Semmi nem szól a vasárnapi zárvatartás mellett

A kormány most már nem csak a hipermarketeket, hanem minden üzletet bezáratna vasárnap. Az új kezdeményezés alól csak az adventi időszak lenne kivétel. Több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és a vásárlók sem lesznek túl boldogok az ötlettől.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Az eredetileg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) által benyújtott törvényjavaslat szerint csak a családi vállalkozásokban működtetett, 400 négyzetméter alatti, és a tulajdonos, mint eladó által nyitva tartott kisboltok lehetnének nyitva vasárnap és ünnepnapokon. A kormány azonban ennél is tovább ment: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni. A politikus közölte, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Kivétel az adventi időszak, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Hozzátette, nem tart kizártnak akár 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékot sem.

Rétvári Bence fideszes államtitkár szerint Ausztriában, Németországban, Belgium szinte pontosan ugyanilyen a szabályozás, Ausztriában 1962 óta minden kísérletet visszavertek annak módosítására. Közölte, a kevesebb munkaidő nem befolyásolja a forgalmat, amely jövőre is nő reményeik szerint 2-3 százalékkal, ez azt jelenti, hogy több dolgozóra lesz szükség. Utalta arra, hogy a törvényjavaslatot alapos konzultáció előzte meg. Beszélt arról is, hogy a kutatások szerint csak Budapesten éri meg nyitva tartani vasárnap az üzleteket, vidéken nem.

Semmilyen racionális érv nem szól a zárvatartás mellett

Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás - ezt Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. Vasárnaponként kétmillió ember jár bevásárolni, ők biztosan rosszul járnak majd.” – mondta Prosits. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja szerint nincsenek racionális érvek az ötlet mellett. „Mindenképpen elbocsátásokhoz fog vezetni ez a javaslat, hiszen ha a boltok nem nyitnak ki egy bevásárlóközpontban, akkor a többi szolgáltatóegység forgalma is csökken.” Ezért szerinte súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.

A tervezett korlátozás a helyi adók fizetésére, illetve nagyságára is kedvezőtlen hatást gyakorolna. A szakma által készített felmérések szerint vasárnaponként (éves szinten) nem csekély, 400 milliárd forint forgalom keletkezik a kiskereskedelemben. Ez a hétköznapok forgalmának 30%-a, a heti forgalomnak pedig 5-6%-a, ami nem elhanyagolható. A zárva tartásból eredő általános forgalmi adó elmaradás, valamint a turizmusra gyakorolt negatív hatás együttesen mintegy 250 milliárd forint – az államháztartást közvetlenül érintő – bevételi kiesést okozhat.

VASÁRNAPI MUNKA: EURÓPA IS MEGOSZTOTT
Csak az EU-tagállamok felében szabályozzák külön törvények a hétvégi és munkaszüneti napokra eső munkavégzést. Az országok nagy részében extra bért kapnak érte a dolgozók, de nem ritka a plusz hétköznapi szabadnap gyakorlata sem. Itt találja a részleteket.
A vásárlóknak nem éri meg

A kisboltok az esetek 100 százalékában lényegesen drágább árakkal operálnak, mivel csak így tudnak életben maradni, ami a vásárlók esetében azt jelenti, hogy a drágább üzletek felé terelik mesterségesen a beszerzéseket. A vasárnapi vásárlásnak ráadásul komoly hagyományai vannak Magyarországon (vasárnap = vásárnap = piacnap) – írja a Vállalkozók Országos Szövetségének közleménye. A vasárnapi vásárlás lehetőségének biztosítása rugalmas megoldást kínál a hét közben dolgozó ember részére, alkalmazkodik a lakosság megváltozott életstílusához, meghagyva az egyén számára is fontos szabad választás lehetőségét.

Azok a csoportok, amelyek már évek óta a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi bezárását szorgalmazzák, a kereskedelmi munkahelyek tízezreinek azonnali megszüntetését irányozzák elő akkor, amikor hazánkban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 11 százalékot. A a munkaidőlap ilyen jelentős rövidítése a kereskedelemben kizárólag az alkalmazotti létszám érzékelhető – mintegy 25.000 fős – csökkentésével együtt történhet meg.

„Azt gondoltuk, hogy egy nagyvonalú gesztust kell tennünk” - mondta Dávid Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A VOSZ úgy döntött, hogy ha elfogadják az üzletek nyitva tartását korlátozó irracionális szigorítást tartalmazó törvényjavaslatot, akkor népszavazást kedvezményeznek ez ügyben. Ellenben támogatnák a Munka Törvénykönyvének olyan módosítását, ami növelné a vasárnapi bérpótlékot és a szabadnapok számát. A VOSZ főtitkára kiemelte, az intézkedés főleg nőket érintene, ezért azt ajánlják, hogy a jelenlegi 50 százalékos bérpótlékot jelentősen emeljék meg, és a mostani egy helyett, két vasárnapot kelljen kiadni pihenőnapnak. „A fennmaradó 26 vasárnapból 13-ban kötelezhető, de 13 vasárnapra csak közös megegyezéssel legyen beosztható a munkavállaló” - tette hozzá Dávid Ferenc.

Megosztottak a szakmai szervezetek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap.  A LIGA szakszervezeti szövetség nem támogatja a boltok vasárnapi kötelező bezárását, ehelyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kereskedelmi Kollégiuma támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatot. Közleményük szerint a Kereskedelmi Kollégium tagjai nagy többséggel úgy foglaltak állást, hogy támogatják a javaslatot, amely szerint az üzletek bizonyos kivételektől eltekintve vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanának.

VASÁRNAPI PÓTLÉK
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára korábban azt nyilatkozta: a munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést kétféleképpen szabályozza. Kimondja, hogy vannak intézmények, amelyek vasárnap is rendeltetésszerűen működnek, egyebek között a rendőrség, a tűzoltóság, vagy a kórházak, míg a kereskedelemből ide sorolhatóak a benzinkutak. A törvény szerint aki nem rendeltetésszerűen végzi a tevékenységét vasárnap, de ki akar nyitni, mert kereskedő vagy gyártóüzem, az fizessen 50 százalékkal több bért a dolgozóinak, de emellett a heti két szabadnap jár. Közölte, a kereskedelem elfogadta és betartotta ezeket az előírásokat, amelyek már a régi törvénykönyvben is szerepeltek. A Kúria egy tavalyi döntése értelmében nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók. A főtitkár meglepőnek nevezte a Kúria ítéletét, mert eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni – szemben az összes korábbi ítélettel. Ugyanakkor Vámos szerint biztosra vehető, hogy aki nem adja meg a vasárnapi bérpótlékot, az egy esetleges munkaügyi pert biztosan elveszítene a dolgozóval szemben.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo