Vasárnapi zárvatartás cikkek


Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető

Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető 

Az elmúlt időszakban újra előkerült a vasárnapi boltzár ötlete, mint az egyik megoldás a kiskereskedelmet (is) sújtó munkaerőhiányra. Szakértőnk szerint azonban ez az elképzelés nem megoldás a fennálló problémára, azt csak a hatékonyság növelésével lehet orvosolni.
Már megint a vasárnapi boltzár

Már megint a vasárnapi boltzár 

Újra előugrott a kiskereskedelmi érdekvédelem berkeiből a vasárnapi boltzár ötlete. Az előterjesztő szakszervezet szerint a jelenlegi helyzetben mindenki jól járna a vasárnapi zárvatartással, de a korábbi tapasztalatok alapján ez nem jelenthető ki száz százalékos biztonsággal.
Újra jön a vasárnapi boltzár?

Újra jön a vasárnapi boltzár? 

Visszatért a kiskereskedelmet sújtó, egy hónapja napvilágot látott javaslatcsomag. Az új verzió szerint korlátoznák a kiskereskedelmi láncok reklámköltését, betiltanák az ingyenes reklámújságokat, csendben visszahoznák a vasárnapi zárva tartást és kötelező létszámbővítést – vagy helyette büntetőadót vezetnének be a legújabb, kiskereskedelmi láncokat sújtó törvénytervezet szerint. A javaslatok egy része mérettől függetlenül minden boltost érint.
Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással

Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással 

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén. Vagyis bármi lehet.
Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat

Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat 

Lobbicsoportokat sejt azok mögött a törekvések mögött Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitva tartást. Többféle elképzelés is kering.
Csak nem hagyja békén a kormány a vasárnapot?

Csak nem hagyja békén a kormány a vasárnapot? 

Törvénnyel szabályoznák, vasárnap meddig tarthatnak nyitva a boltok – értesült a Népszabadság. Ha a multi a déli harangszóval nem zár be, különadót fizethet a terv szerint.
Vasárnap nyitva, szombaton zárva?

Vasárnap nyitva, szombaton zárva? 

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint a szombati munkavégzésre is új szabályok kellenek.
Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki

Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki 

Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés.
Sok minden változik a vasárnapi nyitással

Sok minden változik a vasárnapi nyitással 

Bár a boltok vasárnapi nyitvatartását tiltó törvényt már múlt hét elején visszavonták, így elvileg már a múlt vasárnap kinyithattak a boltok, a dolog mégsem ennyire egyszerű. Számos kapcsolódó jogszabály és szerződés módosításának kell megtörténnie ahhoz, hogy ez tényleg jogszerű legyen.
Most vasárnap már vásárolhatunk. De ki nyit ki?

Most vasárnap már vásárolhatunk. De ki nyit ki? 

Megszavazta az Országgyűlés a vasárnapi nyitva tartási tilalom eltörlését, így elméletileg már most vasárnap kinyithatnak az üzletek - és ennek nem mindenki örül. A boltzár végével ugyanis lépéskényszerbe hozta a kormányzat a vállalkozásokat, a boltoknak most a súlyos szakemberhiánnyal kell szembenézniük.

Elébe mehet a maflásnak a kormány 

A kormány átgondolja a vasárnapi boltzár tapasztalatait, mert más területekre is szeretné azt kiterjeszteni – jelentette be Orbán Viktor. A Liga Szakszervezetek már korábban az intézkedés visszavonására szólította fel a kormányt, míg a KDFSZ kiállt az intézkedés mellett. Ugyanakkor a magyarok többsége finoman szólva sem kedveli a vasárnapi zárvatartást, így ha szavazásra kerülne a sor, biztos, hogy nagy maflást kapna a kormány.

Nem akarnak dolgozni vasárnap? 

Már felröppentek a hírek azzal kapcsolatban, hogy a kormány visszavonná a vasárnapi boltzárat, mivel az intézkedést ritka egyöntetűen ítéli el a társadalom. Egy szakszervezet most levélben állt ki a boltzár mellett, mivel szerintük a kereskedelmi dolgozók nem akarnak vasárnap dolgozni.

A hónap, amikor minden megváltozott 

Bővelkedett eseményekben a március: elsején elindult az EKÁER, a hónap közepén bezártak a boltok vasárnap és a reklámadóval is sikerült felborzolni a kedélyeket. Mindent elhomályosított azonban az egész hónapot végigkísérő brókerügy: a Buda-Cash és a Quaestor bebukása a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb pénzügyi botrányává nőtte ki magát.

Kétharmados többség a vasárnapi boltzár ellen 

A törvény bevezetése után fél évvel a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, ami pontosan megegyezik a szabályozás életbe lépése előtti, márciusi aránnyal.

Mostantól vasárnap is mehetünk vásárolni 

Nyitva tarthatnak az üzletek a négy adventi vasárnapon, november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án. Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom.

Vasárnap is nyitva lennének a Balatonnál 

Újra azt kéri a kormánytól a Balaton parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ), hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva, méghozzá öt helyett nyolc vasárnap és alkalmazottak is dolgozhassanak az üzletekben.

Ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, még többet vásárolnánk 

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget és ha az üzletek nyitva lehetnének vasárnap is, többet költenének a magyarok.

A vasárnapi vásárlók harmada teljesen eltűnt 

A plázákat érintette legsúlyosabban a vasárnapi zárva tartás. Vagy be kellett zárniuk, vagy csak a mozi miatt tartanak nyitva – félházzal. Aki nyitva tart, az a mozi mellett csak a vendéglátósok miatt teszi, a vasárnapi vásárlók harmada pedig eltűnt a házakból – derül ki a Népszabadság körkérdéséből.

Mégse volt olyan jó ötlet a szabad vasárnap 

Hiába mondja a kormányzat, hogy nem okozott mérhető károkat a vasárnapi nyitva tartás tilalma, a számok mást mondanak. Több ezren már elvesztették állásukat, a kisebb magyar üzletekbe sem sikerült átterelni a forgalmat – vélekedett Vámos György a Napi.hu közlése szerint.

Hónapokba került, de kihevertük a szabad vasárnapot 

A vártnál gyorsabban nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom a gazdasági elemzők szerint, elmúlt a vasárnapi zárvatartás okozta sokk, és a munkaerőpiac javulásával az emberek kedve is megjött a fogyasztáshoz.

Egye élesebb a harc a digitális vásárlókért 

2015 első félévében 16 százalékkal bővült az online kiskereskedelmi piac – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös felméréséből. A webáruházak között egyre élesebb a verseny a vásárlókért, így minden online marketingeszközt bevetnek. A vasárnapi zárvatartás jól jött a webshopoknak.

A benzin húzza a kiskereskedelmet 

A júniusi tendenciák alapján folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban – vélekednek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatairól az elemzők, akik ugyanakkor eltérően ítélik meg a növekedés mértékét.

Vasárnapi zárvatartás: még csak most jön az elbocsátási hullám? 

Összességében akár 10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma a vasárnapi boltzár miatt. Erre egyelőre csak becslések vannak, de Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek szerint jelentősen átalakultak a vásárlói szokások.

Régóta vártuk az alkalmat, hogy vásároljunk 

Az elmúlt években elhalasztott vásárlások növelték a kiskereskedelmi forgalmat az elemzők szerint, a vártnál gyengébb élelmiszerforgalom pedig a vasárnapi boltbezárások eredménye. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 májusában a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint.

Diákokkal és kismamákkal szúrt ki a kormány 

Májusban csaknem háromezer fővel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek – derült ki a KSH adataiból, amelyeket a Népszabadság közölt.

A csütörtök lett az új bevásárlónap 

Éppen feleannyit vásárolunk bankkártyánkkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt tettük, derül ki a MasterCard legfrissebb adataiból. A kártyatársaság kimutatása szerint vásárlási szokásaink a hét többi napján is megváltoztak. Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a csütörtök lett az egyik új bevásárló nap.

Vasárnap bárki a pult mögé állhat 

Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint.

Öröm a KDNP-nek? Vásárlás helyett pizzát rendelnek a családok 

A leleményes magyarok hamar rájöttek, hogyan juthatnak ételhez a hét utolsó napján, hiszen az online ételrendelő portálokra nem vonatkozik az új boltzár, így ezeknél a kiszolgáló egységeknél jelentősen, néhol 30 százalékkal nőtt a forgalom.

Nem eléggé családtag a vejünk vagy a menyünk 

A törvény szerint a boltok akkor nyithatnak ki vasárnap, ha - más szabályok mellett - a tulajdonos vagy közeli hozzátartozója áll a pult mögött. A vő vagy meny ebbe nem tartozik bele az NGM szerint.

A kereskedőknek, a kiadóknak és a vásárlóknak is fáj a vasárnap 

A kiskereskedelmi egységek harmadának csökkent a bevétele, a kiadóknál komoly kiesést okoz, a vásárlók utálják a vasárnapi zárvatartást. Múlt hétvégén már a világörökségi helyszíneken lévő boltok sem nyithattak ki, automatákból viszont szabad árusítani.

Pörög a plázaépítés, csak nem nálunk 

Egyre több a bevásárlóközpont a világon: 2014-ben 11,4 millió négyzetméternyi új területet adtak át, szemben a 2013-ban épített 10,6 millió négyzetméterrel. Szinte csak Magyarországon nincs jelenleg épülő pláza.

Amit nyerünk a réven, azt elbukjuk a vámon 

Bár a vasárnapi zárva tartás okozhat átmeneti kilengéseket a kiskereskedelmi forgalomban, ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja.

Megvan, ki nyer a vasárnapi zárva tartáson 

Az alternatív kereskedelmi vállalkozásokat erősítette a boltok vasárnapi zárva tartása. Egyre több a vidékjáró boltautó, raktérből, platóról is árulnak. A KISOSZ tájékozatása szerint erősödnek a szombati forgalmak.

A Balatonnál nem lesz szabad a vasárnap? 

Engedhetnek a Balaton környéki önkormányzatok kérésének és engedélyezhetik, hogy a szezonban a tó körül is kinyissanak a boltok, bár a kormány szerint a vasárnapi zárvatartás egyébként jót tesz a turizmusnak.

Ki nem kap 100 százalékos bérpótlékot vasárnapra? 

2015. március 27-től a kiskereskedelmi szektorban dolgozók egy részének már jár a száz százalékos vasárnapi bérpótlék, de nem mindenkinek, főleg azoknak nem, akik egyébként tényleg dolgoznak vasárnap.

Az emberek fele vasárnap vásárolt. Mi lesz most? 

A vásárlók több mint 50 százaléka vasárnap bonyolította a ruha- és nagybevásárlást. A tömeg miatt a szombat helyett a hétköznap lehet a nyerő.

A bérbeadóknak sem vidám a vasárnap 

Bár a közvélemény eddig arra koncentrált, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartásnak milyen hatása van a fogyasztókra és a kereskedőkre, a jogszabály súlyosan érinti a kiskereskedelmi ingatlanok piacát is. Ugyan nem közvetlenül érinti ezt a területet, ám a bérleti szerződéseken keresztül komolyan felülírja a piacot.

Tudta a kormány, hogy utálni fogjuk a vasárnapi boltzárat 

Az NGM fiókjainak mélyéről mégis előkerült egy felmérés a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, és bizony a lakosság többsége már 2011-ben sem támogatta a kormány ötletét. Szakértők szerint a fogyasztók mellett a munkavállalók is rosszul járnak, kevesebb lesz a fizetés és dolgozókat küldhetnek el. A legnagyobb veszély a kismamák és a diákok állását fenyegeti.

Vasárnapi zárva tartás: tudták, hogy nem éri meg 

Úgy tűnik, mégis készült hatástanulmány a vasárnapi zárva tartás kapcsán. Igaz, nem most, hanem 2011-ben. A kormány által akkor megrendelt elemzés 10.000 ember munkájának elvesztését és 50 milliárdos költségvetési bevétel kiesést prognosztizált.

A kétharmad most nem a Fidesszel van 

Az Ipsos friss felmérése szerint a magyar lakosság a vasárnapokat jellemzően otthon tölti, de közel negyedük a hét utolsó napjára ütemezte eddig az élelmiszer- és háztartási cikkek beszerzését. A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással.

Negyedmillió munkahelyért aggódhatunk 

Több mint 226 ezer embert érinthet a boltok vasárnapi zárva tartása, ugyanis ennyi alkalmazott dolgozik 3 vagy annál több főt foglalkoztató kiskereskedelmi vállalkozásnál, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

A Belváros sem ússza meg a vasárnapot 

A kormány szerdán megtárgyalta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben benyújtott módosító javaslatokat és arra a döntésre jutottak, hogy a világörökségi helyszíneken sem lehetnek nyitva majd az üzletek.

Rokon a pultban: ki állhat be vasárnap? 

Ezen a hétvégén már nem nyithatnak ki az üzletek, csak akkor, ha 200 négyzetméternél kisebb az alapterületük és ha a tulajdonos, vagy közeli hozzátartozó dolgozik bennük. De ki számít közeli hozzátartozónak? Az élettárs például nem.

Csak kárt okoz a kormány ötlete 

Semmilyen gazdasági oka nincs a boltok vasárnapi bezárásának és senki nem tudja, pontosan milyen hatása lehet az intézkedésnek. A szakértők abban is egyetértenek, hogy lehetetlen megmondani, ki jár jól az új szabályozással, nincs egyértelmű nyertes.

Vasárnapi zárvatartás: mi van a webshopokkal? 

Március közepétől jön a vasárnapi zárva tartás, a renitens üzleteket akár egy évre is becsukathatja a Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ugyanakkor maradt pár kiskapu a törvényben. Dr. Mayer Erika, ügyvéd a Piac&Profit konferenciáján beszélt a részletekről.

A turizmusnak is betehet a vasárnapi zárvatartás 

Az idegenforgalom csődjétől tart az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradónak azt mondta, kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon. A kormány hajthatatlan, továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni.

Fügét mutathatnak a kormánynak a multik 

Bármelyik hipermarket nyitva tarthatna vasárnap, sőt még éjjel is, ha sikerül elintéznie, hogy piacnak minősítsék a helyet, ahol árul. A bevásárlóközpontot és a piacot ugyanis alapvetően az különbözteti meg, hogy másra kérték az engedélyt.

Jó éve lehet a kereskedőknek 

Tartós lehet a növekedés a kiskereskedelemben elemzők szerint, viszont bizonytalanságot okoz a vasárnapi zárvatartás kérdése. A fogyasztást a csökkenő üzemanyagárak is megtámogatták.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo