Ki nem kap 100 százalékos bérpótlékot vasárnapra?

2015. március 27-től a kiskereskedelmi szektorban dolgozók egy részének már jár a száz százalékos vasárnapi bérpótlék, de nem mindenkinek, főleg azoknak nem, akik egyébként tényleg dolgoznak vasárnap.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: SXC

A Magyar Közlöny 2015. évi 41. számában jelent meg a munka törvénykönyvének módosítása, ami pontosítja és kiegészíti a vasárnapi munkavégzés alapján vasárnapi bérpótlékra jogosultak körét. A munka törvénykönyve alapesetben - bizonyos feltételekkel - ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elő a hét utolsó napján dolgozóknak. Nem jár vasárnapi bérpótlék a pékáru és tejterméket, az újságot, virágot árusító , a sportlétesítményekben üzemelő üzletekben vasárnap dolgozó munkavállalóknak. Nem illeti meg vasárnapi bérpótlék a munkavállalókat akkor sem, ha olyan üzletben dolgoznak vasárnap, melyek az 53/2015. (III.17.) Kormányrendelet alapján a főjegyző, illetve a jegyző által kiállított engedély alapján mentesülnek a nyitva tartási tilalom alól. Nem jár vasárnapi bérpótlék a 200 négyzetmétert meg nem haladó üzletben dolgozó segítő családtagnak sem – figyelmeztet a Saldo adótanácsadó cég.

A mostani módosítás azonban rögzíti: azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak, akik olyan üzletben dolgoznak, amely - a vasárnapi kereskedelmi munkavégzésről szóló új szabályok alapján - csak az adventi vasárnapokon és az adott év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki, ezekre a napokra százszázalékos pótlék jár. A törvényalkotási bizottság módosító javaslatának indoklásában példaként említik az ezeken a napokon dolgozó eladókat, boltvezetőket, pultosokat, pénztárosokat, raktárosokat, szállítókat, árufeltöltőket, takarítókat és őröket. A dupla vasárnapi bérpótlék a kereskedelemben december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek.

Vasárnapi bérpótlékot kell a munkáltatónak fizetni a többműszakos tevékenység keretében, a készenléti jellegű munkakörben valamint a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatály alá tartozó kereskedelmi tevékenységet folytató, kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint a kereskedelmi turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatottak vasárnapi rendes és rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésére – figyelmeztet együttműködő partnerünk, a Saldo Zrt.

Tudta a kormány, hogy utálni fogjuk a vasárnapi boltzárat
Az NGM fiókjainak mélyéről mégis előkerült egy felmérés a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, és bizony a lakosság többsége már 2011-ben sem támogatta a kormány ötletét. Szakértők szerint a fogyasztók mellett a munkavállalók is rosszul járnak, kevesebb lesz a fizetés és dolgozókat küldhetnek el. A legnagyobb veszély a kismamák és a diákok állását fenyegeti.
2015. március 27-től azoknak a kereskedelmi szektorban dolgozó munkavállalóknak is jár a vasárnapi bérpótlék, akik az adventi vasárnapokon illetve munkáltatójuk által egy tetszőlegesen megjelölt - a kereskedelmi hatóságnak határidőben bejelentett  - vasárnapon munkát végeznek. A munkavégzés történhet akár rendes, akár rendkívüli munkaidőben is, mindkét esetben jár a vasárnapi bérpótlék.  Megilleti a vasárnapi bérpótlék a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletben dolgozó munkavállalókat december 24-i és december 31-i munkavégzésükre is, ha ezek a napok vasárnapra esnek.

A kereskedelemről szóló törvény szintén március 27-től hatályos módosítás alapján a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alkalmazásában kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősülnek egyrészről azok az üzletek, melyek kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatnak, másrészről azok az üzletek is, melyek üzemanyagtöltő állomás területén találhatóak és nem értékesítenek üzemanyagot.

Kevesebb lesz a fizetés

„A vasárnapi munkavégzés hiánya érinti a munkavállalók számára fizetendő munkabér összegét is. Korábban a vasárnapi rendes munkavégzésért ötven százalékos bérpótlék járt. A hosszabb nyitva tartás következtében ugyan növekszik a délutáni műszakpótlékkal honorált munkaórák száma, de a munkabér – várhatóan – még így sem fogja eléri a vasárnapi munkavégzés kiesése miatt a korábbi bérszínvonalat” – hangsúlyozta a jogi szakértő.

(Mintegy negyedmillió munkavállalót érint a rendelkezés.)

A kereskedelemben a vasárnapi munkavégzést szerették a munkavállalók: hiszen rendes munkavégzés esetén 50 százalékos bérpótlékot kaptak. Ezt a lehetőséget a jövőben a jogszabály nem biztosítja, ezt a jövedelmet a hétköznapokon kellene megkeresniük, de a 18 óra utáni harminc százalékos pótlékkal még akkor sem jön vissza a kieső munkabér, ha a hét több napján is hat óra után túlórát vállalnak a munkavállalók.

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo