azonban nem minden rendelkezés egyértelmű. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttünk pár jogértelmezési bizonytalanságot.

Nemzetközi szinten szállnak rá az adócsalókra 

A transzferár-szabályozás és a határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése került az adóhatóságok fókuszába nem csak Magyarországon, hanem régiós, sőt OECD szinten is. Az adóelkerülés elleni fokozott küzdelem jelentős többletterhet jelent a vállalatoknak – mondták el a Mazars szakértői a cég régiós adózási környezetet vizsgáló jelentésének bemutatóján.

Így lesz EKÁER-köteles a kisteher 

A kormányzat a 2017 január elsejétől érvényes adótörvényekben a fuvarozókat és termelőket komolyan érintő változást tervez. Eszerint ha a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER-köteles lesz.

Így választ ki ellenőrzésre a NAV 

Sok eszközt kapott a NAV az elmúlt években a kereskedelmi szektor fehérítésére, a kereskedőket leginkább az EKÁER és az online kassza bevezetése érintette érzékenyen. A rendszerek működnek, az Adóhatóság - dr. Horváth Gábor, a NAV főosztályveztő helyettese szerint - minden folyamatnál ott van. De mire figyelnek az említett rendszerek használata során? Mi az, ami "kiszúrja az ellenőrök szemét"?

Nehezebb lesz elcsalni az adót 

Komoly módosításokat tartalmaz az adóelkerülés elleni szabályokban az egyes adótörvények 2016 tavaszi módosításaival kapcsolatos törvényjavaslat , de bővül a kockázatos adósok köre, és változás jön az EKÁER rendszerben is. A várható legfontosabb változásokat összefoglaló sorozatunk első részében a cégek részére fontos újdonságok részleteit a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere foglalja össze.

Erős bukta lett az EKÁER csalásból 

Egy cég 139 millió forintnyi szállítmányt próbált eltitkolni az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) elől - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t.

Most szembesülünk sok új szabállyal, nem árt figyelni! 

Sok cégnél mostanában zárják a 2015-ös évet, és e közben most először kell alkalmazniuk számos új szabályt. Ehhez szeretnénk egyfajta „check list”-et adni a LeitnerLeitner szakértőinek segítségével, hogy senki ne feledkezzen el semmiről, és hogy minden kedvező lehetőséget kihasználhassanak az érintettek.

Nőnapra adóellenőrzést kapnak a virágosok 

Mást mutatnak a számok a virágpiacon: a közösségi beszerzésekből - jellemzően Hollandiából - származó adatok a vágott virág esetén eltéréseket mutatnak az itthoni áfabevallásokkal. Az adóhatóság szerint a virágbizniszben túl sok a simlis kereskedő.

Rászáll a NAV a kockázatos adósokra 

A kockázatos adósokat kiemelten ellenőrzi az idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), főként a jogszabályokat szándékosan megszegőket szeretné kiszűrni az adóhatóság. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a társasági adóban elszámolt költségekre, illetve az online kasszák ellenőrzésére is.

Nem csak a NAV-nak segít az EKÁER 

Az EKÁER rendszer nem titkolt célja az áfacsalások megelőzése, leleplezése. De ha már van, a vállalkozások akár ki is használhatják az előnyeit! A rendszer segíthet egy-egy ügylet áfaminősítésének ellenőrzésében, így megelőzhető, hogy adóhiányunk legyen.

Főtt a fejünk, és nem csak a meleg miatt 

A sorozatos hőségriadók emlékezetesek maradnak az idei nyárból, de nem csak a meleggel kellett megküzdenünk. Volt EKÁER-módosítás, hatályba lépett a reklámadó-törvény módosított változata, és elindultak végre a várva-várt uniós pályázatok.

A hónap, amikor minden megváltozott 

Bővelkedett eseményekben a március: elsején elindult az EKÁER, a hónap közepén bezártak a boltok vasárnap és a reklámadóval is sikerült felborzolni a kedélyeket. Mindent elhomályosított azonban az egész hónapot végigkísérő brókerügy: a Buda-Cash és a Quaestor bebukása a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb pénzügyi botrányává nőtte ki magát.

Már januárban tudtuk: nehéz év elé nézünk 

Az EKAER, a vasárnapi nyitva tartás tilalma, az online kasszák kiterjesztésének tervei miatt már januárban látható volt, hogy 2015 nem a legkönnyebb évek egyike lesz, pedig a kormány sok ötlete került a süllyesztőbe, mint a netadó, vagy az online kasszák kiterjesztése.

A dossziék után is fizethetjük a termékdíjat 

Több irodai eszközre vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj, változnak az EVA-szabályai, módosul az EKAER-rendszer – ez csak néhány kiemelt pont a 2016-os változásokból, amelyeket 2015 júniusában hirdettek ki. Több szabály akár már 2015-től alkalmazható – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértői iroda.

Szívás az EKAER, de kisebb mint lehetne 

Megoldódtak a kezdeti problémák és csökkentek a kezdeti félelmek az EKAER rendszerrel kapcsolatban. Bár valóban több idő, több pénz és nagyobb adminisztráció a cégek számára, a piactisztító hatás is érezhető a DUIHK friss felmérése szerint.

Hamisítókat fogott az ekáer 

Hamisított folyékony mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy teherautóban. Ekáer ellenőrzés keretében állították meg a járművet.

Aki nem áfázik, ráfázik 

Az EKAER bevezetése után valami nagyon megváltozott a belföldi gazdasági tevékenységet végző, ám belföldön le nem telepedett külföldi vállalkozások piacán. Újabban ugyanis az áfa-regisztráció kérdése is a NAV látókörébe került.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo