A hónap, amikor minden megváltozott

Bővelkedett eseményekben a március: elsején elindult az EKÁER, a hónap közepén bezártak a boltok vasárnap és a reklámadóval is sikerült felborzolni a kedélyeket. Mindent elhomályosított azonban az egész hónapot végigkísérő brókerügy: a Buda-Cash és a Quaestor bebukása a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb pénzügyi botrányává nőtte ki magát.

Kép: Pixabay

Kevés olyan eseménydús hónap volt ebben az évben, mint a március. Rögtön a hónap elején élesben elindult az adócsalók ellen bevetett csodafegyver, az EKAER, azaz az elektronikus árukövetési rendszer. Habár az EKAER-t január elejétől tesztüzemben működtették, azért bőven maradtak benne aknák, amire ráfuthattak a vállalkozások.A próbaüzem február végéig történő meghosszabbításával az érintett gazdálkodóknak lehetősége nyílt a rendszer megismerésére valamint a működéssel kapcsolatos észrevételek megtételére. Ennek eredményeként a folyamatosan érkező észrevételeket figyelembe véve történt a jogszabályi környezet finomhangolása, aminek köszönhetően alig egy nappal az éles indulás előtt jelent meg a részleteket szabályozó miniszteri rendelet. Sok felkészülési idő nem maradt tehát a vállalkozásoknak. A helyzetet csak bonyolította, hogy március 11-től a kockázatos élelmiszerek és termékek szállítása esetén már az ún. kockázati biztosítékot is meg kellett fizetni azon gazdálkodóknak, akik nem mentesültek alóla. Csakhogy a pontos részletszabályokat, illetve a kockázatos termékek körét csak egy később megjelent rendelet szabályozta.

Januári összefoglalónkat itt olvashatja!

A februári eseményekről készül írásunkat itt olvashatja!

Az új Ptk. miatt is főhetett a feje a vállalkozásoknak: 2015. március 15-ig a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságoknak volt kötelező az új Polgári Törvénykönyv szabályai szerinti továbbműködésről határozni. A határidő azokat a cégeket érintette, amelyek 2014. március 15. napja előtt alakultak, és ezt követően még nem került sor náluk cégmódosításra. A jövő év egyébként újabb határidőt hoz, ezúttal a kft-knek kell megemelniük a törzstőkéjüket.

A kormánynak sikerült rátaposnia az ország lakosságának a tyúkszemére azzal, hogy megtiltotta a kiskereskedelmi üzletek a vasárnapi nyitvatartását. A vasárnapi munkavégzés tilalma mellett érvágást jelentett az is, hogy a boltok hétköznap is csak reggel 5 és este 10 óra között lehetnek nyitva, éjszaka csak akkor árusíthatnak, ha a boltban a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögött. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig e napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.A parlament még 2014 december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, amelyet a KDNP többedszerre vetett fel. Az intézkedés egyöntetűen elvetette a szakma és a lakosság is. Az érzelmeink azóta sem változtak: egy néhány héttel ezelőtti felmérés szerint még mindig a lakosság kétharmada utálja a vasárnapi boltzárat.

Reklámadó: Brüsszel az egészet takarékra tette
Példátlan lépéshez folyamodott márciusban Brüsszel: az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Magyarország által 2014 júniusában bevezetett reklámadó megfelel-e az uniós állami támogatási szabályoknak. A Bizottságot különösen az aggasztotta, hogy a 0%-tól 50%-ig terjedő progresszív adókulcs szelektív előnyt – és ezáltal tisztességtelen versenyelőnyt – biztosíthat bizonyos vállalkozásoknak. A Bizottság ezért értékelésének lezárultáig egy külön határozatban (úgynevezett felfüggesztő rendelkezés formájában) megtiltotta Magyarországnak a progresszív adókulcs alkalmazását.
Ami mindent vitt: brókerbotrány

Bár az előző intézkedések külön-külön önmagukban is elég muníciót szolgáltathatbábak ahhoz, hogy sose feledjük el ezt a márciust, a hónapot a brókerbotrány koronázta meg, aminél attól is tartani kellett, hogy cégek százai borulhatnak meg a veszteségek miatt. A történet február utolsó napjaiban kezdődött a Buda-Cash Brókerház engedélyének felfüggesztésével. Március elején a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. is bajba került, Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Napokkal később az ő tevékenységi engedélyüket is felfüggesztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hónap végére pedig már rács mögött volt a Quaestor csoport csaknem teljes vezetése.

A brókerházak, és egyes hozzájuk kötődő bankok csődje jelentős politikai visszhangot váltott ki, ugyanakkor van egy további mozzanat – amely egyelőre nem kapott elég rivaldafényt – ez pedig az egész pénzügyi rendszer megítélése. Március végén a hazai kis- és középvállalkozások vezetőinek 55% nyilatkozott úgy, hogy csökkent a magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalma és az összes megkérdezett magyar 37%-a egyenesen úgy gondolja, hogy komoly mértékben megingott a bizalma a pénzintézetekben. Ez pedig olyan törés, amely  nehezen kezelhető a tisztességesen működő bankok, pénzügyi szolgáltatók számára.

Elsötétültünk

Idén kilencedik alkalommal söpört végig a világon a Föld Órája! Március 28-án, helyi idő szerint 20:30-kor történt meg a jelképes lámpaoltás.

A Föld Órája kezdeményezésről itt olvashat részleteket!

AFöld Órája a világ legnagyobb közösségi kezdeményezése, amely 162 ország, több mint 7000 városában köt össze vállalatokat, intézményeket és magánszemélyeket az egy órán túlmutató cselekvés előmozdításában, hogy együtt küzdjünk az éghajlatváltozás hatásai ellen. A Föld órája idei célkitűzései között szerepel a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp szigeteken, néhány helyi természetvédelmi projekt kiemelt támogatása többek között Ugandában, Indonéziában, Új Kaledóniában, Portugáliában és Kolumbiában, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo