Vasárnapi munkavégzés cikkek

hirdetés

Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető

Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető

Az elmúlt időszakban újra előkerült a vasárnapi boltzár ötlete, mint az egyik megoldás a kiskereskedelmet (is) sújtó munkaerőhiányra. Szakértőnk szerint azonban ez az elképzelés nem megoldás a fennálló problémára, azt csak a hatékonyság növelésével lehet orvosolni.
Újra jön a vasárnapi boltzár?

Újra jön a vasárnapi boltzár?

Visszatért a kiskereskedelmet sújtó, egy hónapja napvilágot látott javaslatcsomag. Az új verzió szerint korlátoznák a kiskereskedelmi láncok reklámköltését, betiltanák az ingyenes reklámújságokat, csendben visszahoznák a vasárnapi zárva tartást és kötelező létszámbővítést – vagy helyette büntetőadót vezetnének be a legújabb, kiskereskedelmi láncokat sújtó törvénytervezet szerint. A javaslatok egy része mérettől függetlenül minden boltost érint.
A vásárlók érdekeit is sértheti a kormány tervezete

A vásárlók érdekeit is sértheti a kormány tervezete

A kormány a tervezett, egyes fogyasztóvédelmi és a munkavállalók védelmével kapcsolatos legújabb intézkedéseket a szakmai szervezeteket bevonása nélkül készítette elő – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében. Az OKSZ megítélése szerint ennek következményeként olyan intézkedéscsomagot készítettek elő, ami fékezi a kereskedelem egészének – így a kisvállalkozásoknak is – a további fejlődését, a korszerű szervezési megoldások alkalmazását, ami súlyosan sérti a vásárlók érdekeit és egyes esetekben hátrányosan érinti az alkalmazottakat is.
Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak?

Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak?

A Magyarországon már nagy karriert futott szabad vasárnap kérdése most uniós szinten is felmerülhet: egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló szövetség kezdeményezi az európai szintű vasárnapi boltzárat, mondván, túl sokat dolgoznak hétvégén az emberek.
Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással

Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén. Vagyis bármi lehet.
hirdetés
Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás

Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás

A kisebbik kormánypárt továbbra sem tudja elengedni a vasárnapi boltzárat. A KDNP sajtóértesülések szerint két szabad vasárnapot adna minden kereskedelmi dolgozónak és nyolc órában maximálná a vasárnapi munkavégzést.
Vasárnapi munkáért is lehet hétfői bért adni

Vasárnapi munkáért is lehet hétfői bért adni

A legtöbb munkavállaló számára a hétvége a pihenés ideje, ezért ha szombat-vasárnap mégis munkavégzésre kerül sor, azért külön díjazás tűnhet indokoltnak. Ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a szombat, de bizonyos esetekben a vasárnap is, ugyanolyan munkanapja lehet a munkavállalónak, mint a kedd vagy a szerda.
Nincs egyetértés, mennyi járjon a vasárnapi munkáért

Nincs egyetértés, mennyi járjon a vasárnapi munkáért

A kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés szabályozásának kérdésében még távol áll egymástól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának álláspontja - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a keddi VKF-tárgyalást követően az MTI-nek.
Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki

Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki

Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés.
Szeptemberben újragondolják a vasárnapi nyitvatartást

Szeptemberben újragondolják a vasárnapi nyitvatartást

Szeptemberben nyílik lehetőség a vasárnapi munkavégzés feltételeinek szabályozására - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének képviselőivel tárgyalt.
hirdetés

Bérpótlék vasárnapra: a 100 százalék túl sok?

Számtalan vállalkozást ellehetetlenítene a több szervezet által szorgalmazott 100 százalékos vasárnapi pótlék bevezetése – vélekedik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A munkaadók egy része ugyanakkor támogatná, hogy jelentősen emeljék meg a pótlékot.

Sok minden változik a vasárnapi nyitással

Bár a boltok vasárnapi nyitvatartását tiltó törvényt már múlt hét elején visszavonták, így elvileg már a múlt vasárnap kinyithattak a boltok, a dolog mégsem ennyire egyszerű. Számos kapcsolódó jogszabály és szerződés módosításának kell megtörténnie ahhoz, hogy ez tényleg jogszerű legyen.

Kényszermunka a vasárnapi?

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A szervezet 100%-os bérpótlékot és havi két szabad vasárnapot akar.

Vasárnapi zárvatartás: még csak most jön az elbocsátási hullám?

Összességében akár 10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma a vasárnapi boltzár miatt. Erre egyelőre csak becslések vannak, de Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek szerint jelentősen átalakultak a vásárlói szokások.

Vasárnap bárki a pult mögé állhat

Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint.

Ki nem kap 100 százalékos bérpótlékot vasárnapra?

2015. március 27-től a kiskereskedelmi szektorban dolgozók egy részének már jár a száz százalékos vasárnapi bérpótlék, de nem mindenkinek, főleg azoknak nem, akik egyébként tényleg dolgoznak vasárnap.

Tudta a kormány, hogy utálni fogjuk a vasárnapi boltzárat

Az NGM fiókjainak mélyéről mégis előkerült egy felmérés a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, és bizony a lakosság többsége már 2011-ben sem támogatta a kormány ötletét. Szakértők szerint a fogyasztók mellett a munkavállalók is rosszul járnak, kevesebb lesz a fizetés és dolgozókat küldhetnek el. A legnagyobb veszély a kismamák és a diákok állását fenyegeti.

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap

Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.

Így lehetnek nyitva az üzletek vasárnap

A vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezésének menetéről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. A mentesség ugyanis nem jár automatikusan, évente igényelni kell a vállalkozásoknak.

Vasárnapi zárvatartás: mi van a webshopokkal?

Március közepétől jön a vasárnapi zárva tartás, a renitens üzleteket akár egy évre is becsukathatja a Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ugyanakkor maradt pár kiskapu a törvényben. Dr. Mayer Erika, ügyvéd a Piac&Profit konferenciáján beszélt a részletekről.

Összezavarodtak az online kereskedők a vasárnapi zárvatartás szabálya miatt

Konzultációt kezdeményezett a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) a Nemzetgazdasági Minisztériummal, melynek célja egységes és helyes jogértelmezés kialakítása a vasárnapi üzlet zárvatartással kapcsolatban. Véleményük szerint ugyanis a jogszabály szövegéből nem következik a vasárnapi kiszállítás tilalma.

Több ezer állást dobott ki a kormány az ablakon

Megszavazták a kormánypártok kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. Csak a 200 négyzetméternél kisebb boltok lehetnek nyitva.

Vasárnapi nyitvatartási tilalom, avagy tényleg vásárnap-e a vasárnap?

A vasárnapi nyitvatartási tilalommal kapcsolatban benyújtott törvénytervezet mind a kereskedők, a munkavállalók és a családok szempontjából egyaránt diszkriminatív - a Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint.

Vasárnapi munkavégzés: mikor jár pótlék?

Az adventi időszakban különösen sokakat érint a vasárnapi munkavégzés problémája. Ebben az időszakban annyira általános, hogy még a Fidesz vasárnapi munkát tiltó törvénymódosítása is megengedné. De kit és milyen feltételekkel lehet behívni vasárnapi munkára?

Semmi nem szól a vasárnapi zárvatartás mellett

A kormány most már nem csak a hipermarketeket, hanem minden üzletet bezáratna vasárnap. Az új kezdeményezés alól csak az adventi időszak lenne kivétel. Több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és a vásárlók sem lesznek túl boldogok az ötlettől.

Népszavazás a vasárnapi nyitvatartásért

Népszavazást kezdeményeznek az üzletek vasárnapi nyitvatartásáért. A jogszabály szerint a kereskedők évente csak öt vasárnap tarthatnának nyitva – ami munkahelyek ezreit sodorja veszélybe és komoly adóbevétel kiesést eredményez.

Ha ez a törvény átmegy, vidám lesz a vasárnap

Benyújtották az Országgyűlés elé az üzletek vasárnapi zárva tartását célzó törvényjavaslatot. Eszerint december 24-én is csak délig vásárolhatunk, kivéve, ha találunk egy olyan családi kis üzletet, ahol a tulajdonos családtagjai dolgoznak. A kormányon belül is ellentétes reakciókat váltott ki az újramelegített ötlet.

20 ezren imádkozhatnak az állásukért a keresztény nyitvatartás miatt

Az üzletek vasárnapi zárvatartásának ötlete nem először – és nem is csak hazánkban – vetődött fel. Azonban ha a jogszabály átmegy, húszezren veszíthetik el az állásukat, az állam pedig komoly bevételtől esik el.

A dolgozóknak se jó a vasárnapi zárva tartás

A kereskedőknek, de a dolgozóknak is kész katasztrófa lenne az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának bevezetése. Csökkenő bevételeket, növekvő munkanélküliséget és drágább bevásárlást prognosztizálnak.

Fizetik a vasárnapi pótlékot - pedig nem biztos, hogy kellene

Bár a kereskedelmi munkáltatók többsége alkalmaz egyenlőtlen munkaidő-beosztást, ez ma még szinte kizárólag munkaidőkeretben történik. A döntő többség a Kúria döntését követően sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán.

Többet dolgozunk idén

Ebben az esztendőben kevesebb hosszú hétvégénk lesz, mint tavaly, a május elsejei és az október 23-ai ünnepek viszont négynapos szünetet jelentenek. Rossz hír, hogy ezeket szombatonként le kell dolgozni, aminek egyébként szakértők szerint nem sok értelme van.

Visszaadnák a vasárnapi pótlékot

A Munka Törvénykönyve módosítását kezdeményezik munkavállalói érdekvédelmi szervezetek a vasárnapi bérpótlékra jogosult munkavállalók körének egyértelműsítése.

Munkavállaló legyen a talpán, aki kiigazodik a munka törvénykönyvén

A parlament hétfőn elfogadta az új munka törvénykönyvét érintő első módosításokat az átmeneti rendelkezésekkel együtt. A megválaszolatlan kérdések száma azonban az átmeneti rendelkezések következtében sem csökken - állítja a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Marad a vasárnapi munka

Egyértelművé teszi a vasárnapi munkavégzés lehetőségét a kereskedelemben az új Munka törvénykönyve július 1-jei hatályba lépéséhez kapcsolódóan a parlamenthez pénteken benyújtott módosító javaslat.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Ostobaságra készül az EU?

Ostobaságra készül az EU?

Az olasz Iveco haszongépjármű gyártó vállalat vezérigazgatója ostobaságnak nevezte a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására tervezett Euro 7-es normát.

Gazdaság

Az elszálló energiaárak miatt tovább spórolnának a magyarok

Az elszálló energiaárak miatt tovább spórolnának a magyarok

A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo